Wat is social media?

Social media is een term die gebruikt wordt om sociale online platformen aan te duiden die interactie tussen gebruikers mogelijk maken. Het is de laatste jaren een onmisbaar onderdeel van ons dagelijkse leven geworden. We kunnen er makkelijk contact mee houden met vrienden en familie, of delen wat we bezighoudt. Daarnaast kan social media een leuk en makkelijk platform zijn om te netwerken of je passie te delen met anderen. Deze content kan van alles zijn: teksten, foto’s, video’s maar ook geluiden, gifjes,  animaties etc. De gebruikers verzorgen dus de content, zonder tussenkomst van een professionele redactie.

5/5

 

Social Media beheer

Voorbeelden van sociale media

De meest populaire social media zijn Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Tiktok en Snapchat. Ieder platform is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Zo worden op Facebook en Instagram informele berichten gedeeld en op LinkedIn juist meer formele/zakelijke berichten. Ook Whatsapp is een voorbeeld van een social media kanaal. Het verschil is echter dat dit een messenger app is tussen gebruikers onderling waarbij de inhoud niet publiekelijk wordt gepubliceerd.

Voorbeelden sociale media

Hoe werkt social media?

De meesten sociale media hebben een feed waarop de gebruikers hun berichten plaatsen. Het algoritme bepaalt wat jij als gebruiker te zien krijgt. Dit gebeurt aan de hand van zeer veel factoren, zoals voorkeuren van de gebruiker, trends, interacties met andere gebruikers, aantal likes, shares en reacties, en de tijd van posten. Het algoritme analyseert alle gegevens en bepaalt welke berichten het meest relevant zijn voor de gebruiker. Op basis daarvan worden de berichten in de tijdlijn van de gebruiker weergegeven. Na het plaatsen van een bericht door een gebruiker zijn de eerste uren bepalend voor de hoeveelheid engagement die een post gaat krijgen. Als de inhoud aanslaat wordt het bericht door vrienden gelikt en gedeeld waarna het bericht vervolgens weer wordt verspreid door hun vrienden, die het weer doorsturen naar hun vrienden, enzovoorts. Hierdoor krijgt een enorme hoeveelheid mensen het bericht te zien, dit wordt “het sneeuwbaleffect” genoemd. 

Hoe werkt social media

Social media voor bedrijven

Naast particuliere gebruikers kunnen ook bedrijven gebruik maken van social media. Je kunt een zakelijke pagina aanmaken waarop je berichten en advertenties over je product of dienst kunnen plaatsen.

Je hebt twee opties:

  • Organisch bereik. Dit houdt in dat je een onbetaald bericht plaatst op je pagina. Dit bericht is te zien voor degenen die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in je bedrijf. Het is echter niet zo dat al je volgers dit bericht zien. Door veranderingen in het algoritme van Facebook is dit ongeveer 1-2%.
  • Social Media Advertising. Met advertenties bereik je ook de potentiële klanten die nog nooit hebben gehoord van je bedrijf. Door te targeten op basis van bijvoorbeeld interesses, leeftijd of opleiding, trek je nieuwe klanten aan die super relevant kunnen zijn. Hier lees je meer over social media advertising.

Wil je meer weten over social media en de mogelijkheden tot het adverteren op deze platformen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Fijne partij om mee samen te werken: professioneel, duidelijk en to the point.
Sjoerd
Sjoerd de Wert Marketing en Communicatie Manager GlobalTalk
Top partij om mee samen te werken!
Esther
Esther Dusseldorp Directeur Tulpenfonds
Denken goed mee, reageren snel en zijn proactief.
Iris
Iris Reinhard Business Unit Manager Kenneth Smit Direct
Fijn om mee samen te werken! Veel positieve energie & kennis van zaken en fijne manier van communiceren. Denkt goed mee met de klant. Aanrader! :-)
Roana
Roana Luhulima Eigenaar Berg & Maan
ODIV denkt met ons mee over onze internetmarketing- dat doen ze op een manier die wij nodig hebben: vernieuwend, onderzoekend & professioneel. Écht een aanvulling op onze eigen activiteiten. Gastvrij en ondersteunend op velden die je niet meteen zou verwachten.
Marco
Marco Tankink Directeur Salsaparilla
Goede kennis van marketing en online video inzet bij het team van ODIV. Vriendelijk, snel en super behulpzaam! Aanrader.
Angela
Angela Haisma Consultant ShowHeroes
Wij werken nu 2 jaar met ODIV. Wat prettig is dat de lijnen kort en informeel zijn, en er verschillende specialisten zijn die soepel samenwerken. Vanuit een psychologische basis en goede kennis van techniek, leren en optimaliseren we elke maand. Aanrader.
Gijsbert
Gijsbert Croes Managing Partner Branddoctors
Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd bij ODIV. Werken voor leuke klanten, vrijheid om jezelf breder te ontwikkelen, sportieve en gezellige evenementen en dat alles binnen team van gedreven collega's!
Daan van Vliet CRO specialist bij PLUS Retail
De (best ingewikkelde) techniek werd helder en prettig uitgelegd!
Fridy Visser Knof
Fridy Visser Knof GoldenSports
ODIV is een erg dynamisch team dat ons geholpen heeft onze doelen en visies te vertalen naar een professioneel marketing plan. De gevraagde leads zijn ruimschoots geleverd maar zeker zo belangrijk ook is de vooraf geplande target groep is bereikt.
Rens Dilven Sales Manager bij MS Schippers
Wij hadden nog niet eerder een campagne op deze manier opgezet en zo uitgevoerd. Wij hebben daarom ook veel geleerd en de resultaten waren boven verwachting. Veel mensen hebben ook hun mailadres achtergelaten, zodat we hen direct op de hoogte kunnen houden van de voortgang en van de participatiemomenten die nog komen.
Clara van Foreest Communicatieadviseur bij Provincie Utrecht
ODIV heeft ons ondersteund met hun kennis en ideeën op het gebied van online marketing. Ze zijn eerlijk over wat ze verwachten te kunnen bereiken, denken altijd met je mee, communiceren snel en de campagnes die ze opleveren zijn professioneel. Een fijne partner!
Madelon Schepers Communicatie bij NTFU
We zien elkaar maandelijks in een creatieve sessie. ODIV is heel transparant in alle stappen die ze zetten. Ik kan de gegevens altijd inzien en zij denken voortdurend vooruit.
Sjoerd van Barneveld Marketingmanager bij DEBUUT
Je leert van elkaar, vult elkaar aan en werkt in nauwe samenwerking aan een succesvol online marketingplan dat gericht is op onze doelstellingen. Het is niet: u vraagt wij draaien, het is een heus partnership met wederzijds leereffect.
Evelyne Middleton Salesmanager bij Van Aetsveld
ODIV heeft een SEO workshop aan onze communicatiemensen gegeven. Dat was een heel helder verhaal met duidelijke stappen om te volgen. En ook niet onbelangrijk, het nodigde direct uit om tot actie te komen. Aanrader dus!
Alma Streefkerk Projectleider Educatie, Communicatie en Participatie
ODIV is een prettig en effectief bedrijf. Denkt mee met de klant en gaan verder dan de rest. Oprechte interesse in je product en hoe deze waarde kan geven aan de potentiële consument. Proactieve houding, alertheid, goede communicatie en ze houden ons scherp. Denken sneller dan de rest en zijn niet te nuffig om echt zich te verdiepen in het waarom van alles.
Anna-Maria Giannattasio Eigenaar bij Puur Events
ODIV ondersteunt en adviseert ons op het gebied van online marketing. Hun transparante werkwijze en persoonlijke aandacht is erg fijn. Kennis delen is voor hun geen probleem, ze nemen de tijd om je op te leiden zodat je samen steeds meer stappen kan zetten. Een leuke club mensen met veel kennis en ervaring op de verschillende gebieden van online marketing.
Anouk Boekhoff Marketeer bij Global Talk
Heldere communicatie, afspraken worden goed nagekomen en ze zijn zeer pro-actief. Tot nu toe onwijs tevreden over de samenwerking.
Maartje Brokking Eigenaar bij Brokking
Wij zijn erg blij met ODIV. Zij hebben brede kennis, geven goed en werkbaar advies en zijn prettig om mee samen te werken.
Djony Jurg Marketing manager bij UBN Uitzendbureau
ODIV is een professioneel bedrijf met kundige adviezen en vooral altijd een prettige samenwerking. Het is meer een partnership dan een adverteerder - bureau relatie. Ik kan ODIV van harte aanbevelen.
Geert Pelsma Eigenaar bij ACLARO
Met Stuurlui werken we al jaren samen met ODIV. Een betrouwbare partner op het gebied van online marketing. Onze klanten worden erg goed geholpen, dankzij de inzet van ODIV weten zij de juiste doelgroep te bereiken én kunnen ze als bedrijf verder groeien. Een absolute aanrader!
Sjoerd Kuipers Eigenaar van Stuurlui
De jongens bij ODIV namen goed de tijd om me alles uit te leggen en dachten goed mee over wat het beste zou zijn voor mijn bedrijf in de fase waarin het zich bevindt. Ook als ik vragen had tussendoor reageerden ze op korte termijn. Zeer tevreden is de juiste beschrijving!
Richard van der Put Eigenaar bij Mindelevators
Experts in hun vak en prettig om mee samen te werken! Samen met Joost, Daan en Martijn al vele mooie resultaten behaald!
René Zandvliet Marketing Manager bij Puur Events
Fijn bureau! Schakelt snel, veel kennis in huis en denkt goed mee van doel naar resultaat. Absolute aanrader!
Maurice Romijn Marketing Manager bij One Fox
Professionele organisatie met superfijne mensen om mee samen te werken. Een half jaar geleden gestart met de samenwerking en nu al hele mooie resultaten bereikt. We kijken uit naar wat 2020 ons gaat brengen maar zijn al positief!
Céleste Romijn Corporate Recruiter bij ZHGA
Wat een fijne club mensen om mee samen te werken! Naast het uitstekende inhoudelijke werk wat ze voor mijn bedrijven hebben gedaan en blijven doen ben ik voornamelijk erg te spreken over hun transparante en persoonlijke werkwijze. Ik kan een samenwerking met ODIV van harte aanbevelen!
Remco Hergaarden Eigenaar bij 100ms
Leerzame & praktische marketingtraining gevolgd over o.a. Google Grants & Google Display. Was top!
Thijs Waardenburg Online Marketeer bij Red een Kind
Opleiding gehad van Timothy en Duco. Goed gebracht. Interactief, open en inspirerend! En ook gewoon toffe gasten :)
Jeff Jacobs Digital Strateeg bij The Online Nut Company
Joost en Martijn communiceren prettig en heel snel. We staan nu weer lekker hoog bovenaan in Google. :-)
Hugo Kranenburg Eigenaar bij Florencius
Het team van ODIV helpt ons altijd fantastisch! Ook voor de kleinere vraagstukken kunnen we altijd bij ze aankloppen.
Joris Vermeulen Sales Manager Gloryfy

Onze social media specialisten

  • Waar kan je op adverteren en targeten?

    Je kan op bijzonder veel dingen targeten online. Allemaal om ervoor te zorgen dat jij jouw marketingbudget zo goed mogelijk spendeert. We hebben hier een groot artikel over geschreven, dus lees die vooral hier.

  • Wat doet een conversie optimalisatie specialist?

    Een conversie optimalisatie specialist ook wel CRO-specialist genoemd houdt zich bezig met het verhogen van het aantal conversies. Middels het testen van ideeën kan de CRO specialist valideren welke aanpassingen een bijdrage leveren voor een hoger conversieratio en zo definitief doorgevoerd kunnen worden.

  • Waarom adverteren op LinkedIn?

    LinkedIn is een sociaal netwerk, dat gericht is op vakmensen en carrières. LinkedIn heeft wereldwijd 610 miljoen gebruikers, waarvan 7 miljoen in Nederland (mei 2019).

    Adverteren op LinkedIn is met name geschikt wanneer je dus vakmensen wilt bereiken in een bepaalde sector. Het is hét Business-to-business-kanaal bij uitstek. Ook wanneer je vacatures wilt vervullen, is LinkedIn het kanaal waar je je het beste op kunt richten.

    Lees hier alles over waarom je op LinkedIn wil adverteren.

  • Wat is Cost Per Mille (CPM?)

    CPM betekent “cost per mille”, oftewel de kosten per 1.000 impressies. Concreet zijn dit de kosten die je betaalt in een veiling op een online platform, om 1.000 impressies te vertonen.

  • Wat is SEO en hoe werkt het?

    Wat betekent SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. SEO omvat alles acties of processen die je uitvoert om hoger in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines te komen.

    Lees verder
  • Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

    Bij SEA ben je bezig met adverteren in zoekmachines. Hiermee kun je zelfs binnen een paar minuten hoog in Google komen (als advertentie, zie onderstaand voorbeeld). Bij SEO ligt de nadruk op organisch groeien in het gratis gedeelte van Google. Je maakt aanpassingen die je hoger in de onbetaalde zoekresultaten krijgen, en kijkt hierbij meer naar de lange termijn.

    SEA bureau

     

  • Waar staat SEO voor?

    SEO staat voor search engine optimization, in het Nederlands ook wel zoekmachineoptimalisatie.

  • Wat is online marketing?

    Online marketing is het vermarkten van jouw producten of diensten op het internet. Het doel van online marketing is om de aandacht van je doelgroep te trekken en ze voor jou te laten kiezen. Hiervoor zijn veel verschillende kanalen beschikbaar zoals onder andere social media, search en natuurlijk je eigen website.

    Als online marketing bureau helpen we je graag met het bepalen van de juiste online marketing strategie. Daaruit volgen de kanalen die bij jou en je doelgroep passen. Verder wordt duidelijk hoe we deze inzetten. Dit doen we met senior online marketing collega’s die proactief en transparant te werk gaan. Alles om jouw bedrijf te laten groeien.

  • Wat doet een online marketing bureau?

    Een online marketing bureau houdt zich uitsluitend bezig met het online vermarkten van bedrijven. Hierbij wordt gewerkt vanuit een online marketing strategie om het doel van het bedrijf te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld naamsbekendheid, leads of verkopen zijn. Om dit doel te bereiken worden één of meerdere kanalen ingezet zoals social media, search en de website.

    Bij ODIV hebben we voor deze kanalen ervaren specialisten in huis die proactief en transparant te werk gaan. Daarbij denken we ook graag buiten onze kanalen mee hoe we jouw bedrijf het beste kunnen laten groeien. Hierdoor halen we het maximale resultaat uit jouw online marketing.

  • Wat kost een online marketing bureau?

    Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Bij ODIV zijn er twee soorten kosten: uren en mediabudget. De uren geven aan hoeveel uren onze specialisten maandelijks nodig hebben om jouw campagnes te optimaliseren. Het mediabudget is het budget dat nodig is om advertenties in te kopen bij Facebook, Google en andere kanalen.

    Op basis van jouw doelstellingen maken we een inschatting van welke kanalen en budgetten er nodig zijn om deze te behalen.

    Hieruit volgt een compleet voorstel met daarin de strategie, inzet van de verschillende online marketing kanalen en de bijbehorende uren en mediabudgetten. Daarbij geven we ook al zoveel mogelijk de te verwachten resultaten per kanaal aan.

    Zo weet je altijd van tevoren hoe jouw budget wordt besteed en kom je niet voor verrassingen te staan. Verder werken we niet met verborgen kosten en zijn onze contracten maandelijks opzegbaar.

  • Wat zijn lookalike audiences?

    Een lookalike audience, ook wel een vergelijkbare doelgroep genoemd, zijn automatische doelgroepen die je kan maken op verschillende social media kanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Ook binnen Google Ads is er een soortgelijke mogelijkheid.

    Wanneer je een lookalike audience aanmaakt, upload je website bezoekers of klanten en de algoritmes van de media gaan kijken of ze mensen kunnen vinden die lijken op jouw website bezoekers of klanten.

    Lees hier meer over lookalike audiences.

  • Wat is linkbuilding?

    Het opbouwen van links op externe websites die verwijzen naar jouw website om zo je positie in Google te verhogen.

     

  • Wat is het verschil tussen interne en externe links?

  • Wat zijn social media?

    Social media zijn online platformen, waarop gebruikers met elkaar interacteren en zelf content publiceren. In principe is er geen tussenkomst van een “redactie”. Men is verantwoordelijk voor wat hij/zij plaatst. Uiteraard heeft wel ieder sociaal medium zijn eigen beleid, en kunnen posts van gebruikers worden verwijderd. Op de populairste social media wordt vaak visuele content geplaatst, zoals foto’s en video’s.

    Lees hier meer over social media.

  • Hoe kan ik adverteren op YouTube?

    1. Upload je video-advertentie naar YouTube. Let er op dat deze meteen de aandacht trekt van je doelgroep en niet te lang is.
    2. Maak een video-campagne aan in Google Ads en kies daarbij je gewenste budget, doelgroep-targeting en video-advertentie.
    3. Check of je advertentie is goedgekeurd en of er vertoningen binnen komen. Zo ja, dan is je campagne live!
  • Wat kost een advertentie op YouTube?

    Je bepaalt zelf welk budget je wil uitgeven aan je YouTube advertentie. We adviseren wel om minimaal 10 euro per dag te reserveren voor voldoende effect van de campagne. De meeste campagnes kosten 10 tot 30 cent voor één kijker. Dat betekent dat je met 10 euro per dag ongeveer 33 tot 100 mensen per dag kunt bereiken.

  • Waarom adverteren op YouTube?

    1. Het is na Google de grootste zoekmachine.
    2. Mensen zoeken op YouTube naar informatie over jouw product of dienst, bijvoorbeeld in de vorm van reviews.
    3. YouTube biedt de schaal van TV-reclames maar dan met specifieke targeting-mogelijkheden. Daardoor laat je jouw advertenties alleen zien aan je doelgroep op momenten dat dit relevant is.
  • Wat zijn cookies?

    Tijdens het surfen op het internet is het onoverkomelijk om niet tegen een cookiemelding, de kleine lettertjes en de lastige termen aan te lopen omtrent je privacy. In dit blog zal er ingegaan worden op wat een cookie is. Dit valt onder te verdelen in de functionaliteiten van een cookie, hoe deze wordt ingezet bij online advertenties en de veranderingen die plaatsvinden over tracking van je online zoekgedrag.

    Lees hier alles over cookies.

  • Wat is retargeting?

    Retargeting is het op een effectieve manier nogmaals bereiken van mensen die interesse getoond hebben in jouw product of bedrijf. Niet alle mensen die voor de eerste keer met jouw bedrijf in aanraking komen, zullen een product van jou aanschaffen. Sterker nog, de meeste mensen zullen dit niet doen. Om deze mensen te overtuigen toch over te gaan tot aankoop, zijn er online een aantal retargeting mogelijkheden.

    Lees hier alles over retargeting.

  • Hoe kies je een goed SEO-bureau?

    Het allerbelangrijkste om op te letten is betrouwbaarheid en transparantie. Helaas zijn er veel SEO-bureau’s die slecht werk leveren en niet transparant zijn in wat ze precies doen. Vraag daarom altijd om cases van tevreden klanten en concrete uitleg over de werkwijze.

  • Wat levert SEO mij op?

    Als SEO goed wordt uitgevoerd levert het jou een groeiende stroom aan websitebezoekers op. Naarmate je op meer zoekwoorden goed gevonden wordt zullen meer bezoekers jouw website weten te vinden. Daarnaast worden bedrijven die hoog in Google verschijnen vaak als betrouwbaarder gezien.

  • Hoe snel zie je resultaat van SEO?

    Dit is voor iedere website anders. Je zal minder snel resultaat zien dan bijvoorbeeld bij online adverteren. Maar op lange termijn zal SEO vaak meer opleveren. Over het algemeen adviseren we om SEO minimaal 6 maanden de tijd te geven om een meetbaar resultaat op te leveren.

  • Wat is contextual targeting?

    Contextual targeting is een van de vele mogelijkheden die display advertising biedt. De toevoeging van context aan je targeting, zorgt ervoor dat je advertenties alleen zichtbaar zijn bij onderwerpen, categorieën en rubrieken waarvan jij het goed vindt dat ze daar zichtbaar zijn. Mocht je de aanbieder zijn van een gezondheidstest wil bijvoorbeeld zichtbaar zijn bij alle nieuwsberichten die gaan over ziekteverzuim op werk. Voor een nieuwe deegmerk is het wellicht handiger om zichtbaar te zijn wanneer een artikel of domein gaat over eten. Lees hier hoe deze manier van display advertising voor jou kan werken.

  • Hoe kom je aan links?

  • Wat kost linkbuilding?

    Bij ODIV zijn de linkbuilding-kosten opgebouwd uit uren en inkoopbudget. Wij reserveren een aantal uren per maand om voor jouw website relevante links te verzamelen en aan te vragen. Daarnaast reserveren we een maandbudget om links te kunnen inkopen. Dit bepalen op basis van wat er voor jouw website nodig is om resultaat te behalen.

  • Hoe kies je een goed linkbuilding bureau?

    Kies altijd een bureau dat transparant en betrouwbaar is. Vraag om klantcases van tevreden klanten. Daarnaast wil je inzicht hebben in welke links er precies worden opgebouwd naar jouw website. Er zijn helaas veel slechte linkbuilding bureau’s actief die deze zaken niet delen met klanten dus let hier goed op.

  • Wat is Google Ads?

    Google Ads (voorheen Google Adwords) is een advertentieplatform van Google. Met dit platform is het voor bedrijven mogelijk te adverteren op verschillende plekken in het Google netwerk zoals:

    • De zoekresultaten van Google
    • Websites die aangesloten zijn bij het Google Display Netwerk
    • Gmail
    • YouTube

    Lees hier alles over Google Ads.

  • Wat is display advertising?

    Display Advertising is een online marketing kanaal waarmee je op op basis van targeting een heel groot, of juist zeer specifiek bereik van je campagne kan realiseren. Het gaat hierbij om de online advertenties die je tegenkomt als je een website bezoekt. Afhankelijk van het formaat van de banner kan de uiting worden getoond op nagenoeg ieder device. Hierbij kan je denken aan smart phone, tablet, desktop, smart tv en wearables.

    Lees hier alles over display advertising.

  • Wat is Bing Ads?

    Bing Ads is een soort Microsoft-versie van Google Ads. In Bing Ads kun je tekstadvertenties opstellen, die op de zoekmachine Bing boven de onbetaalde (organische) zoekresultaten worden getoond.

    Lees hier alles over Bing Ads.

  • Wat is SEO?

    Search Engine Optimization (SEO) staat voor alle optimalisaties die je uitvoert om hoger in de resultaten van zoekmachines (zoals Google) te komen. Het gaat hierbij om zoekresultaten waarvoor niet betaald is, en waar dus geen ‘advertentie’ voorstaat.

  • Wat zijn de voordelen van SEO?

    • Makkelijk vindbaar voor je doelgroep. Met SEO zorg je ervoor dat jij tussen je concurrenten gevonden wordt in de zoekresultaten.
    • Vertrouwen. Een hoge positie in zoekmachines straalt vertrouwen uit voor je doelgroep. Het toont aan dat je relevant bent en kwalitatieve content aanbiedt.
    • Lange termijnresultaat. Door SEO krijg je meer organisch verkeer op je website. Hier profiteer je ook van op de lange termijn.
  • Wat is A/B-testen?

    Bij een A/B test experimenteer je met twee varianten. Een controle en een variant. De A-variant kan bijvoorbeeld het huidige design van je homepage zijn. Deze variant wordt daarom ook wel de controlevariant genoemd. Hiertegenover staat de B-variant, ook wel de testvariant genoemd. In de testvariant experimenteer je met een wijziging in het design. Dit kan een grotere button zijn, het toevoegen van groene vinkjes of een andere CTA. Bij deze vorm van splittesten stuur je 50% van het verkeer naar variant A en 50% naar variant B.

    Lees hier alles over A/B-testen.