Adverteren op YouTube
Adverteren op YouTube voor is veel mensen nog onbekend terrein. De gedachte is namelijk dat er veel budget voor nodig is om succesvol campagnes te draaien. Bovendien geven veel adverteerders ook eerder de voorkeur aan performance-campagnes via Google Search.
Maar video-advertenties kunnen ook op kleine schaal geregeld worden. Ze zijn goed voor branding en merkbeleving en kunnen zorgen voor aanvullende conversies. Adverteren op YouTube moet geen doel op zich zijn, maar kan een waardevolle toevoeging zijn op je performance campagnes. We leggen je hier graag uit wat je er mee kan en geven een aantal do’s en don’ts mee.

Strategieën voor adverteren op YouTube
Voordat je aan de slag gaat met je online marketing campagnes is het verstandig om een marketingplan met een goede strategie te bedenken. Dit geeft je houvast en stelt je in staat om continu te meten of het goed gaat met je campagnes. Bovendien geeft het ook inzicht welke kanalen handig zijn om op een specifiek moment in te zetten.
Zoals gezegd staat een succesvolle YouTube-campagne niet op zichzelf. Vaak is een video-campagne onderdeel van de totale marketingmix. Het is zaak om de klantreis duidelijk te hebben voordat je begint met het structureren van je campagne.
Zorg ervoor dat je de verschillende doelgroepen kent en begrijpt. Bij ODIV bepalen we de doelgroepen aan de hand van het O-model. Dit lijkt op het SEE/THINK/DO/CARE-model van Google, een handige tool. De verschillende fases staan voor de verschillende momenten in de klantreis.

Fases in de customer journey
- In de Ontdekken-fase richt je je op personen die nog niet van jouw merk/product/dienst afweten.
- Een stapje lager in de funnel richt je je op oriënterend verkeer (Overwegen-fase).
- Nog een stapje lager kom je uit bij de Opzoeken-fase, dit zijn personen die op het punt staan om een aanvraag/aankoop te doen.
Wanneer alle campagnes zich richten op de Opzoeken-fase, is het verstandiger om jezelf te richten op het oriënterende verkeer in plaats van het verkeer met een latente behoefte (Ontdekken-fase). Dit zorgt voor een natuurlijkere overloop in de zoektocht van de consument. Breng daarom voordat je begint altijd goed de verschillende doelgroepen van je campagnes in kaart.
Voordelen van adverteren op YouTube
Maandelijks bezoeken 1,5 miljard mensen YouTube met hun Google-account. Doordat vele gebruikers ingelogd zijn als ze zoeken op YouTube, Google en andere websites wordt op basis van het zoekgedrag data verzameld.
De grote volumes zorgen ervoor dat er meerdere specifieke targetingmogelijkheden ontstaan in demografie, interesse en de afweging of je aan het oriënteren bent voor een product (in-market).
YouTube is een stuk goedkoper om op te adverteren dan TV. Met een minimaal budget van €10 per dag is het mogelijk om duizenden advertenties weer te geven binnen jouw specifieke doelgroep.
Naast het lage dagbudget zit het voordeel ook in het betalingsmodel. Binnen YouTube worden alleen kosten gerekend als de doelgroep interacteert met de weergegeven video-advertentie. De interactie is in dit geval een klik naar de landingspagina of het bekijken van de video-advertentie voor minstens 30 seconden.

Targeting-mogelijkheden op YouTube
De mogelijkheden op het gebied van targeting zijn binnen YouTube enorm. Een beknopt overzicht van een aantal mogelijkheden per marketing-doelstelling:
Naamsbekendheid
- Demografie: denk hierbij aan leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, gezinsinkomen en levensfase (student, jonge ouders, etc.). Wanneer jij jouw boodschap wil tonen aan een specifieke groep mensen, is YouTube een aangewezen platform hiervoor.
- Affiniteit: bereik mensen die interesse tonen in bepaalde onderwerpen die passen bij jouw producten of diensten. Bijvoorbeeld ‘klussers’ of ‘binnenhuisdecoratie’.
- Aangepaste affiniteit: als de algemene interesse-categorieën (affiniteit) niet specifiek genoeg zijn kan je targeten op zoekopdrachten die mensen hebben gedaan in Google en/of websites en apps die ze gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het targeten van iemand die gezocht heeft naar ‘bioscoop in de buurt’ en de app van Pathé gebruikt.
Het succes van een naamsbekendheid campagne kan worden gemeten door te kijken naar uniek bereik (hoeveel mensen is de advertentie aan vertoond), advertentieherkenning (neemt deze toe?) en toename van naamsbekendheid.
Overweging
- In-market: Met deze targeting optie bereik je een doelgroep die zich aan het oriënteren is om jouw product of dienst te kopen.
- Levensgebeurtenissen: Hiermee kun je mensen bereiken die bijvoorbeeld net zijn verhuisd of getrouwd.
Het succes van een overweging-campagne meten we aan de hand van weergaven (hoe vaak is de video-ad bekeken?), CPV (cost per view) en toename van overweging.

Actie
- Aangepaste affiniteit: dit is vaak een goed startpunt voor een actie-gerichte campagne op YouTube. Het biedt namelijk een specifieke manier om mensen te targeten op zoekopdrachten die ze doen en/of websites en apps die ze gebruiken. Maar ook genoeg mensen om te targeten om een campagne op grotere schaal te kunnen uitvoeren.
- Klantenmatch: upload een lijst met klantgegevens zoals e-mailadressen en Google matcht deze met Google en Youtube gebruikers. Ideaal om bestaande klanten nogmaals te bereiken met je campagne.
- Remarketing en vergelijkbare doelgroepen: laat je video-ad zien aan mensen die op de website zijn geweest, maar bijvoorbeeld nog niet hebben gekocht. Daarnaast is het ook mogelijk om mensen te targeten met dezelfde eigenschappen als je bestaande klanten met vergelijkbare doelgroepen.
Soorten advertenties op YouTube
Naast de verschillende targeting-opties biedt YouTube ook meerdere advertentieformats aan, afhankelijk van de marketing-doelstelling.

Naamsbekendheid
- YouTube Bumper ads: De bumper ads zijn non-skippable advertenties. De advertentie duurt maximaal 6 seconden en worden meestal ingezet voor het uitlichten van een USP van een product of dienst.
- YouTube InStream: De InStream advertentie binnen YouTube is de bekendste vorm van adverteren. De pre-roll wordt vertoond voor de geselecteerde content. De advertentie kan worden overgeslagen na 5 seconden. Er is ook een variant van maximaal 15 seconden die niet kan worden overgeslagen.
- YouTube OutStream: Video ads die buiten YouTube-video’s worden getoond. Bijvoorbeeld bovenaan de zoekresulaten in YouTube of in de feed.
- Masthead: een grote opvallende advertentie bovenaan de homepage van YouTube. Deze kan bijvoorbeeld worden ingezet als campagne op een specifieke (feest)dag.
Overweging
- YouTube Instream: ook in de overwegings-fase zijn Instream-ads een goed format.
- YouTube Discovery ads: De Discovery ad wordt vertoond op de homepage van YouTube. De advertentie wordt vertoond op basis van het onderwerp of zoekgedrag. Deze vorm van adverteren heeft veel weg van contextual targeting
Actie
- Trueview for action: dit zijn trueview advertenties waar een call-to-action aan gekoppeld kan worden. De bijvoorbeeld aan een knop om de website te bezoeken of het invullen van een leadformulier.

Trek meteen de aandacht van je doelgroep
Binnen YouTube word je soms na vijf seconden al de mogelijkheid geboden de pre-roll over te slaan. Het is dus essentieel om binnen de eerste vijf seconden de relevantie van je boodschap aan te tonen.
Dit kan bijvoorbeeld al door simpelweg te vragen of de doelgroep op zoek is naar een nieuwe sportschool? Ja? Super! Hier heb je ons aanbod. Nee? Ok, klik maar door. Dit kan bijvoorbeeld weer budget schelen als je YouTube enkel betaalt voor impressies van langer dan vijf seconden.
Wij werken met alle plezier voor:
Ontmoet team Social!
Daam van der Zeeuw
Social media specialist

Ronja Bosgraaf
Content Specialist en designer

Timothy van Laar
Strateeg

Daphne van den Berg
Social specialist

Jamie Zuydendorp
Social Specialist

Jessica Kroon
Social Specialist

Veelgestelde vragen over social media marketing:
Waarom adverteren op YouTube?
- Het is na Google de grootste zoekmachine.
- Mensen zoeken op YouTube naar informatie over jouw product of dienst, bijvoorbeeld in de vorm van reviews.
- YouTube biedt de schaal van TV-reclames maar dan met specifieke targeting-mogelijkheden. Daardoor laat je jouw advertenties alleen zien aan je doelgroep op momenten dat dit relevant is.
Wat kost een advertentie op YouTube?
Je bepaalt zelf welk budget je wil uitgeven aan je YouTube advertentie. We adviseren wel om minimaal 10 euro per dag te reserveren voor voldoende effect van de campagne. De meeste campagnes kosten 10 tot 30 cent voor één kijker. Dat betekent dat je met 10 euro per dag ongeveer 33 tot 100 mensen per dag kunt bereiken.
Hoe kan ik adverteren op YouTube?
- Upload je video-advertentie naar YouTube. Let er op dat deze meteen de aandacht trekt van je doelgroep en niet te lang is.
- Maak een video-campagne aan in Google Ads en kies daarbij je gewenste budget, doelgroep-targeting en video-advertentie.
- Check of je advertentie is goedgekeurd en of er vertoningen binnen komen. Zo ja, dan is je campagne live!