Wat is cro?

CRO, je hebt vast eerder gehoord gehoord over het begrip, maar wat houdt dit fenomeen nou precies in? Conversie optimalisatie, of Conversion Rate Optimization (CRO), staat voor het verhogen van het aantal conversies op je website.

Een conversie kan een transactie zijn, maar conversie optimalisatie kan ook de gemiddelde orderwaarde verhogen. Dit worden ook wel harde conversies genoemd. Kortom: meer rendement uit het verkeer op je website of webshop.

Het is tevens mogelijk om de experimenten binnen conversie optimalisatie in te richten ter vergroting van het aantal abonnees van je nieuwsbrief of podcast. Dit worden ook wel zachte conversies genoemd. Conversies die niet direct geld opleveren, maar de gebruikers wel een stapje dichter bij een aankoop brengen.

Andere voorbeelden van zachte conversies zijn: het toevoegen van een product aan je winkelwagen, doorklikken naar een specifieke pagina, het invullen van een contactformulier, een aanvraag voor een offerte of het downloaden van een whitepaper.

De voordelen van conversie optimalisatie

  • Bedrijven die experimenteren groeien sneller en blijven langer bestaan
  • Meer omzet uit je bezoekers
  • Lagere kosten per bezoeker
  • Strategische keuzes op basis van meetbare resultaten i.p.v. onderbuikgevoel: valideer je ideeën!
  • Grotere kennis over jouw doelgroep: waardevolle experimenten waarin je ziet hoe échte gebruikers zich op de website gedragen
  • Meer controle over de prestaties van je website: winnende experimenten voer je permanent door, verliezende experimenten tackel te op tijd

0 jaar Al meer dan vijf jaar opereren wij vanuit ons pand in Utrecht
0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 jaar klant Meer dan 3 jaar blijft een klant gemiddeld bij ons - daar zijn we trots op! 9:57

Waarom moet je de website blijven optimaliseren?

We maken iedere dag bijzonder veel keuzes. Kleine keuzes, zoals welk boterhambeleg je wil, tot grote keuzes, zoals een zorgverzekering of hypotheek. Waarom we deze keuzes maken is extreem complex, want deze keuzes worden door bijzonder veel factoren beïnvloed.

Geloof het of niet, maar er is onderzoek gedaan naar de prijs van kunst op een veiling. Wanneer het buiten zonnig is, bieden we structureel meer geld voor kunst dan als het buiten regenachtig is (referentie).

We worden beïnvloed door het weer, maar ook door onze eigen associaties: we gebruiken doktersjassen om professioneler te ogen in reclames, we gebruiken frisse beelden bij tandpasta reclames en ga zo maar door. Kortom, onze besluitvormingsprocessen zijn complex.

Het is arrogant om te denken dat we het zelf wel weten

Onze besluitvormingsprocessen zijn zelfs zo complex dat het arrogant is om te denken dat wij beter kunnen bepalen wat onze klanten willen, dan onze klanten zelf. Daarom maken wij gebruik van objectieve klantdata (Google Analytics, Hotjar, Qualaroo, etc.). De inzichten die deze data ons oplevert vertalen we, middels kennis uit de psychologie, naar hypotheses over het gedrag van de klant. Deze hypotheses worden omgezet naar aanpassingen in het design van de website of webshop. Met dit test-design wordt vervolgens een experiment uitgevoerd dat meet of het test-design significant beter converteert dan het controle-design (het originele design van de website). De hoeveelheid verkeer en conversies helpen bij het vaststellen van het juiste type experiment. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een A/B test, een 0/1-test en ga zo maar door. De resultaten van het experiment bepalen uiteindelijk of het test-design definitief dient doorgevoerd te worden, of dat er vervolgonderzoek nodig is. Het onderbuikgevoel maakt op deze manier plaats voor een datagedreven besluit.

 

Experimenteren

Conversie optimalisatie werkt op basis van experimenten. Experimenteren kan op verschillende methodes. Wij focussen ons op A/B testen en 0/1 testen.

A/B-testen, wat is dat? 

Bij een A/B-test verdeel je het verkeer op de website gelijkmatig over de A- en B-variant van het experiment. De A-variant is de huidige opzet van de pagina, dit wordt ook wel de controle-variant genoemd. De B-variant is het design waarin een wijziging wordt getest. Hierbij kan je denken aan het toevoegen van iconen om te verduidelijken om wat voor type product het in je webshop gaat.

Maar wat is dan een 0/1-test? 

Waar bij een A/B-test het verkeer 50/50 wordt verdeeld over de controle- en test-variant, wordt er bij een 0/1-test 100% van het verkeer naar de test-variant gestuurd. Het gaat hierbij vaak om meer impactvolle wijzigingen. Dit wordt vaak gedaan bij websites met lagere bezoekersaantallen. Lage bezoekersaantallen maken het namelijk lastiger om met zekerheid uitspraken te kunnen doen over het effect van een experiment. Door grotere wijzigingen door te voeren op een pagina wordt het een stuk aannemelijk dat de effecten door deze aanpassingen zijn gerealiseerd. Dit principe wordt ook vaak toegepast binnen Growth Hacking/Growth Marketing. Bij deze methodiek is het essentieel om dagelijks de effecten te monitoren in bijvoorbeeld Google Analytics.

Wie is het genie achter dit artikel?