In het vorige artikel bespreken Timothy en Daan hun ervaring op The Next Web. Afgelopen donderdag (9 mei) was het zo ver: ik ging voor het eerst naar The Next Web; één van de grootste tech-events van Europa. Het evenement, dit jaar gehouden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, bood plaats aan tal van zwaargewichten uit de tech-industrie, zoals bijvoorbeeld Guy Kawasaki (ex-Apple), astronaut André Kuipers en Larry Sanger (Wikipedia). Hieronder een samenvatting van enkele sprekers die ik heb gezien.
Alain Sylvain
Innovatie is natuurlijk één van de belangrijkste pijlers om als sector, bedrijf of individu vooruit te komen. Kortom: innovatie is goed en iedereen die innoveert is “goed bezig”. De term “innovatie” wordt echter zo vaak gebruikt dat deze aan devaluatie onderhevig is, aldus Alain Sylvain, de oprichter van strategy and design consultancy Sylvain Labs. Je moet blijven innoveren, maar niet alleen maar roepen dat je innoveert. Hij vatte het kort en bondig samen in drie zinnen (die wat mij betreft zo op een tegeltje kunnen), namelijk:
Don’t reduce, expand
Don’t heard, democratize
Don’t preach, practice
Dit kan min of meer vrij vertaald worden als “Zorg dat je blijft groeien, betrek hier actief anderen bij en niet lullen, maar poetsen”.
Karen Wickre
Na de speech van Sylvain was in venue 2 het woord aan Karen Wickre. Karen (door de host aangekondigd als “living legend”) beschouwt zichzelf als introvert en kwam met diverse handige tips om te netwerken, onder andere uit haar boeken ‘Taking the work out of networking‘ en ‘The fine art of small talk‘.
De kern van haar verhaal – gericht op introverte personen – was voornamelijk een persoonlijke aanpak, waarbij één-op-één-gesprekken belangrijker worden geacht om goede connecties te smeden, dan bijvoorbeeld drukke events waar het er te dik bovenop ligt dat er alleen wordt genetwerkt om het netwerken. Aan de hand van slides met daarop afbeeldingen van dieren (veelal in groepsverband) maakte ze haar punten duidelijk. Hoewel ik mezelf niet zozeer als introvert beschouw, kan ik me voorstellen dat de tips die Wickre aankaartte zeker kunnen werken.
James Bridle
Om 14:50 uur is de beurt in de grote zaal aan James Bridle. De charmante Engelsman (met dito snor) heeft een interessante, controversiële kijk op technologie en data. Zo stelt hij dat we weliswaar steeds meer data tot onze beschikking hebben, maar dat we hierdoor juist minder over de wereld weten.
Veel van deze data spreekt elkaar namelijk tegen. Een sterk voorbeeld dat dit illustreert is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Death Valley, doordat mensen blindelings op de GPS vertrouwen en nauwelijks op de weg letten. Ook de onderbouwing aan de hand van Moore’s Law (iedere twee jaar verdubbelen de capaciteiten van computers) en “Emoors Law” (Moore’s Law omgedraaid), die stelt dat er door alle technologische vooruitgang steeds minder nieuwe zaken worden ontdekt, zet zijn verhaal kracht bij. Bridle sluit vervolgens af door te zeggen dat hij absoluut niet anti-technologie is, maar dat men altijd goed moet blijven nadenken, wanneer men technologie ontwikkelt. Een les waar iedereen het alleen maar mee eens kan zijn.
André Kuipers
Aan het einde van de middag staat misschien de bekendste spreker van allemaal op het podium: astronaut André Kuipers. De hoofdzaal is ook helemaal afgeladen en het lukt mij en Duco daarom ook niet om een zitplaats te bemachtigen; het wordt staan.
Desondanks hebben we dat er uiteraard graag voor over. Kuipers neemt ons mee langs een reeks prachtige foto’s en video’s van zijn ruimtereis en zet op charismatische wijze uiteen dat we geweldige dingen kunnen doen door middel van technologie, maar dat ook de negatieve gevolgen duidelijk zichtbaar zijn. Als voorbeelden worden ontbossing en luchtvervuiling genoemd.
Tot slot wordt Zoran van Gessel, voorzitter van kindereducatieprogramma Spacebuzz, het podium op geroepen. Spacebuzz is een raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality-technieken, waarin kinderen virtueel naar de ruimte kunnen reizen, met als doel de aarde in een ander perspectief te gaan zien. Hoewel ik uit de speech niet direct dingen heb gehaald die ik in mijn dagelijkse werkzaamheden zou kunnen gebruiken (mijn functie bij ODIV is immers geen astronaut), was het erg bijzonder om André Kuipers eens live te hebben zien spreken.
Laure Cucuron – Terracycle
Om na de speech van André Kuipers in de wereldverbeterende sfeer te blijven, besloot ik om ter afsluiting van de dag naar venue 8 te gaan, waar Laure Cucuron het ging hebben over de bestrijding van “plastic pollution”. Haar overtuiging is dat recyclen niet zou moeten beginnen wanneer men een product weggooit, maar wanneer een product ontworpen wordt. Want als we zo doorgaan als nu, is er in 2050 meer plastic in de zee dan vis.
Om dit te voorkomen, haalt Cucuron het voorbeeld van de melkboer aan. Tegenwoordig haalt iedereen melk in de supermarkt en gooit men de plastic melkflessen na gebruik weg, maar eigenlijk was het ouderwetse model van de melkboer vele malen beter voor het milieu. De glazen flessen werden namelijk telkens hergebruikt. Dit probeert Terracycle opnieuw in het leven te roepen door middel van haar nieuwste dienst Loop; een bezorg- en ophaaldienst voor voedings- en drinkwaren, welke werkt met recyclebare verpakkingen. Na het nuttigen van het betreffende eten of drinken, kun je de verpakking terugsturen naar de fabrikant, waarna deze vervolgens wordt hergebruikt.
Na deze lezing vonden Duco en ik het wel tijd worden voor een hapje en een drankje bij Pllek, dat voor de gelegenheid ook aan het terrein van The Next Web was toegevoegd. Wel uit een glas uiteraard, want dat is beter voor het milieu!
Meer lezen over The Next Web? Klik hier voor de overige samenvattingen!