Van de Nederlanders die alcohol drinken, geniet de helft maandelijks van een wijntje. Gemiddeld drinkt een volwassen Nederlander zelfs 26,1 liter per jaar. Het vaakst worden dranken in de supermarkt gekocht, maar ook online zoeken liefhebbers naar bijzondere wijnen, bieren en andere dranken. Hoe bereik je jouw doelgroep het best? Op welke manieren kun je jouw drank online promoten? En waar moet je op letten?

Ken de alcoholreclame wetgeving

Online alcohol verkopen vergt een doordachte aanpak, vooral omdat je moet voldoen aan strenge wetgeving. Deze is landelijk bepaald: zo mag je je niet richten tot minderjarigen en mag je niet overmatig alcoholgebruik stimuleren. Zorg er dus voor dat je volledig op de hoogte bent van de wetgeving in het land waar je wil adverteren.

Ondanks dat het in Nederland is toegestaan om te adverteren op alcoholhoudende dranken, is het niet zo dat hier verder geen beperkingen op zitten. Zo moet je rekening houden met een aantal verschillende regels vanuit de algemene alcoholreclame wetgeving:

 1. Er mogen geen personen getarget worden die jonger zijn dan de wettelijk toegestane leeftijd voor alcoholconsumptie.
 2. Je mag het niet laten lijken alsof er bepaalde positieve gevolgen komen kijken bij het nuttigen van alcohol (zoals lichamelijk, mentaal of sociaal).
 3. Je mag niet overmatig drankgebruik stimuleren of positief belichten.
 4. Je mag geen alcoholconsumptie laten zien in combinatie met het besturen van voertuigen of andere bezigheden waar je oplettend of behendig voor moet zijn.

Daarnaast zijn er regels die verschillen per kanaal:

Regels voor Google Ads en Microsoft Ads

Wanneer je gaat adverteren op Google en/of Bing zal je te maken krijgen met verschillende wetgeving per land waar je je binnen deze platformen aan dient te houden. In Nederland is het bijvoorbeeld gewoon toegestaan om advertenties te draaien voor de verkoop van alcohol, maar in andere landen mag dit alleen tot een maximaal alcoholpercentage of zelfs helemaal niet. Voor een volledige lijst met landen waar dit wel is toegestaan verwijzen we je naar deze informatiepagina.

Horeca marketing search en display

Search en display advertenties

Verder is er binnen zoekmachine adverteren ook een onderscheid te maken in tekst advertenties en visuele advertenties op bijvoorbeeld het Google Display Netwerk en het Demand Gen Netwerk. Het is namelijk niet toegestaan om flessen alcohol te gebruiken in visuele uitingen. Je kunt hiermee namelijk minderjarigen bereiken en dit is niet toegestaan. Een mooie afbeelding van een designer wijnfles in een grasveld wordt dan ook direct afgekeurd. In search-advertenties heb je weer wat meer ruimte om creatief te zijn. Hoewel je moet oppassen met de advertentieteksten die je gebruikt, heb je hier wel de ruimte om toe te lichten waarom jouw wijn nu zo lekker is. Daarnaast kun je als extensie bij search-advertenties wél gebruikmaken van een afbeelding met daarop een mooie fles wijn.

Demand gen adverteren

Advertenties op Demand Gen (YouTube, Discovery en Gmail)

Social media

Bij adverteren op social media heb je van de leeftijdsregels weinig last. Iedereen die social media gebruikt, moet ingelogd zijn, en het kanaal weet daardoor waar je wel en niet mag adverteren. Dus zolang je je aan de regels houdt van het land waarin je adverteert, kun je op het platform adverteren. Toch kun je niet op elk platform adverteren en verschillen de regels per platform:

META: ✅ via META mag je niet direct alcohol verkopen binnen het platform
TikTok: TikTok verbiedt iedere promotie van alcohol (ook 0.0 bier) zowel binnen het organische als het betaalde gedeelte.
LinkedIn: Hoewel het in bepaalde landen mogelijk is om te adverteren met alcohol, adviseren wij LinkedIn hiervoor niet te gebruiken. Dit geldt voor alle consumptieproducten.
Snapchat: ✅ adverteren is mogelijk zolang je je houdt aan de algemeen geldende regels omtrent alcohol, zoals leeftijdsrestricties

Om jouw dranken toch te promoten op de toegestane platformen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen.

Online strategie

Het verkopen van bier, wijn en andere dranken online begint met de online strategie. Want wie wil je bereiken en wat is het product of de service die je gaat aanbieden?

E-commerce strategieën

E-commerce vormt de kern van online drankverkoop, waarbij producten rechtstreeks via het internet aan klanten worden aangeboden. Om je doelgroep effectief te bereiken en tot aankoop te motiveren, kun je diverse strategieën toepassen. Dit kan variëren van het stimuleren van directe aankopen in je webshop tot het promoten van relevante evenementen. Elk van deze benaderingen speelt een belangrijke rol in het aantrekken en overtuigen van potentiële kopers.

Sturen naar de webshop

De meest voor de hand liggende manier is het sturen van bezoekers naar de webshop. Dit is een effectieve manier om zowel merkbekendheid te vergroten als directe verkoop te stimuleren. Voeg bijvoorbeeld een directe link toe naar je webshop in je posts of via de swipe-up functie in Stories, waardoor het voor geïnteresseerden makkelijk wordt om over te gaan tot aankoop.

Lanceringen van nieuwe producten

Daarnaast kun je een campagne draaien rondom de livegang van een nieuw of limited edition product. Begin met teasers die de nieuwsgierigheid prikkelen, zoals sneak peeks van het etiket of hints over de smaak. Verhoog de spanning met een aftelling en deel boeiende content zoals korte clips van het productieproces. Sluit af met een sterke call-to-action die verwijst naar je website voor meer details of aankoop. Deze strategie bouwt niet alleen interesse op rond je nieuwe product, maar versterkt ook de band met je merk, zonder directe verkoop via social media.

Biermarketing

Verbind je merk met evenementen

In plaats van alcoholgebruik zelf te promoten, kun je je producten koppelen aan culturele of sociale evenementen. Dit kan gaan om proeverijen, culinaire festivals of online webinars over wijneducatie. Zo positioneer je je merk binnen een context van verantwoord genieten en leren over jouw product. Hier kun je ook actief horecazaken bij targeten. Door gericht eigenaren van horecazaken te targeten, met direct mail en social advertenties, kun je kijken om in meer zaken je assortiment te krijgen.

Alcohol adverteren via evenementen

Benut de kracht van storytelling

Liefhebbers zijn steeds meer geïnteresseerd in het verhaal achter de producten die ze kopen. Gebruik dit in je voordeel door het verhaal van je wijnhuis, de wijngaarden, het productieproces en de mensen achter de drank te vertellen. Dit creëert een emotionele connectie met je publiek en kan een krachtig promotiemiddel zijn zonder direct alcoholgebruik aan te moedigen. Ook educatie is een krachtig hulpmiddel in de marketing rondom alcohol. Bied content aan die consumenten helpt om meer te leren over alcohol, zoals informatie over verschillende druivensoorten, drank-spijs combinaties, en tips voor het bewaren van alcohol. Dit positioneert je merk als een bron van waardevolle informatie en bouwt vertrouwen op bij je doelgroep. Een strategie om die verhalen verder te verspreiden is horeca marketing. Dit gebeurt via samenwerkingen met horecazaken die jouw verhaal willen delen met hun klanten, of door het organiseren van thema-avonden in restaurants en bars waar jouw producten schitteren.

Storytelling alcohol adverteren

Andere strategieën

Naast het aanbieden van drank via een webshop is het verkennen van andere strategieën essentieel om een breder publiek te bereiken, klantrelaties te verdiepen en klanten te binden aan je product en een unieke merkbeleving te creëren. Met deze aanpak bereik je niet alleen een ander publiek, maar pas je ook je strategie aan. Door bijvoorbeeld een club concept te hanteren, kun je gerichter inkopen. Dit trekt een specifiek type koper aan: iemand die graag verrast wordt en niet noodzakelijk op zoek is naar een bepaald product. Deze strategie stelt je in staat om een nieuwe markt aan te boren, gericht op klanten die openstaan voor nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Daarnaast zijn dit soort strategieën ideaal om consumenten aan je te binden en op deze manier ambassadeurs voor je merk te creëren.

Focus op e-mail sign-ups

In plaats van producten te tonen, kun je bezoekers vragen zich in te schrijven voor je e-mails. Zo kun je hen op de hoogte houden van nieuwe items via een exclusieve mail. Dit creëert een direct communicatiekanaal en bouwt een relatie op met potentiële klanten.

 • Waardepropositie: Bied iets van waarde in ruil voor hun e-mailadres. Dit kan zijn: een korting op de eerste aankoop, een exclusieve gids over wijnen, of toegang tot pre-sales.
 • Contentmarketing: Ontwikkel boeiende inhoud die relevant is voor liefhebbers van drank. Denk aan blogposts, video’s, en infographics die je via e-mail kunt delen en die de abonnees aanmoedigen om zich in te schrijven.
 • Social media-integratie: Gebruik sociale mediaplatforms om de nieuwsbrief te promoten. Deel stukjes van de exclusieve content die men alleen via e-mail ontvangt.
 • Landing page optimalisatie: Creëer een aantrekkelijke landingspagina specifiek voor e-mailinschrijvingen. Zorg ervoor dat de voordelen van het inschrijven duidelijk zijn.

E-mail sign-ups alcohol

Club concept

Overweeg een lidmaatschap waarbij je leden een exclusieve ervaring biedt door hen meerdere keren per jaar unieke pakketten te sturen. Dit verhoogt de klantloyaliteit en genereert een voorspelbare omzetstroom.

 • Lidmaatschapsniveaus: Bied verschillende lidmaatschapsniveaus aan met verschillende prijspunten en voordelen. Hogere niveaus kunnen toegang krijgen tot zeldzame wijnen of extra voordelen zoals gratis tickets voor proeverijen.
 • Exclusiviteit en personalisatie: Benadruk de exclusiviteit van het lidmaatschap en biedt opties voor personalisatie van cocktailpakketten. Klanten kunnen hun voorkeuren aangeven, wat de tevredenheid verhoogt.
 • Community opbouwen: Creëer een gemeenschap rond de club. Dit kan door middel van exclusieve evenementen voor leden, een online forum, of social media groepen waar leden ervaringen kunnen delen.
 • Marketing en promotie: Promoot de club via e-mailmarketing, social media, en op de website. Gebruik succesverhalen of testimonials van huidige leden als krachtige promotietools.

Praktische tips voor alcohol campagnes op Google en Bing

Hoe kun je zo’n campagne op Google of Bing dan het beste aanpakken? Zoals eerder benoemd, kiezen sommige consumenten ervoor het internet af te speuren in hun zoektocht naar de nieuwste dranken. Hier wil je als verkoper natuurlijk goed zichtbaar zijn. Vaak zal deze zoektocht consumenten leiden naar Google of Bing waar ze gericht kunnen aangeven waar ze naar op zoek zijn. Denk bij het opzetten van jouw campagnes zeker aan de volgende punten:

Denk hieraan bij het opzetten van een search-campagne

 • Schrijf advertentieteksten gericht op het informeren van consumenten over jouw product.
 • Focus op waarom jouw drank zo lekker en bijzonder is.
 • Gebruik specifieke targeting op landen en doelgroepen waarvoor alcohol promotie is toegestaan.
 • Zorg voor een mooie afbeelding van jouw fles. Binnen deze campagne mag het, dus maak daar zeker gebruik van!

Denk hieraan bij het opzetten van een visuele campagne

 • Steek ook hier tijd in het schrijven van goede teksten waarin je de consument meer vertelt over jouw superieure wijn.
 • Combineer de display campagne met campagnes die je ook op social media draait
 • Zorg voor mooie visuals zonder direct de fles te laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Het laten zien van een bepaalde sfeer, zoals een gezellige picknick in het park
  • Een inspirerende tekst gerelateerd aan de drank met een mooie achtergrond
  • Laat de wijngaard zien waar de wijn vandaan komt
  • Het belangrijkste is dat je de fles in ieder geval buiten het zicht houdt

Praktische tips voor alcohol campagnes op social media

Bij het creëren van content voor alcoholische producten, is het essentieel om een strategie te hanteren die zowel informatief als ethisch verantwoord is. Let daarom op social media met name op de volgende punten:

 • Informatie over producten: richt teksten op het delen van details over jouw product, zoals oorsprong, bereidingswijze, en smaakprofielen.
 • Levensstijl en ervaringen: focus op het verhaal en de levensstijl die jouw merk vertegenwoordigt, niet direct op het promoten van alcohol.
 • Kwalitatieve visuele content: Investeer in professionele beelden die jouw merk en producten aantrekkelijk presenteren.
 • Lokale wetgeving respecteren: Implementeer geografische targeting om je advertenties aan te passen aan de lokale alcoholwetgeving.
 • Richt je op interactie: gebruik je platforms om actief te communiceren met je publiek en bouw aan een community.
 • Verantwoordelijke consumptie: benadruk in je communicatie het belang van matig en verantwoord drinken, en mijd het gericht adverteren op gevoelige groepen.

Wat nu?

Na het verkennen van de verschillende strategieën om liefhebbers online te bereiken, is het tijd om de inzichten in actie te brengen. Ben je klaar om je online strategie naar een hoger niveau te tillen? Of heb je graag dat een specialist een keer met je meekijkt?