Elk zoekwoord waarop je adverteert in Google Ads krijgt een eigen score van 1 t/m 10. Hoe hoger deze score is, hoe lager je kosten per klik zullen zijn:

 • Score 10: 50% lagere CPC
 • Score 9: 44,2% lagere CPC
 • Score 8: 37,5% lagere CPC
 • Score 7: 28,6% lagere CPC
 • Score 6: 16,7% hogere CPC
 • Score 5: benchmark
 • Score 4: 25% hogere CPC
 • Score 3: 67,3% hogere CPC
 • Score 2: 150% hogere CPC
 • Score 1: 400% hogere CPC

Bron: Wordstream

Daarnaast zullen je advertenties ook vaker in Google verschijnen als je hogere kwaliteitsscores hebt. Alle reden dus om met deze score aan de slag te gaan.

Hoe kan ik de kwaliteitsscore bekijken?

 1. Log hier in op je Google Ads account: https://ads.google.com/intl/nl_NL/home/
 2. Klik nu op ‘Zoekwoorden’ in het tweede (lichtgrijze) linker-menu.
 3. Klik nu op ‘Kolommen’ en vervolgens op ‘Kolommen aanpassen’.
 4. Klik dan op de categorie ‘Kwaliteitsscore’ en zet een vinkje bij ‘Kwaliteitsscore’.
 5. Klik op de blauw button genaamd ‘Toepassen’.

De kwaliteitsscore is nu zichtbaar achter je zoekwoorden.

https://odiv.nl/training/sea-training/

Hoe kan ik de kwaliteitsscore verbeteren?

Google bepaalt de kwaliteitsscore aan de hand van drie verschillende onderdelen. Elk van deze onderdelen krijgt een beoordeling van ‘Lager dan het gemiddelde’, ‘Gemiddeld’ of ‘Hoger dan het gemiddelde’. Samen vormen deze drie onderdelen de kwaliteitsscore van een zoekwoord.

De drie onderdelen waar je op moet letten zijn:

Advertentierelevantie

Bij dit onderdeel kijkt Google hoe relevant je advertentietekst is voor de bijbehorende zoekwoorden. Dit onderdeel kan je eenvoudig verbeteren door je zoekwoorden te verwerken in je advertentie. Zorg er minimaal voor dat het zoekwoord in één van de koppen staat. Verder kan je het zoekwoord nog verwerken in de beschrijving(en) en achter de zichtbare URL in pad 1 of pad 2.

Zorg er verder voor dat je niet teveel zoekwoorden in dezelfde advertentiegroep plaatst. Hoe meer zoekwoorden in één advertentiegroep staan, hoe moeilijker het wordt deze op een goede manier in je advertenties te verwerken.

Twijfel je of je advertentierelevantie optimaal is? Vraag je dan af of de advertentie relevant is voor iemand die op jouw gekozen zoekwoord(en) zoekt. Zo ja, dan zit je helemaal goed!

Verwachte CTR

Hier voorspelt Google hoe groot de kans is dat er op je advertentie geklikt wordt bij een zoekopdracht naar één van je zoekwoorden. Deze voorspelling doet Google op basis van je historische data in Google Ads. Je beoordeling hier is dus afhankelijk van hoe hoog je CTR in het verleden is geweest.

De beste manier om dit onderdeel van de kwaliteitsscore te verbeteren is om je CTR te verhogen. Dit doe je bijvoorbeeld al door je zoekwoorden in je advertentie te verwerken zoals besproken bij de advertentierelevantie.

Daarnaast is het belangrijk om doorlopend meerdere advertenties tegen elkaar te testen. Maak dus altijd minimaal twee verschillende advertenties per advertentiegroep en ga testen welke de hoogste CTR behaalt. Door dit structureel te blijven doen zal je CTR doorlopend verbeteren en daarmee je kwaliteitsscores.

Een laatste tip die je kunt toepassen is om regelmatig niet-relevante zoektermen uit te sluiten van je campagnes. Door dit regelmatig te doen verlaag je het aantal keer dat je zichtbaar bent op deze zoekopdrachten waardoor je gemiddelde CTR verhoogd wordt.

Ervaring op bestemmingspagina

Tenslotte speelt je bestemmingspagina (ook wel landingspagina genoemd) een belangrijke rol. Google kijkt hierbij naar hoe relevant en nuttig je pagina is voor mensen die op je advertentie klikken. Zorg er voor dat de pagina overzichtelijk is en dat de teksten aansluiten op je zoekwoorden. De meest praktische manier om deze score te verbeteren is dus om je zoekwoorden in de teksten op de pagina te verwerken.

Doe tenslotte nog een algemene check: is het duidelijk waar de pagina over gaat? En is het duidelijk welke actie er van de bezoeker wordt verwacht? Als je beide vragen met ja kan beantwoorden zit je goed!

Voor alle drie de onderdelen van de kwaliteitsscore is een aparte kolom beschikbaar waarin je jouw beoordelingen kunt zien. Deze kan je op dezelfde manier toevoegen als de kwaliteitsscore-kolom.

Onderdelen kwaliteitsscore in Google Ads

Wat nog meer?

Hierboven vindt je de meest concrete verbeteringen waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Toch kan het voorkomen dat je alles ‘perfect’ hebt gedaan maar je toch een lage kwaliteitsscore houdt. Dat komt omdat Google ook nog een aantal andere meeneemt in de beoordeling van de kwaliteitsscore.

Google kijkt namelijk veel naar de historie van je Google Ads account en van de zoekwoorden waarop je adverteert. Als er op een bepaald zoekwoord veel advertenties van lage kwaliteit te vinden zijn, zal je voor dat zoekwoord moeilijk een hoge score kunnen behalen (zelfs als je alles goed doet).

Te lastig of geen tijd?

Vind je het continue verbeteren van je kwaliteitsscores toch te lastig of heb je hier simpelweg de tijd niet voor? Overweeg dan om Google Ads uit te besteden of volg onze SEA training.