Overig en random: als jij tegen je Google Home praat, dan ga ook een AI-beslisboom in. Denk hierbij aan het opvragen van het weer.
Of hulp bij het uitzoeken van een Sinterklaascadeautje.

Hoe kan je starten met een chatbot?
Ja, na het zien van deze voorbeelden ben je vast gemotiveerd. Wat nu?
Je eerste stap is het bepalen van je doel. Wat wil je ermee bereiken? Leads genereren, klantenservice hulp etc etc. Bepaal je doel en dan krijg je ook duidelijk of je meer een high-end tool nodig hebt, of juist iets simpels te implementeren wil. Wij werken het liefste met een van de volgende drie tools:
Er zijn nog veel meer tools op de markt, maar bovenstaande tools zijn gebruiksvriendelijk en dat is toch wel heel belangrijk om er überhaupt mee te werken.
Je volgende stap is het uitdenken van de flows. Zie een chatbot als een beslisboom. Je stam heb je bedacht (leadgeneratie, klantenservice etc), maar de takken moet je nu bedenken. Wat zijn de meest voorkomende vragen, welke informatie heb je nodig om iemand goed te kunnen helpen. Hiervoor kan je gaan tekenen, maar vergeet data analyse ook niet. Je kan bijvoorbeeld bij klantenservice opvragen wat de belangrijkste redenen zijn dat mensen bellen. Of haal uit je analytics tool bij welke pagina’s men naar de klantenservice gaat. Dit kan mooie input zijn voor een goede beslisboom, waarbij je zo snel mogelijk zoveel mogelijk bezoekers kan helpen.
Wat zijn de kosten van een chatbot?
Je hebt te maken met twee soorten kosten; de tool en de mens. Je moet er, na het aanschaffen en het inrichten, ook tijd in blijven steken om voor een goede gebruikerservaring te zorgen. Dus laten we ze beide bespreken:
Kosten van de tool
De kosten van een chatbot zijn verschillend en hangen volledig af van wat je nodig hebt. Landbot en Futy bieden allebei een gratis plan aan, maar dan zie je wel het logo van het bedrijf. Iets wat voor grotere bedrijven niet heel professioneel oogt. Watermelon biedt heel veel mogelijkheden, maar daar betaal je dan ook wel al gauw €100 of meer per maand voor. Wanneer de chatbot een essentieel onderdeel van jouw branding en positionering is, dan is dit geen geld. Wanneer je een chatbot eens wil testen voor erbij, dan is het weer wel veel geld. Kortom, verschillend per bedrijf, maar denk dus aan tussen de €0-150 per maand.
Arbeidsuren
Deze vergeten we vaak, maar je bent sowieso tijd kwijt aan het opzetten en optimaliseren van je chatbot. Ook hier geldt; als je er meer mee wil, ben je er ook meer tijd aan kwijt. Gezien het feit dat wij dit voor veel bedrijven opzetten, rekenen wij altijd met tussen de 4-12 uur aan opzet, en trek er minimaal een uurtje per maand voor uit. Tenzij je a la ASR heel veel meer met de chatbot doet, en gaat het je vanzelf meerdere FTE kosten.
Conclusie
Een chatbot kan een prachtig onderdeel van je bedrijf zijn, een waardevolle aanvulling op verschillende afdelingen en bovenal het automatiseren van eenvoudige processen. Een goed ingerichte bot wekt vertrouwen en verhoogt conversie. Wij zijn fan, jij ook?
Als je vragen hebt, voel je vrij om je gegevens achter te laten bij onze livechat of hieronder in onze chatbot.
Chatten?