Website optimalisatie en CRO

Wat zijn website optimalisatie of CRO?

CRO staat voor Conversion Rate Optimization. CRO wordt ook wel conversie optimalisatie genoemd.

Het is een werkwijze waarbij data, consumentenpsychologie en feedback van klanten wordt gebruikt om het resultaat van de website te verbeteren. De CRO werkwijze onderscheid zich van een traditionele werkwijze door ideeën te valideren. Dit betekent dat ideeën eerst worden getest voordat deze definitief worden doorgevoerd. In het geval van je website kan je denken aan het testen met een kleinere afbeelding bovenaan de homepage. Op deze manier komt er meer belangrijke informatie boven de vouw van de website te staan. Dit is slechts een klein onderdeel van website optimalisatie of CRO.

Website optimalisatie en cro

Het gaat verder dan het optimaliseren van je website of webshop. Het is een manier van denken waarbij je niet blind vertrouwt op je onderbuikgevoel. Maar je ideeën op basis van data gaat testen. Een SEA specialist kan net zo goed van deze werkwijze profiteren. Dit kan door de wijzigingen in een zoekmachine campagne eerst te A/B testen, alvorens deze opzet permanent door te voeren.

Hetzelfde geldt voor een Display of een Social Media marketeer. Test bijvoorbeeld eens met meerdere varianten banners in een campagne en optimaliseer deze op basis van content i.p.v. goed interacterende domeinen of doelgroepen. Het is kortom arrogant om te denken dat we het allemaal zelf wel weten. Combineer dat onderbuikgevoel eens met inzichten uit data of feedback van klanten en zorg hierbij voor een goede balans.

Wij hanteren de CRO werkwijze in onze hele systeem, zo ontstond het ODIV model.
Website optimalisatie ODIV

Starten met website optimalisatie?

Mocht je meer willen weten over deze werkwijze en de toepassing hiervan? Joost is van origine consumentenpsycholoog en helpt je graag met jouw start in de CRO. Hij kijkt met je naar jouw data en verwerkt dit een hypothese. Deze hypothese kun je daarna testen en indien er een positieve uitkomst is, deze doorvoeren op je website.