De rol van video advertising is de afgelopen jaren enorm gegroeid. De budgetten die voorheen werden ingezet op TV zijn (deels) verschoven naar online video kanalen zoals adverteren op YouTube. Video advertising biedt binnen de online marketingstrategie, naast display advertising, de mogelijkheid om een duidelijk beeld over je product of dienst te vormen.

Wij zetten video op verschillende kanalen in, maar de belangrijkste is nog wel YouTube.

YouTube

Het grote bereik en de mogelijkheden op het gebied van targeting zijn de grote voordelen van dit kanaal. Bij een zoekmachine denkt niet iedereen direct aan YouTube. Toch is deze videoplayer, na Google, de grootste zoekmachine.

Targetingmogelijkheden

De mogelijkheden op het gebied van targeting zijn binnen YouTube enorm. Een beknopt overzicht van een aantal mogelijkheden:

  • Demografie: denk hierbij aan leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, gezinsinkomen en levensfase (student, jonge ouders, etc.). Wanneer jij jouw boodschap wil tonen aan een specifieke groep mensen, is YouTube een aangewezen platform hiervoor.
  • Interesses: mensen die eerder affiniteit hebben getoond met een vergelijkbaar product of dienst. Iemand die op zoek is gegaan naar video’s over specifieke hardloopschoenen, wil je wellicht wel jouw hardloopschoenen laten zien. Maar denk ook aan afgeleide doelgroepen: iemand die zich inschrijft voor een hardloopwedstrijd heeft mogelijk ook interesse in hardloopschoenen.
  • Retargeting: de doelgroep opnieuw bereiken die in een eerdere fase van de customer journey interesse in het product heeft getoond.
  • Kanalen: past de boodschap van je campagne bij de volgers van Jennifer Lopez of wellicht Enzo Knol? Je kan verschillende YouTube kanalen targeten met jouw boodschap, zelfs die van jouw concurrent…

Social Media Training

Overslaan? Relevantie aantonen!

Binnen YouTube word je soms na vijf seconden al de mogelijkheid geboden de pre-roll over te slaan. Het is dus essentieel om binnen de eerste vijf seconden de relevantie van je boodschap aan te tonen. Dit kan bijvoorbeeld al door simpelweg te vragen of de doelgroep op zoek is naar een nieuwe sportschool? Ja? Super! Hier heb je ons aanbod. Nee? Ok, klik maar door. Dit kan bijvoorbeeld weer budget schelen als je YouTube enkel betaald voor impressies van langer dan vijf seconden.

0 jaar klant Meer dan 3 jaar blijft een klant gemiddeld bij ons - daar zijn we trots op!
0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 jaar Al meer dan vijf jaar opereren wij vanuit ons pand in Utrecht

Influencers

Binnen YouTube is het fenomeen Influencer Marketing de laatste jaren enorm gegroeid. Indien de doelgroep van de influencers overeenkomt met jouw product kan dit van grote waarde zijn. Zo kunnen deze invloedrijke personen vertellen over hun eigen ervaring met het product. Binnen de campagne voor de film Valerian maakte ODIV gebruik van Influencer Marketing (link naar voorbeeld campagne).

But wait, there’s more!

NPO, BrandDeli en RTLXL zijn naast YouTube fantastische manieren om jouw videoboodschap zeer gericht te tonen. Doordat je binnen deze aanbieders van video kan targeten op basis van tv-programma’s of data profielen die aansluiten op de doelgroep verhoog je de relevantie van de boodschap.

Wanneer is Video Advertising van waarde?

Vanwege het grote bereik van partijen zoals YouTube, NPO, BrandDeli en RTL Nederland is video advertising uitermate geschikt voor campagnes met als doel het verhogen van de awareness of het verhogen van engagement. Lastige woorden, maar de achterliggende gedachte is heel eenvoudig:

We nemen visuele informatie ongeveer 600.000 keer sneller op dan tekstuele informatie (referentie). Dat betekent dat als jij ervoor wil zorgen dat iets opvalt en opgenomen wordt door je doelgroep het inzetten van video een handig middel is.

Misschien ben je je nu wel aan het inlezen over Video Advertising en dan kom je waarschijnlijk een hoop lastige termen tegen. In-stream, out-stream, pre-roll, mid-roll, post-roll… aan begrippen binnen video content geen gebrek. Maar wat houden deze begrippen precies in? Laten we ze even kort voor je uitleggen!

  • Pre-roll

    Een voorbeeld van in-stream video advertising is de pre-roll. Een pre-roll is een video-advertentie die voor het afspelen van de gewenste video wordt getoond. Vaak moet de pre-roll in zijn geheel worden afgekeken, maar soms ook kan na een aantal seconden worden doorgeklikt naar de gewenste video.

    Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een non-skippable pre-roll vergroot dit de kans dat de boodschap goed wordt overgebracht aan de doelgroep. Deze vorm van video-advertising is onder meer mogelijk op NPO, YouTube en BrandDeli.

  • Mid-roll

    Een alternatief binnen de mogelijkheden van in-stream advertising is de mid-roll. Wat de naam al doet vermoeden kom je deze uiting tegen tijdens het afspelen van video content.

    Het grote voordeel van deze vorm van video advertising is dat de kijker zijn/haar volle aandacht op het scherm heeft. Het nadeel is dat het irritant bevonden kan worden door de doelgroep, dus dan moet je ervan overtuigd zijn dat je boodschap een glimlach op iemands gezicht tovert!

  • Post-roll

    Een derde optie binnen in-stream is de post-roll. Deze uiting wordt afgespeeld nadat de video content is afgespeeld. Onderzoek wijst uit dat een post-roll voornamelijk effectief is indien een call-to-action wordt gebruikt.

  • In-stream

    In-stream video-advertenties zijn advertenties die zich in een videoplayer zelf bevinden en die voor, tijdens of na het afspelen van de gewenste video aan de kijker getoond worden. Dit betekent dat de kans zeer groot is dat de kijker zijn aandacht bij de in-stream video-advertentie zal houden. ODIV heeft in-stream video advertising ingezet voor verschillende campagnes van MilieuCentraal en vele anderen.

  • Out-stream

    Wanneer je video-advertenties buiten een videoplayer zoals YouTube wilt inzetten, dan is out-stream video-advertising de manier. Out-stream video-advertising maakt het mogelijk om binnen blogs, artikelen of social feeds zichtbaar te zijn. Dit zorgt ervoor dat je boodschap 100% zichtbaar is binnen relevante domeinen.

    De 100% zichtbaarheid komt door de achterliggende betaalafspraak. Zo betalen veel adverteerders alleen als de video voor een afgesproken tijd heeft afgespeeld. Out-stream video advertising heeft tevens als voordeel dat het minder opdringerig overkomt. Doordat je tijdens het lezen van een artikel kan doorlezen als je de video niet interessant vindt, komt de boodschap minder geforceerd over. Out-stream advertising is ingezet bij de campagne die ODIV heeft opgezet voor actiefilm Mile 22.

Video Advertising Training

Mocht je nou enthousiast zijn geraakt om met video advertising aan de slag te gaan, maar weet je nog niet precies hoe? Wellicht kan ODIV je helpen. We kunnen adviserend, uitvoerend en evaluerend helpen met jouw video advertising campagnes. Wil je het liever zelf gaan uitvoeren, wellicht is dan de video advertising training interessant voor jou.

Ontmoet het team!