Online marketing plan
Ga je beginnen met online marketing of wil je er juist meer uithalen? Dan is het verstandig om goed voorbereid te werk te gaan en te beginnen met een online marketing strategie. Ook online geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin dus met een gedegen onderzoek van je product, doelgroep, concurrentie en de markt. Wanneer je duidelijk hebt waarom jouw product onderscheidend genoeg is, kun je doelstellingen definiëren en kun je met je online marketing bureau aan de slag om deze te behalen.

Waarom is een online marketing plan belangrijk?
Een goede online marketing plan is belangrijk om resultaten te behalen en deze ook te kunnen beoordelen. Je online marketing plan maak je om een bepaalde doelstelling te behalen en is gebaseerd op een onderzoek naar je producten, diensten, doelgroep, concurrenten en de markt. Als dit onderzoek ontbreekt of je hebt niet het complete overzicht van het veld waarin je gaat opereren, kun je nooit meten of de resultaten die je behaalt goede resultaten zijn. We leggen het hieronder uit met een aantal voorbeelden.
De 7 stappen
Laten we de verschillende stappen eens doorlopen:
- Analytics
- Zoekwoordenonderzoek
- Customer service gegevens
- Informatie van de bezoekers en de klant
- Concurrentie
- Markttendens
- Doelen
Hieronder beschrijven we per stap hoe we te werk gaan, welke input we van jou nodig hebben en wat jou dit oplevert. Wil je direct in contact komen met één van onze online marketeers? Neem dan contact op.
2. Zoekwoordenonderzoek
De volgende stap in het online marketing plan is het zoekwoorden onderzoek. Op basis van een overzicht met zoekwoorden waarop jullie graag gevonden willen worden en een overzicht van de concurrenten gaan onze online marketeers aan de slag. We kijken naar relevante/aanverwante zoekwoorden en maken daarbij de volumes, verwachte click-through rates en de verwachte kosten inzichtelijk.
Zo eindig je met een duidelijk overzicht van alle zoekwoorden die voor jouw bedrijf relevant zijn. Uitgesplitst per thema, inclusief concurrentieniveaus en kosten. Als nu al blijkt dat Search Engine Advertising een interessant kanaal voor jouw bedrijf is krijg je tevens een opzet voor een campagnestructuur.
Verder kijken we natuurlijk niet alleen naar betaald adverteren op zoekmachines, maar ook naar hoe we organisch meer bezoekers kunnen genereren. Daarom halen we de zoekwoorden met potentie naar boven en adviseren we om hier landingspagina’s voor te schrijven. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze landingspagina’s zo goed mogelijk gevonden worden.
3. Customer service
Als er mensen zijn die veel van jouw klanten weten, dan is het de customer service- of account management afdeling wel. Deze mensen spreken de klant dagelijks en weten als geen ander wat de Unique Buying Reasons van jouw product of service zijn. Maar ook hoe er naar de concurrentie wordt gekeken. Deze informatie is heel belangrijk om te kijken wat de juiste kanalen zijn en met name de juiste communicatie om jezelf te profileren.
4. Objectieve informatie van bezoekers en klant
Op basis van één of meerdere face-to-face afspraken worden de doelgroepen bepaald. Hierin wordt gekeken naar veel verschillende variabelen zoals geslacht, regio, functie, interesses, grootte van het bedrijf en nog veel meer. We proberen er samen met jou achter te komen wie nu precies bij jouw (potentiële) klanten de beslissingsmakers (DMU’s) zijn en waar zij zich online bevinden.
Het resultaat zijn helder geformuleerde doelgroepen, gesegmenteerd per sector en een omschrijving van waar deze doelgroep zich online bevindt.
5. Concurrentie
Concurrentie analyseren is altijd een goede zet: we maken gebruik van tools als Ghostery om te achterhalen of de concurrenten die jij benoemt ook gevaarlijk zijn. We cureren de hoeveelheid en soorten trackers die op hun websites draaien en maken op basis daarvan de balans op.
Vervolgens analyseren we via tools als SEMrush op welke zoekwoorden de concurrentie adverteert, op welke zoekwoorden ze gevonden worden en hoe dat zich verhoudt tot jullie zoekwoorden.
6. Markttendens
Tot slot is informatie over de markt zeer belangrijk. Bij ODIV focussen we ons heel bewust niet op één specifieke markt, omdat we juist door ons gevarieerde klantportfolio, hele interessante links kunnen leggen. Kennis over de markt en waar die markt heen beweegt is een must en zorgt voor veel waardevolle informatie voor het online marketing plan.
7. Doelen
Nu al deze informatie bekend is, is het tijd om te gaan kijken naar welke contactmomenten je allemaal met je klant hebt van eerste kennismaking tot aankoop, jouw customer journey. Vaak gaan er meerdere contactmomenten aan een aankoop vooraf. Het is belangrijk om deze inzichtelijk te maken omdat iedere fase in de customer journey om andere uitingen vraagt.
Welke fasen zijn er te onderscheiden en wat houden deze precies in voor jouw product? Dat is de vraag die beantwoord wordt in dit deel van het online marketing plan. Per fase wordt er een omschrijving gegeven van de behoefte van de doelgroep, worden de kanalen benoemd die op de fase aansluiten en worden de Key Performance Indicators (KPI’s) benoemd.
Als je je customer journey goed in kaart hebt en er op de juiste manier op inspeelt kun je je doelgroepen zeer effectief benaderen. Je uiting zal dan voor je potentiële klant altijd de juiste content op het juiste moment zijn. Gaan ze niet op je uiting in? Dan zijn ze nog niet toe aan de volgende fase. Gaan ze er wel op in? Dan is het tijd voor de volgende stap. Zo blijf je relevant, dring je je niet op en geeft de potentiële klant in feite toestemming om de volgende fase van je customer journey in te gaan. Permission based marketing heet dit.

Uitkomst: De Marketing Matrix
Met alle kennis van de voorgaande stappen in het achterhoofd is het tijd om de vertaalslag te maken naar de daadwerkelijke campagnes. Er zijn op dit moment nog enkele kanalen over die relevant kunnen zijn om op te adverteren. Of een kanaal ook daadwerkelijk relevant is voor jouw bedrijf hangt af van de kosten, het verwachte bereik en het verwachte uiteindelijke resultaat voor jouw bedrijf. Al deze informatie bundelen we in een zeer overzichtelijk model, de Marketing Matrix.
We zetten op de Y-as de customer journey (KD ABC bij ons) en lichten de punten uit waar we ons bij jou op moeten focussen: moeten we juist focussen op het genereren van aandacht, of ontbreekt het juist aan keiharde conversies?
Met alle kennis van de voorgaande stappen in het achterhoofd is het tijd om de vertaalslag te maken naar de daadwerkelijke campagnes. Er zijn op dit moment nog enkele kanalen over die relevant kunnen zijn om op te adverteren. Of een kanaal ook daadwerkelijk relevant is voor jouw bedrijf hangt af van de kosten, het verwachte bereik en het verwachte uiteindelijke resultaat voor jouw bedrijf.
Na deze stap kun jij samen met onze online marketeers een inschatting maken van het verwachte ROI per campagne en kun je besluiten nemen over welke campagnes je wel en welke je niet wil inzetten. Zoals hieronder samengevat:
Vervolgstappen van een online marketingplan
Na het opstellen van het online marketing plan kunnen we je ook helpen met de uitvoer van het plan. Onze specialisten kunnen alle campagnes voor je opzetten en uitvoeren. De resultaten hiervan monitoren en waar nodig optimaliseren om de beste resultaten te behalen.
Vaak kiezen onze klanten ervoor om een maandelijks contact moment met onze online marketeers af te spreken. Hierin bespreken we dan hoe het gaat en welke mogelijke nieuwe kansen en bedreigingen er zijn. Wat is het laatste nieuws in jouw bedrijf? Ga je nieuwe markten bedienen of producten aanbieden? En delen wij natuurlijk de nieuwe kansen voor jouw bedrijf in de online marketing.
Kun jij nog hulp gebruiken bij het opstellen van je plan of je online marketingplan? Of wil je gewoon even meer informatie. Voel je vrij om contact op te nemen!
Wij werken met alle plezier voor:
Team SEO
Leanne Sasker
Data & Automation specialist

Larissa Heerschop
Operations

Wendy Bos-Stechner
Data & Automation specialist

Jacky Eickes
Content Specialist en Copywriter

Daam van der Zeeuw
Social media specialist

Ronja Bosgraaf
Content Specialist en designer

Ronald Nijveldt
Content Strateeg en copywriter

Timothy van Laar
Strateeg

Daan Weijs
SEA Specialist

Frederique Boitelle
SEA Specialist

Daphne van den Berg
Social specialist

Marijn van den Ham
Data analist

Jamie Zuydendorp
Social Specialist

Jessica Kroon
Social Specialist

Joost Fromberg
Managing Director

Dirk Dodebier
Finance

Leonie Oudshoorn
SEO Specialist

Ingeborg Lip
SEO Specialist

Soraya Hartogs
Website Specialist

Ruben Ort
SEA Specialist

Bruna Venturinelli
SEO Specialist

Willem Wattez
Social Media Specialist

Veelgestelde vragen over SEO
Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van technische SEO?
Dit kan wel 3 tot 6 maanden duren. Waar je bij on-page SEO het proces kan versnellen door via Google Search Console je pagina’s opnieuw te laten indexeren, is dit bij technische SEO een stuk moeilijker, omdat het gaat om website-brede aanpassingen. Je zal dan ook pas echt resultaat hiervan zien als een groot deel van je website opnieuw geïndexeerd is door zoekmachines.
Hoe vaak moet ik een technische SEO audit uitvoeren?
Minimaal 1x per maand, als er weinig veranderingen zijn. Als je veel veranderingen doorvoert op je website, dan moet je vaker een technische SEO analyse uitvoeren. Doe het dan 1x per week. Hoe vaker je een technische SEO analyse uitvoert, hoe eerder je problemen opmerkt en hoe minder onderhoudswerkzaamheden je hoeft uit te voeren.
Waarom is technische SEO zo belangrijk voor mijn website?
Technische SEO is de basis van je website, en die basis moet goed staan. Samen met content en externe links zijn dit de drie pijlers van SEO. Zonder goede content en autoriteit vanuit externe links komt er weinig terecht van SEO, en datzelfde geldt voor de technische SEO: als het niet goed zit, heeft de rest ook weinig zin.
Wat is het verschil tussen technische SEO en on-page SEO?
Technische SEO houdt zich bezig met technische factoren die website-breed zijn, zoals website snelheid, terwijl on-page SEO beperkt is tot SEO factoren op een specifieke pagina, zoals meta-titels, meta-beschrijvingen en contentstructuur.
Hoe kies je een goed SEO-bureau?
Het allerbelangrijkste om op te letten is betrouwbaarheid en transparantie. Helaas zijn er veel SEO-bureau’s die slecht werk leveren en niet transparant zijn in wat ze precies doen. Vraag daarom altijd om cases van tevreden klanten en concrete uitleg over de werkwijze.
Hoe snel zie je resultaat van SEO?
Dit is voor iedere website anders. Je zal minder snel resultaat zien dan bijvoorbeeld bij online adverteren. Maar op lange termijn zal SEO vaak meer opleveren. Over het algemeen adviseren we om SEO minimaal 6 maanden de tijd te geven om een meetbaar resultaat op te leveren.
Wat levert SEO mij op?
Als SEO goed wordt uitgevoerd levert het jou een groeiende stroom aan websitebezoekers op. Naarmate je op meer zoekwoorden goed gevonden wordt zullen meer bezoekers jouw website weten te vinden. Daarnaast worden bedrijven die hoog in Google verschijnen vaak als betrouwbaarder gezien.
Wat is het verschil tussen SEO en SEA?
Bij SEA ben je bezig met adverteren in zoekmachines. Hiermee kun je zelfs binnen een paar minuten hoog in Google komen (als advertentie, zie onderstaand voorbeeld). Bij SEO ligt de nadruk op organisch groeien in het gratis gedeelte van Google. Je maakt aanpassingen die je hoger in de onbetaalde zoekresultaten krijgen, en kijkt hierbij meer naar de lange termijn.
Wat zijn de voordelen van SEO?
- Makkelijk vindbaar voor je doelgroep. Met SEO zorg je ervoor dat jij tussen je concurrenten gevonden wordt in de zoekresultaten.
- Vertrouwen. Een hoge positie in zoekmachines straalt vertrouwen uit voor je doelgroep. Het toont aan dat je relevant bent en kwalitatieve content aanbiedt.
- Lange termijnresultaat. Door SEO krijg je meer organisch verkeer op je website. Hier profiteer je ook van op de lange termijn.
Wat is SEO?
Search Engine Optimization (SEO) staat voor alle optimalisaties die je uitvoert om hoger in de resultaten van zoekmachines (zoals Google) te komen. Het gaat hierbij om zoekresultaten waarvoor niet betaald is, en waar dus geen ‘advertentie’ voorstaat.