
Google Ads Search
Dé manier waarvoor de meeste gebruikers Google gebruiken is wel het search-gedeelte. Mensen gebruiken het platform om van alles op te zoeken van hoelang je broccoli moet koken tot het boeken van vliegtickets.
Google Ads (voorheen Google Adwords) is een advertentieplatform van Google. Met dit platform is het voor bedrijven mogelijk te adverteren op verschillende plekken in het Google netwerk zoals:
Vanwege het enorm grote bereik is het een interessante plek om als bedrijf zichtbaar te zijn. Het is ook niet voor niets dat Google Ads veruit de grootste inkomstenbron is voor Google.
Zowel SEO als SEA vallen onder de bredere term zoekmachine marketing. Hier valt alles onder waarbij je zoekmachines gebruikt om je doelgroep te bereiken. Met zoekmachine adverteren zorg je dat je bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Op die manier ben je beter zichtbaar, heb je direct meer verkeer, en kun je beter sturen op leads dan met SEO. In de basis doe je dit door een combinatie van een bod en de kwaliteitsscore. Toch gaat het tegenwoordig veel verder dan dat om goed zichtbaar te zijn op de juiste woorden binnen Google en Bing. Hiermee kun je zelf aan de slag, of je besteedt Google Ads uit aan een gecertificeerd SEA bureau om alles uit je investeringen te halen.
De juiste boodschap op het juiste moment aan de doelgroep kunnen tonen, is wat online marketing zo sterk maakt. Middels SEA bereik je potentiële klanten op het moment dat zij op zoek zijn naar een product of dienst in de desbetreffende categorie. De advertenties in zoekmachines zorgen ervoor dat de interesse van de potentiële klant wordt gewekt. Dit maakt het voor potentiële klanten verleidelijker om je website te bezoeken.
Wat SEA zo sterk maakt, is dat er sprake is van pull-marketing. Mensen zijn bewust naar een product of dienst op zoek en maken hiervoor gebruik van zoekmachines. De zoektermen, waarop men zoekt, kun je opnemen in je SEA-campagne, zodat je advertenties worden getriggerd wanneer men op je product of dienst zoekt.
Je betaalt met Google en Bing alleen op CPC-model. Dat betekent dat je geen kosten hebt, wanneer niemand op je advertentie klikt. Tegelijk ben je wel zichtbaar bij je doelgroep.
Dé manier waarvoor de meeste gebruikers Google gebruiken is wel het search-gedeelte. Mensen gebruiken het platform om van alles op te zoeken van hoelang je broccoli moet koken tot het boeken van vliegtickets.
Met Google Display kun je je doelgroep bereiken via ontzettend veel websites en apps over de hele wereld. Hier kun je vervolgens je eigen banners tonen om bijvoorbeeld je naamsbekendheid te verhogen.
Voor e-commerce bedrijven is Google en Microsoft Shopping een goede optie. Met dit kanaal kun je jouw productfeed koppelen aan jouw shopping campagnes, om zo verkopen te stimuleren.
Naast tekst en afbeeldingen, kun je met Google Ads ook adverteren op YouTube. Adverteer op specifieke kanalen en verbeter je naamsbekendheid en zichtbaarheid.
Wanneer je als stichting een klein budget hebt, biedt Google je een maandelijks budget van $10.000. Hier zitten veel regels aan die weer zorgen voor een andere kennis en vaardigheden.
Sinds 2019 is het ook mogelijk om binnen Apple te adverteren. Hiermee kun je je iOS-apps promoten binnen de App Store.
Wanneer je begint met SEA ga je eerst je product, het bedrijf, zijn concurrenten en de verdere markt onderzoeken. Aan de hand van de bedrijfsdoelstellingen ga je vervolgens kijken wat de mogelijkheden zijn en kies je welke structuren effectief hierbij zijn. Vervolgens werk je een strategie uit en kies je daarbij behorende KPI’s. Wanneer de meetbaarheid is ingeregeld, kun je live met je campagnes.
Voordat je begint met het aanmaken van de campagnes, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de markt. Om de SEA campagnes rendabel te krijgen wil je namelijk weten, wie je doelgroep is, hoe deze zich beweegt, wie je concurrenten zijn en wat ze doen. Om een goed overzicht te krijgen is het daarom verstandig om te beginnen met het in kaart brengen van de volledige markt.
Je begint met het uiteenzetten van je opties. Zo kan Google Ads worden ingezet of Microsoft Ads en zelfs Apple Search. Daarnaast is het goed om je marketingdoelen te koppelen aan verschillende campagnetypen, zoals Search, Shopping en Display.
Vervolgens ga je aan de slag met een zoekwoordenonderzoek. Waar wil je op gevonden worden en op welke woorden is de zoekintentie duidelijk? Hier maak je ook de keuze voor wat voor zoekwoorden je gaat, long- of short tail.
Naast een doelgroeponderzoek, is het van belang om de markt in kaart te hebben. In een concurrentenonderzoek zet je uiteen op welke woorden anderen adverteren, wie je concurrenten in het echt en binnen Google zijn, hoe zij zich positioneren en waar juist nog niet op geadverteerd wordt. Kies je er bijvoorbeeld voor om op de naam van de concurrent te adverteren?
Wanneer je onderzoek voltooid is, ga je aan de slag met de structuur van je Google ads campagnes. Dit hangt af van je eerdere onderzoek: wat zijn je doelen en welke campagnetypen passen hierbij? Met de structuur bepaal je hoe je wordt gevonden, hoe vaak en wat je kunt laten zien.
Voordat je begint met het draaien van campagnes, moet je eerst zeker weten dat alles goed wordt gemeten op je website. Anders kun je de resultaten van je campagnes niet meten, en heb je geen idee of je inspanningen rendabel of zelfs relevant zijn.
Aan de hand van je bedrijfsdoelen zet je marketingdoelstellingen op. Op basis hiervan bepaal je welke KPI’s belangrijk zijn voor jouw campagnes. Wanneer je je richt op brand awareness, is het aantal impressies of engagement zoals CTR interessant. Ook kan je vertoningspercentage interessant zijn, om te weten welk deel van de getargete mensen jouw bericht heeft gezien. Wanneer je je meer richt op performance marketing, zijn juist de (kosten per) conversie interessant, het conversiepercentage of de ROI.
Voor een zo effectief en efficiënt mogelijke inzet van SEA is het noodzakelijk om een goede strategie te hanteren. De afgelopen jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden, waardoor de strategie ook steeds verandert. Bovendien hangt het af van je doelgroep, de branche waarin je actief bent en wat concurrenten doen, wat een goede strategie is.
De basis van effectief campagnes voeren is daarom het continu experimenteren met campagnetypes, biedstrategieën, teksten en structuren. Waar voorheen de Hagakure methode een effectieve strategie was, is dit tegenwoordig alweer achterhaald. Er is daarom geen gouden strategie; ieder account, iedere branche vergt een andere aanpak.
Van campagnes heb je verschillende typen, zoals Search, Shopping, Display, Demand Gen en Performance Max. Wanneer je in je onderzoek hierin een keuze hebt gemaakt, kun je andere veranderingen aanbrengen op campagneniveau. Je kunt bepalen waar je gevonden wilt worden en in welke talen. Ook bepaal je in deze fase je dagbudget en met welke biedstrategie je dit wilt uitgeven.
Alle Google ads campagnes, behalve Pmax, bestaan uit advertentiegroepen. Hiermee deel je je campagnes op in subcategorieën. Deze verdeling kun je bijvoorbeeld maken op basis van landingspagina’s, zoals voor ODIV: een campagne over online marketing waarbij iedere advertentiegroep een dienst is, zoals SEA, SEO en Social media. Door deze verdeling direct te maken bij het doen van je onderzoek breng je orde aan je gegevens.
Vervolgens bestaat iedere advertentiegroep uit een combinatie van advertenties en zoekwoorden. De advertentie is datgene wat bezoekers zien. Voor search-campagnes heb je responsive search ads (RSA’s). Deze bestaan over het algemeen uit een URL, 15 koppen, 4 beschrijvingen (link naar blog experiment 1). Wel verschilt dit per campagnetype. Voor shoppingcampagnes geef je bijvoorbeeld alleen een productfeed op. Voor Demand Gen en Display kun je weer kiezen uit responsieve advertenties en geüploade.
In Google Ads zoekcampagnes gebruik je voor de targeting zoekwoorden. Dit zijn woorden of combinaties die mensen gebruiken om te zoeken op platforms zoals Google en Bing. Zodra bezoekers woorden intypen die jij target, of hierop lijken, zijn jouw advertenties zichtbaar. Aangezien je niet iedere unieke combinatie (genaamd zoektermen) kan verzinnen die mensen intypen, target je met SEA zoekwoorden. Zoektermen zijn dus de exacte woorden die bezoekers intypen in zoekmachines.
De meetbaarheid regel je in op basis van je gestelde doelen en bijbehorende KPI’s. Hier heb je zowel een tag management als een analytics tool voor nodig. Voor beiden heeft Google een vaak gekozen optie, Google Tag Manager en GA4. Toch zijn er voor beide alternatieven, zoals, Tealium en Ensighten voor GTM, en Simple Analytics en Matomo voor GA4.
Voor SEA specifiek is het belangrijk om ook de Google Ads pixel te installeren. Hiermee stijgt het aantal gemeten conversies in Google Ads, waardoor je beter kunt inzien welke activiteiten in Google Ads welke impact hebben. Ook voor het creëren van doelgroepen op basis van websitebezoekers, is deze pixel een effectieve manier om zo veel mogelijk mensen te verzamelen.
Adverteren op basis van zoekgedrag, locatie en tijd op specifieke woorden, die te maken hebben met jouw product, dienst of service. Je kunt heel specifiek mensen targeten, die zich op verschillende plekken binnen de funnel bevinden. Alle resultaten komen gelijk in Google Analytics, zodat je er heel veel informatie uit kan halen. Denk aan bepaalde zoekwoorden die te duur zijn, of bepaalde zoekwoorden die juist voor heel goede resultaten zorgen. Door een goede meetbaarheid kun je van campagne-niveau tot zoekwoord-niveau zien wat de effecten zijn van je inspanningen.
Net als Google Ads zelf, verandert de wereld van meetbaarheid ook continu. Zo is het tegenwoordig lonend om server side tracking te implementeren. Hiermee krijg je meer controle over wat voor informatie elk platform ontvangt, heb je een langere cookieduur en meer data. Enhanced conversions zijn ook een manier om meer conversies in Google Ads te krijgen, voor mensen die bijvoorbeeld verschillende apparaten gebruiken. Met offline conversions kun je juist weer teruggeven aan Google welke leads koud of warm waren, of welke klanten het meest rendementvol zijn.
Experimenteren is voor een Google Ads strategie een van de belangrijkste dingen. Binnen Google Ads is hier een eenvoudige tool voor, waarmee je direct kan experimenteren met biedstrategieën, andere advertentieteksten en landingspagina’s. Hiermee werk je direct met een A/B test. Bij complexere testen, kun je ook zelf een 0/1 test opzetten, waarbij je een bepaalde periode test tegenover de periode ervoor, of dezelfde periode het jaar ervoor.
Binnen het Google Ads platform zijn er veel verschillende tools waarmee je je campagnes kunt optimaliseren en nieuwe campagnes kunt opzetten. Voor bulkacties is de Google Ads Editor ideaal. Met deze offline tool kun je campagnes, instellingen en advertenties tegelijkertijd aanpassen. Wanneer je optimalisaties of veranderingen op een specifiek moment wilt doorvoeren, zijn de geautomatiseerde regels interessant. Hiermee kun je bijvoorbeeld instellen: wanneer de ROAS hoger is dan 10, verhoog het budget met 20%, of zet op 21 om 00.00 de zomer campagnes aan.
Adverteren op een bepaald zoekwoord gaat in Google Ads via een veiling. Hoe meer adverteerders op een zoekwoord willen adverteren, hoe hoger de prijs per klik (CPC) zal zijn. Zijn er juist weinig of geen andere adverteerders? Dan betaal je een lagere prijs per klik (CPC).
Verder variëren deze prijzen enorm per zoekwoord en per markt. Om je een globaal idee te geven: we adverteren voor onze klanten op zoekwoorden van 0,10 euro tot wel 15 euro per klik afhankelijk van het concurrentieniveau. Wil je precies weten wat de verwachte kosten en opbrengsten van jouw Google Ads campagne gaan zijn? Laat dan een zoekwoordenonderzoek uitvoeren.
Adverteren op een bepaald zoekwoord gaat in Google Ads via een veiling. Hoe meer adverteerders op een zoekwoord willen adverteren, hoe hoger de prijs per klik (CPC) zal zijn. Zijn er juist weinig of geen andere adverteerders? Dan betaal je een lagere prijs per klik (CPC).
Verder variëren deze prijzen enorm per zoekwoord en per markt. Om je een globaal idee te geven: we adverteren voor onze klanten op zoekwoorden van 0,10 euro tot wel 15 euro per klik afhankelijk van het concurrentieniveau. Wil je precies weten wat de verwachte kosten en opbrengsten van jouw Google Ads campagne gaan zijn? Laat dan een zoekwoordenonderzoek uitvoeren.
Dit verschilt uiteraard afhankelijk van de markt waarin je zit, de zoekwoorden waarop je adverteert en de concurrentie. In algemene zin kan je in ieder geval rekenen op meer gerichte websitebezoekers en meer conversies. Google Ads is daarom ook één van de beste manieren om meer conversies met je website te behalen.
Een SEA bureau ontzorgt jouw bedrijf volledig van alles wat met Google Ads en gerelateerde zaken te maken heeft. Het voordeel is dat je direct ervaren SEA specialisten in huis haalt, waardoor jij je kan focussen op waar je echt goed in bent. Een goed bureau kijkt verder met je mee dan enkel Google Ads. Zijn de activiteiten die we nu doen de juiste keuze en varen we nog steeds de juiste kant op? Dit levert je tijdsbesparing op, maar is ook kostenefficiënt; op de lange termijn leidt dit vaak tot een efficiëntere budgetbesteding en hogere ROI.
ODIV is een specialistisch bureau met ervaren SEA specialisten. Als bedrijf kun je afhankelijk van je behoeften op verschillende manieren met ons samenwerken. Houd je graag zelf de touwtjes in handen, en wil je vooral zelf meer kennis op doen? Dan bieden wij op maat gemaakte SEA-trainingen aan, waarmee je jezelf en je team kan verbeteren. Besteed je de activiteiten liever volledig uit, dan gaan we graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden en wat wij zien als een ideale strategie.
Met ODIV stap je het veld op als een team, waarbij wij fungeren als jouw online marketing afdeling. Net als een ervaren coach nemen wij de leiding over jouw online marketing activiteiten, en zijn we niet alleen uitvoerders van tactieken; we zijn strategische sparringpartners die samen met jou plannen uitstippelen en aanpassen om telkens weer te scoren. Je haalt een volledig team in huis van ervaren specialisten, met op de reservebank verschillende