Zoekwoorden onderzoek uitbesteden

Heb je een fantastisch product, maar lukt het je nog niet om het aan de man te krijgen? Spreek je nog niet de gewenste doelgroep aan, terwijl je gegarandeerd hun leven beter kan maken? Odiv helpt! Als zoekwoord analyse bureau voeren wij zoekwoorden onderzoeken uit. Zo kom jij precies te weten op welke termen jouw doelgroep zoekt, en kan je daar naadloos op inspelen met je content!

Joost aan het werk bij ODIV

Waarom is zoekwoorden onderzoek belangrijk?

Of je nu een product of dienst aanbiedt op je website, een blog bijhoudt over je favoriete hobby, of andersoortige informatie deelt met mensen die daar baat bij hebben: je wil dat mensen je website bezoeken. Een zoekwoorden onderzoek en zoekwoord analyse is daarom belangrijk. Het geeft je inzicht in de zoekopdrachten die mensen gebruiken in hun zoektocht naar informatie.

Door dat te begrijpen, kan je daar op inspelen met je website. Zo wordt je website niet alleen zichtbaarder, maar spreek je ook veel beter je doelgroep aan. Het verkeer dat op je website komt, sluit dan veel beter aan bij wat je aanbiedt. Zij hebben namelijk al een duidelijke intentie laten zien om specifieke informatie te vergaren of een dienst af te nemen. Veel efficiënter dan gewoon maar wat doen dus.

Geschikt voor welke kanalen?

Een zoekwoordenonderzoek kan je op twee manieren toepassen: op de lange of de korte termijn. Daarvoor gebruik je twee verschillende strategieën, namelijk SEA en SEO.

SEA staat voor Search Engine Advertising en is het meest geschikt als je op korte termijn resultaten wil zien. Tegen betaling laten zoekmachines zoals Bing en Google jouw advertentie zien, waardoor er binnen korte termijn relevante bezoekers op je website komen.

SEO staat voor Search Engine Optimization, en is een meer duurzame, lange termijn strategie. Hierbij maak je geen kosten om advertenties te laten zien, maar zorg je ervoor dat de pagina’s op je website op een organische wijze hoog in de zoekresultaten van zoekmachines terechtkomen. Dit proces duurt langer, maar brengt geen extra kosten met zich mee.

Een combinatie van deze twee kanalen is aan te raden, omdat deze elkaar aanvullen. Verschillende zoektermen bevinden zich namelijk op verschillende fases in de marketing funnel. Zo zien SEO zoekwoorden er anders uit dan SEA zoekwoorden.

De verschillen tussen kanalen

SEA

  • Resultaatgericht: Een SEA zoekwoorden onderzoek richt zich doorgaans op zoekwoorden met een hoge koopintentie. Aangezien je gaat betalen voor elke klik wil je natuurlijk wel dat de bezoekers die hierdoor naar je website komen een grote kans hebben om te converteren. Bijvoorbeeld; je verkoopt ijsjes. In dit geval ga je geen mensen targeten die zoeken naar: “hoe maak je ijsjes”. Aangezien je doelgericht te werk wilt gaan zul je mensen targeten die zo zoeken: “ijsjes kopen”.
  • Kosten berekenen: SEA is een “pay per click” kanaal. Dit betekent dat je van tevoren ook rekening moet houden met wat je wil en kan investeren. Jouw zoekwoord analyse helpt je hierbij. Alle tools die je kan gebruiken voor zo’n onderzoek geven namelijk aan hoe duur de zoekwoorden ongeveer zijn. Met deze data kun jij (op basis van benchmarks of jouw eigen historische data) berekenen hoeveel het ongeveer zal gaan kosten om te adverteren op elk onderwerp. Dit geeft je dan ook de mogelijkheid om strategische keuzes te maken in de onderwerpen om op te adverteren.
frederique aan het werk bij ODIV

SEO

  • Longtail zoekwoorden: Een SEO zoekwoorden onderzoek richt zich over het algemeen op zoekwoorden met een lagere koopintentie. Je betaalt niet per klik, waardoor je de long game kan spelen. Met SEO kan je wél inzetten op zoektermen als “hoe maak je ijsjes”, omdat het doel vooral is om mensen op je website te krijgen. Zo raken de bezoekers bekend met je website en je merk, ontstaat er herkenning, en komen ze mogelijk op een later moment nog terug voor een conversie.
  • Duurzaam: Bij SEO duurt het vaak langer tot mensen overgaan op conversie vanwege die initiële lagere koopintentie. De klantreis duurt langer, maar dat maakt de relatie met een bezoeker des te duurzamer. Voordat ze overgaan op conversie hebben ze immers goed nagedacht over de aankoop die ze doen. Als de aankoop bevalt, is de kans ook groter dat ze terugkomen voor meer van je product of dienst.
timothy en sean aan het werk bij ODIV

Hoe werkt een zoekwoordenonderzoek?

SEA

    1. Een SEA zoekwoordonderzoek start je altijd met een inventarisatie van de diensten of producten die jouw bedrijf aanbiedt.
    2. Nadat je jouw diensten en/of producten op een rijtje hebt, ga je per onderwerp op zoek naar relevante zoektermen.
      1. Hiervoor zijn verschillende tools te gebruiken zoals Ahrefs, SE ranking en nog veel meer.
      2. Google Ads heeft hier ook een eigen tool voor die zich hier uitstekend voor leent. De Google Ads zoekwoordplanner vind je in jouw Google Ads account onder Tools -> Zoekwoordplanner
    3. Voer in de door jou gekozen tool nu een aantal zoektermen in die jij vindt passen bij jouw product of dienst. De tool zal van deze zoekwoorden en van andere gerelateerde zoekwoorden laten zien hoeveel zoekvolume hierop is en wat de kosten per klik ongeveer zullen zijn als je hierop zou gaan adverteren.
      1. Let op! Dit is altijd een indicatie en kan in de werkelijkheid een stuk hoger of lager zijn.
      2. Probeer te allen tijde na te denken over wat de intentie achter een zoekterm is. Met SEA wil je doorgaans alleen adverteren op zoekwoorden die je direct iets kunnen gaan opleveren. Dus blijf weg van de mensen die graag willen weten hoe ze zelf hun ijsjes maken.
    4. Nadat je alle relevante zoekwoorden hebt geselecteerd is het tijd om deze te uploaden naar een Excel bestand of Google spreadsheet.
    5. Categoriseer in de spreadsheet hierna de zoekwoorden per onderwerp. Op basis van benchmarks kun je berekenen hoeveel klikken, kosten en conversies je uit deze campagne kan verwachten.
    6. Nu je dit volledig hebt uitgewerkt ben je helemaal klaar om jouw nieuwe campagne op te gaan zetten!
daan aan het werk bij ODIV

SEO

Voor het vinden van goede SEO zoekwoorden begin je bij Ahrefs, SE ranking, of een vergelijkbare tool. Begin met een onderwerp, product of dienst als je startpunt. Vanaf daar denk je verder over gerelateerde onderwerpen. Deze tools denken met je mee en komen ook met ideeën die hierbij kunnen aansluiten. Blijf kritisch hierin en neem niet alles domweg over.

Wanneer je je lijst met zoektermen hebt, voer je die in je gekozen tool in. Bij Ahrefs komen hier per zoekopdracht een aantal metrics uit. Degene die interessant zijn met betrekking tot SEO zoekwoorden zijn het zoekvolume per maand en de keyword difficulty. De keyword difficulty is een getal op een schaal van 0-100. Dit geeft een indicatie hoe moeilijk het is om organisch – dus met SEO – op deze zoekterm goed te scoren binnen de zoekresultaten. Het geeft geen antwoord op de vraag ‘Welke zoekwoorden gebruikt mijn concurrent?’ maar wel een idee van ‘hoeveel anderen spelen in op dit zoekwoord?’.

Op basis hiervan stel je een lijst van zoekopdrachten op waar je op in gaat spelen met je pagina’s. Een belangrijk punt om te onthouden bij online marketing, is dat de markt altijd in beweging is. Daarom is ons advies om bovenstaande stappenplannen ten minste 2 keer per jaar te herhalen om zeker te weten dat er geen gaten zijn ontstaan in jouw online strategie.

timothy in een meeting bij ODIV

Hoe weet ik of zoekwoord onderzoek iets voor mijn bedrijf kan betekenen?

Als je SEA en SEO als marketingkanalen in wil zetten, dan moet een zoekwoord analyse je startpunt zijn. Het is de ultieme basis van je strategie, die de richting bepaalt die je verder neemt in je keuze van marketingkanalen. Het geeft je een beter beeld, niet alleen van de hoognodige en potentiële investeringen, maar ook van de langetermijnstrategie die je inzet. Zo vaar je succesvol naar die stip op de horizon.

gedeelte van een zoekwoordenonderzoek

Waarom een zoekwoorden onderzoek uitbesteden?

Aan de hand van dit stappenplan kan iedereen komen tot een lijst met relevante zoekopdrachten. Het is echter de kunst om de data die je verzamelt op zo’n manier in te zetten dat je er het meeste uithaalt. In andere woorden: data interpreteren en structureren tot jouw online marketing strategie.

Wanneer je kiest om een zoekwoorden onderzoek te laten doen, krijg je een totaalpakket aan resultaten: een lijst met relevante termen, inclusief analyse, interpretatie en strategie.

ODIV is jouw online marketing team

Wat kan ODIV voor jou betekenen?

Odiv is jouw senior marketing collega en gaat verder dan alleen een zoekwoordenonderzoek voor je uitvoeren. De SEA en SEO zoekwoordenonderzoeken kunnen door ons worden gebruikt om jouw online marketing strategie te definiëren, kansen te identificeren en te zorgen dat de online focus op de juiste plekken komt te liggen. Jouw zoekwoorden onderzoek uitbesteden bij ODIV betekent dat jouw online marketing op professionele wijze wordt uitgedacht zodat jouw bedrijf ook succesvol, betaald en onbetaald, online vindbaarheid kan genereren.

Wij werken met alle plezier voor:

Team SEO

Bruna Venturinelli

SEO Specialist

Ingeborg Lip

SEO Specialist

Leonie Oudshoorn

SEO Specialist

Veelgestelde vragen over SEO

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van technische SEO?

Dit kan wel 3 tot 6 maanden duren. Waar je bij on-page SEO het proces kan versnellen door via Google Search Console je pagina’s opnieuw te laten indexeren, is dit bij technische SEO een stuk moeilijker, omdat het gaat om website-brede aanpassingen. Je zal dan ook pas echt resultaat hiervan zien als een groot deel van je website opnieuw geïndexeerd is door zoekmachines.

Hoe vaak moet ik een technische SEO audit uitvoeren?

Minimaal 1x per maand, als er weinig veranderingen zijn. Als je veel veranderingen doorvoert op je website, dan moet je vaker een technische SEO analyse uitvoeren. Doe het dan 1x per week. Hoe vaker je een technische SEO analyse uitvoert, hoe eerder je problemen opmerkt en hoe minder onderhoudswerkzaamheden je hoeft uit te voeren.

Waarom is technische SEO zo belangrijk voor mijn website?

Technische SEO is de basis van je website, en die basis moet goed staan. Samen met content en externe links zijn dit de drie pijlers van SEO. Zonder goede content en autoriteit vanuit externe links komt er weinig terecht van SEO, en datzelfde geldt voor de technische SEO: als het niet goed zit, heeft de rest ook weinig zin.

Wat is het verschil tussen technische SEO en on-page SEO?

Technische SEO houdt zich bezig met technische factoren die website-breed zijn, zoals website snelheid, terwijl on-page SEO beperkt is tot SEO factoren op een specifieke pagina, zoals meta-titels, meta-beschrijvingen en contentstructuur.

Hoe kies je een goed SEO-bureau?

Het allerbelangrijkste om op te letten is betrouwbaarheid en transparantie. Helaas zijn er veel SEO-bureau’s die slecht werk leveren en niet transparant zijn in wat ze precies doen. Vraag daarom altijd om cases van tevreden klanten en concrete uitleg over de werkwijze.

Hoe snel zie je resultaat van SEO?

Dit is voor iedere website anders. Je zal minder snel resultaat zien dan bijvoorbeeld bij online adverteren. Maar op lange termijn zal SEO vaak meer opleveren. Over het algemeen adviseren we om SEO minimaal 6 maanden de tijd te geven om een meetbaar resultaat op te leveren.

Wat levert SEO mij op?

Als SEO goed wordt uitgevoerd levert het jou een groeiende stroom aan websitebezoekers op. Naarmate je op meer zoekwoorden goed gevonden wordt zullen meer bezoekers jouw website weten te vinden. Daarnaast worden bedrijven die hoog in Google verschijnen vaak als betrouwbaarder gezien.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Bij SEA ben je bezig met adverteren in zoekmachines. Hiermee kun je zelfs binnen een paar minuten hoog in Google komen (als advertentie, zie onderstaand voorbeeld). Bij SEO ligt de nadruk op organisch groeien in het gratis gedeelte van Google. Je maakt aanpassingen die je hoger in de onbetaalde zoekresultaten krijgen, en kijkt hierbij meer naar de lange termijn.

SEA bureau

Wat zijn de voordelen van SEO?
  • Makkelijk vindbaar voor je doelgroep. Met SEO zorg je ervoor dat jij tussen je concurrenten gevonden wordt in de zoekresultaten.
  • Vertrouwen. Een hoge positie in zoekmachines straalt vertrouwen uit voor je doelgroep. Het toont aan dat je relevant bent en kwalitatieve content aanbiedt.
  • Lange termijnresultaat. Door SEO krijg je meer organisch verkeer op je website. Hier profiteer je ook van op de lange termijn.
Wat is SEO?

Search Engine Optimization (SEO) staat voor alle optimalisaties die je uitvoert om hoger in de resultaten van zoekmachines (zoals Google) te komen. Het gaat hierbij om zoekresultaten waarvoor niet betaald is, en waar dus geen ‘advertentie’ voorstaat.