Normaal stellen we onze nieuwste teamleden voor, maar dit teamlid speelt al geruime tijd bij ODIV. Vandaag krijgen jullie de kans om Joost wat beter te leren kennen. We wisten al dat data, psychologie en conversie optimalisatie de meest voorkomende onderwerpen in zijn dromen zijn, maar in dit blog lees je wat hij zou doen met tien miljoen en wie van zijn collega’s de beslissende penalty mag nemen in de halve finale van het WK 2022.

Joost ODIV

Hoe ben je bij ODIV terecht gekomen?

Ik ken Sjoerd al een tijdje want ik heb ongeveer drieënhalf jaar lang freelance opdrachten voor Stuurlui gedaan. Stuurlui bouwt vette websites en daar hadden ze soms wat sturing nodig vanuit psychologisch oogpunt. Hier kon ik als consumentenpsycholoog bij ondersteunen door te actief mee te werken om bepaalde zaken wel of niet door te voeren op de website. Hierna heb ik altijd goed contact gehad met Sjoerd. Op het moment dat hij besloot om een stapje terug te doen omdat er niet genoeg tijd was om Stuurlui én ODIV te runnen, ben ik in beeld gekomen.

Past de functie die je nu hebt bij dat wat je vroeger wilde worden?

Er zijn veel dingen geweest die ik vroeger wilde worden. Ik wilde een hele tijd GZ psycholoog worden totdat ik er in mijn studietijd achter kwam dat ik er niet blij van werd als ik iedere dag negativiteit om me heen had. Ook had ik een lange tijd het idee dat ik iets in de sport moest doen, maar eigenlijk vond ik technologie het leukst. Ik was vroeger altijd aan het gamen en ik klooide af en toe wat met websites.

Dus de combinatie van techniek en mensen leidde me al snel naar marketing. Onderzoek doen, data analyseren is wat me het meest aantrekt in marketing. Dus qua branche zit het wel in de lijn der verwachting, maar qua functie ben ik wel een paar keer geswitcht. Bij mijn vorige job bij Online Dialogue merkte ik wel dat ik toe was aan formeel leiderschap. Vandaar dat ik deze kans greep toen een jaartje geleden.

Joost Techniek

Wat is jouw favoriete ODIV moment?

Er zijn er echt heel veel die ik echt tof vind. Ik vind eigenlijk alle borrels altijd wel leuk – onder andere de borrel met alle partners -, maar ik vond de avond bij de Jeu de Boules bar, Utrecht het leukst. Een gezellige avond, goed gedronken en daar kwam ook de ware aard bij iedereen naar boven. Met name bij Daan. We laten maar even in het midden hoezo.

Waar heb jij aan gewerkt het afgelopen jaar bij ODIV?

Ik denk focus, een eigen identiteit, trotsheid en toekomst bestendigheid.

Stel, er zou een film gemaakt worden over jouw leven. Wie zou jou moeten spelen in die film?

Neil Patrick Harris! Hij moet dan nog wel even zijn haren verven, maar hij zou het moeten zijn. Ik heb alle aflevering van die negen seizoenen van How I Met Your Mother minimaal zes keer gezien. Ik ben echt een groot HIMYM fan geweest en ik heb ook de The Bro Code thuis liggen. Dat is gewoon prachtig! Neil Patrick Harris dus.

Hoe begin jij je dag?

Ik ben binnen een kwartier de deur uit. Ik douche ‘s avonds na het sporten, dus ‘s ochtends poets ik eigenlijk alleen mijn tanden. Daarna spring ik in mijn kleren, pak mijn ontbijt uit de vriezer en ik stap op mijn fiets. Ergens tussendoor check ik nog wel eens NU.nl, mail en Instagram.

Wat zou je doen met tien miljoen?

Daar heb ik het vaker over nagedacht en met Iris (red: vriendin) over gehad! Daar heb ik wel een duidelijk idee en doel bij. Ik zou heel graag een huis willen kopen met allemaal aparte kamers. Daar zou ik dan iemand in plaatsen die dat huis runt en waar alleen maar mensen mogen wonen die op straat leven of minder kansrijk door het leven gaan. Dan kunnen zij daar eten, drinken en therapie krijgen om zo weer klaargestoomd te worden om deel te kunnen nemen in de maatschappij. Ik zou mensen die graag hun leven willen verbeteren een nieuwe kans willen geven en wellicht wel ergens plaatsen voor werk. Dat is wel een van de dingen die ik zou doen als ik wat meer ruimte in mijn portemonnee zou hebben.

Joost en Iris

Stel, je mag met 1 persoon voor 1 dag je leven ruilen. Met wie zou dat zijn?

Sylvana Simons! Dat lijkt me namelijk heel bizar om mee te maken. Ik ga altijd heel relaxt door het leven, met veel gezelligheid en ontspanning. Bij haar is het echt de andere kant. Ze krijgt heel veel kritiek en heeft altijd mensen tegen haar. Het lijkt me bizar dat waar je ook komt, je structureel uitgejoeld wordt, kritiek krijgt of dat mensen je niet mogen. Heel interessant om dat eens een dag mee te maken.

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd tijdens je studententijd?

De waarde van een euro. Als je kijkt naar hoe je toen hebt geleefd hebt. Je moest ieder dubbeltje omdraaien. Ik dacht hier met name aan bij de aanschaf van boeken. Je kon of leuke dingen doen en de samenvatting kopen of je ging niets leuks doen en het boek kopen. Ik kocht dus vaker de samenvattingen van de boeken. Maar ik heb dus wel leren omgaan met beperkte middelen gedurende mijn studententijd.

Wintersport of zomervakantie?

Maakt niet uit. Ik ben vroeger veel op wintersport geweest en dat vond ik superleuk. Ik zou niet kiezen voor een strandvakantie. Maar als ik echt moet kiezen een zonvakantie waarbij ik nog veel actieve dingen kan doen.

WK finale 2022, halve finale, 93e minuut en het staat 1-1 en we krijgen een penalty. Wie van je ODIV collega’s gaat deze nemen?

Sowieso niet Duco. Die zou in de grond schoppen. Ik denk Daan, hij is wel een lekker arrogant manneke die zou een soort omgekeerde Tim Krul (kwartfinale vs Costa Rica, Brazilie – 2014) doen en de pingel wel binnen schieten.

Eens met Joost sparren over CRO, experimenten of consumentenpsychologie? Of wil je gewoon meer over Joost weten? Stuur hem dan even een mailtje: joost@odiv.nl