
-
Nieuws
-
21 februari 2025
Je herkent ze vast wel, die irritante InMails op LinkedIn. De berichten ademen automatisch gegenereerd, je ziet dat ze extreem algemeen zijn en ik kan me onmogelijk voorstellen dat hier echt op gereageerd wordt. Maar het is wel interessant om in iemands inbox te komen. Je hebt eventjes de volledige aandacht van die persoon.
Maar dit is vaak niet de manier waarop je daadwerkelijk reacties gaat krijgen en relaties gaat bouwen. Alleen het nadeel is dat het alternatief zoveel tijd en moeite kost: het afstruinen op LinkedIn naar de juiste profielen, een leuk berichtje sturen, hopen dat je connectieverzoek wordt geaccepteerd, en er hopelijk uiteindelijk je doel mee te bereiken. Het is werk waar weinig mensen enthousiast van worden.
We kunnen gelukkig heel veel handelingen via LinkedIn automatiseren. Handelingen die je anders heel veel tijd kosten, kunnen nu in een handomdraai gedaan worden. We gebruiken hiervoor tools als Phantom Buster, DuxSoup of Expandi. Met deze tools kun je zo gek gaan als je zelf wil; van het automatisch liken van iedere post met de hashtag #odiv (aanrader), tot het uitnodigen van iedere collega van ODIV (ook een aanrader) – het is te automatiseren. Maar over het algemeen zetten wij het in voor een paar belangrijke doelen.
Via LinkedIn kun je potentiële nieuwe werknemers bereiken. Denk hierbij aan een gepersonaliseerde outreach naar alle “SEA specialisten” in de regio Utrecht. Dat ziet er zo uit:
We proberen middels geautomatiseerde connectieverzoeken en follow-up berichten in gesprek te treden met de DMU van potentiële opdrachtgevers. Use cases hierbij zijn:
Als community building het doel is, dan proberen we de doelgroep in te laten schrijven voor een aparte omgeving, zoals een LinkedIn Group of een forum. Middels gepersonaliseerde connectieverzoeken, maar ook bulk-berichten via LinkedIn kunnen we de doelgroep enthousiasmeren om hierin mee te doen.
Het klinkt allemaal leuk, en de mogelijkheden zijn eindeloos, maar er zijn twee heel belangrijke onderdelen waar je rekening mee moet houden.
Ook al verstuur je semi-geautomatiseerde connectieverzoeken, is het toch belangrijk om zo persoonlijk mogelijk te blijven. Houd rekening met:
LinkedIn doet er alles aan om het platform persoonlijk te houden en wil dus liever geen bots op het platform. Denk hierbij aan de volgende dingen:
We hebben drie belangrijke regels, die rechtstreeks effect hebben op de resultaten.
Maar over het algemeen kun je rekening houden met de volgende benchmarks:
Recruitment:
Leadgeneratie:
Kortom, er worden bijvoorbeeld 100 connectieverzoeken per week verzonden, dan houd je daar al gauw 33 nieuwe connecties per week aan over. We zien dat ongeveer 1 op de 3 tot 1 op de 5 gelijk reageert op jouw connectieverzoek, dus zo’n 6-10 mensen met wie je wekelijks in gesprek kan treden. Maar de kracht zit ‘m in de groei die een profiel doormaakt na enkele maanden dit te doen, en de profielen die je daarna in bulk een bericht kan versturen.
Het klinkt allemaal fantastisch, maar er is recentelijk een ander belangrijk onderwerp vaak in de media gekomen: mag dit alles wel? De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier recentelijk een artikel over geschreven, waaruit naar voren komt dat data scraping eigenlijk nooit toegestaan is, want “een wijdverbreid misverstand is dat scrapen zou mogen, omdat alles wat op internet staat toch al voor iedereen is in te zien. ‘Maar dat informatie over jou openbaar is, betekent niet automatisch dat jij ook toestemming geeft voor scraping’, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.” In de praktijk is het natuurlijk onmogelijk om iedereen om toestemming te vragen, dus zou daarmee data scraping niet mogen voor het AP.
Er zijn momenteel tegenstrijdige berichten, want alles wat je met een LinkedIn automationtool doet, kan je ook handmatig doen. En als je het handmatig doet, is het geen probleem. Daarnaast geven de tools zelf aan in gesprek te zijn met autoriteiten en de noodzakelijke maatregelen te treffen om netjes te werk te gaan.
Wij adviseren je de wet- en regelgeving omtrent datascraping nauwlettend in de gaten te houden, zoals wij ook doen. Daarnaast blijft vooral het advies: ga ethisch te werk. LinkedIn is een platform waar netwerken opgebouwd worden, dus stuur nette berichten, en ga respectvol om de profielen van anderen.
Goed, een hoop informatie, maar een aantal dingen waarvan we hopen dat ze blijven hangen:
We zien in LinkedIn automation geen vervanging van je marketingwerkzaamheden, maar vooral een hele mooie aanvulling. Daarnaast zullen de kosten ook geen struikelblok zijn, want de tooling die wij gebruiken kost ongeveer €50-100 per persoon per maand
Houd rekening met het feit dat LinkedIn echte mensen op het platform wil en pas dus op met spammen. Houd ook rekening met dat je berichten zo authentiek mogelijk over moeten komen. Voor ons ligt de nadruk dan ook echt op het opschonen van de data, zodat je een goede lijst van je doelgroep krijgt. Daarnaast moet je ook goed letten op wat voor berichtjes je stuurt, want dit moeten berichten zijn die aanzetten tot actie, en niet gelijk de weerstand oproepen van een automatisch gegenereerd bericht.
Er is momenteel een hoop te doen om data scraping. Vooralsnog zijn de aanbieders van tooling en autoriteiten in gesprek.. Mocht je bij een beursgenoteerd bedrijf werken, een flinke compliance afdeling hebben en onder een vergrootglas liggen, dan adviseren we je om hier niet mee aan de slag te gaan. Maar in alle andere gevallen is het veilig om met LinkedIn automation aan de slag te gaan, zolang je met respect omgaat met de data en de privacy van een ander.
Succes!