Apple Search Ads

Het platform ‘Apple Search Ads’ is sinds september 2019 beschikbaar in Nederland en zeer interessant als je gericht wilt adverteren via de App Store van Apple. Hoewel deze nieuwe manier van adverteren nog in de kinderschoenen staat zien we veel potentie om je online marketingstrategie uit te breiden en volop te profiteren van de kansen die dit met zich mee brengt. Hier lees je wat Apple Search Ads is, hoe het werkt, wat de basis principes zijn, wat je er mee kan en wat de grootste verschillen zijn met een Google Ads campagne

Joost aan het werk bij ODIV

Wat is Apple Search Ads?

Apple Search Ads biedt de mogelijkheid om IOS-apps te promoten in de App Store. Dit kan door advertenties te tonen aan mensen die apps aan het zoeken zijn in de Apple App Store. Door te adverteren kun je ervoor zorgen dat je app bovenaan de zoekresultaten van de Apple App Store komt te staan. Apple Search Ads sluit naadloos aan. Een UAC is heel goed in het targeten van Androidapplicaties, maar het is nog niet altijd even goed voor iOS.

 

Het handige aan de Apple Search Ads is dat je mensen kan targeten in de Apple App store wanneer deze actief op zoek zijn naar een app. Volgens Apple gebruikt ongeveer zeventig procent de zoekmachine om een app te vinden. Bovendien besluit 65% van de bezoekers direct de app te downloaden na het zoeken. Daarnaast kan paid search ook belangrijk zijn voor je organische zoekresultaten. In tegenstelling tot het algoritme van Google waarin de SEA resultaten geen invloed hebben op de SEO resultaten, gebruikt het algoritme van Apple het aantal downloads om het belang en populariteit van een app te bepalen. Dit betekent dat downloads via betaalde advertenties een positieve invloed hebben op de organische positie van je app wanneer mensen zoeken.

  Apple search voor photo filters

Hoe werkt Apple Search Ads?

Apple Search Ads werkt op basis van zoekwoorden. Net als de Google en BING zoekmachines dit doen. Je kunt zoekwoorden selecteren die je opneemt in jouw campagne. Daardoor kun je mensen targeten wanneer zij die woorden gebruiken in de App Store. Net als bij de andere zoekmachines betaal je betaalt pas als iemand op je advertentie klikt. Dit betekent dat je altijd zelf bepaalt hoeveel je uitgeeft en pas betaald wanneer iemand interesse in je app toont.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden om je doelgroep te bereiken. Je kan namelijk ook je applicatie automatisch laten targeten. In dit geval kijkt Apple naar de content in de applicatie en op de landingspagina van de Apple App Store. De algoritmes van Apple bepalen aan de hand van deze content welke zoekwoorden interessant zijn en wanneer een advertentie wordt getoond. Daarnaast geeft deze optie ook inzicht in de zoekwoorden die advertenties hebben getriggerd. Deze kun je vervolgens uitsluiten zodat je grip op de targeting van je campagne kunt houden. Dit werkt hetzelfde bij andere zoekmachines zoals Google, BING, Yahoo en DuckDuckGo.

Apple Search engine opties

 

Hoe begin je met Apple Search Ads?

Allereerst zul je een Apple Search account moeten aanmaken. Bij het opzetten van een nieuw account kun je kiezen uit de Basic en Advanced optie. De Basic optie geeft je de mogelijkheid het adverteren zoveel mogelijk te automatiseren en uit handen te geven. Met de ‘Advanced’ optie kun je bij het opzetten van je account zelf je targeting, advertenties en biedingen kiezen waardoor je veel meer controle over het gehele proces hebt. Daarna, zul je je applicatie moeten koppelen aan je Apple Search Ads account. Je kan je campagnes daarna structureren op basis van zoekwoorden en demografische kenmerken.

Een account opzetten en vervolgens starten met je eerste Apple Search Ads campagne is in de volgende zeven stappen gerealiseerd.

  • Koppel een Apple ID met je Apple Store Connect.
  • Plaats een IOS app in de App Store.
  • Kies je geografische targeting, waar je de app wilt promoten.
  • Bepaal je budget.
  • Activeer een Apple Search Ads account (Basic of Advance).
  • Structureer een campagne op basis van zoekwoorden of demografische kenmerken.
  • Koppel een actieve credit card.

 

Zoekwoorden

Het targeten van zoekwoorden gaat door middel van exacte en brede zoekwoorden. Exacte zoekwoorden targeten enkel het specifieke zoekwoord die je ingesteld hebt. Je zal daarom ook spelfouten en enkelvoud/meervoud moeten toevoegen aan de campagne. Met targeten op brede zoekwoorden worden naast meervoud en verschillende manieren van spelling ook synoniemen en dicht verwante zoekwoorden meegenomen. Apple Search Ads kijkt dan niet enkel naar het zoekwoord, maar meer naar de zoekintentie van de gebruiker.

Demografische kenmerken

Naast het gebruik van zoekwoorden kun je ook gebruik maken van targeting op demografische variabelen zoals sekse, leeftijd en geografische locatie. Ook kun je verschillende typen gebruikers targeten. Denk hierbij aan ‘nieuwe gebruikers’, ‘bestaande gebruikers’ en ‘gebruikers van je andere apps’.

De advertenties die in de zoekresultaten worden getoond worden door Apple Search Ads automatisch gecreëerd. Dit gebeurt op basis van de content en afbeeldingen/video’s op je Apple Store product pagina. Het is nog niet mogelijk zelf afbeeldingen, video’s of tekstadvertenties toe te voegen aan je campagne, zonder dat deze op de product pagina van je app staan. Het is mogelijk zowel afbeeldingen en video’s als advertentieteksten te gebruiken.

Search ads apple store menu

Structureren van Apple Search Ads

We adviseren in eerste instantie om je eerste account in te richten met één of meerdere campagnes met exacte zoekwoorden. Deze zou je kunnen opdelen in bijvoorbeeld ‘Brand’, ‘Competitor’ en ‘Generic’. Daarnaast zet je een ‘Discovery’ campagne op waarin je brede zoekwoorden en Search Match (Apple’s automatische targeting) inzet.
Wanneer de campagne live is, monitor je de Discovery campagne en kun je de goed converterende zoekwoorden toe aan de exacte campagnes. Deze zoekwoorden sluit je vervolgens uit in de Discovery campagne. Op deze manier krijg je steeds meer grip op de targeting binnen je account en kun je je campagnes continue blijven uitbreiden.

frederique aan het werk bij ODIV

Verschil tussen Apple en Google Search

Een belangrijk vertrekpunt is: waarom starten met Apple Search Ads? Je kan namelijk ook via Google App campaign een iOS app promoten. Echter is een correcte koppeling tussen Apple en Google niet vanzelfsprekend. Denk aan: Firebase, SDK’s en Google Analytics. Wellicht klinken de begrippen onbekend, maar dit zijn verschillende tools die onderling met elkaar communiceren. Deze zorgen ervoor dat je de iOS data correct kan importeren in Google Ads. Apple Search Ads biedt dus de mogelijkheid om snel en eenvoudig je iOS app te promoten. Bovendien krijg je direct de juiste inzichten en zit er dus geen developer tussen.

Eén groot verschil tussen Apple Search Ads en Google App campaign is: de Apple Search Ads zijn alleen zichtbaar in de App Store. Google kan daarentegen ook de app promoten via Google Zoeken, Google Play, YouTube, Google Display Netwerk en Google Discover.

timothy en sean aan het werk bij ODIV

Nu zelf aan de slag met Apple Search Ads

Apple Search Ads is een mooie toevoeging op de al bestaande zoekmachines. Zeker wanneer je meer app- installaties wil realiseren. Toch blijf altijd de vraag wat een installatie waard is. Zorg er dus altijd voor dat je app goed meetbaar is. Dan kun altijd de waarde van je download en gebruiker inzichtelijk krijgen.

Heb jij een app die je onder de aandacht wil krijgen bij iOS gebruikers? Of wil je meer informatie over Apple Search Ads? Stuur dan onze Search specialisten een mailtje. Je vindt ze hieronder.

Wij werken met alle plezier voor:

Team SEA

Frederique Boitelle

SEA Specialist

Daan Weijs

SEA Specialist

Ruben Ort

SEA Specialist