Wat is neuro copywriting?

Goed kunnen schrijven is één ding. Maar je lezers ook daadwerkelijk overtuigen en aanzetten tot actie, dat is andere koek. Hoe grijp je de aandacht van je klant? Hoe zorg je ervoor dat de lezer je boodschap gelooft? En als dit is gelukt, hoe schrijf je jezelf naar dat ultieme doel: een click, sale, attitudeverandering of een onvergetelijke boodschap? Stuk voor stuk vragen waarop we het antwoord vinden in de psychologische wetenschappen.

De almaar snellere ontwikkelingen in neuromarketing brengen goed nieuws met zich mee voor een copywriter. Je hoeft niet langer enkel te vertrouwen op je onderbuik en intuïtie – hoe belangrijk deze zaken ook zijn – maar je kunt in toenemende mate je voordeel doen met de gouden vondsten uit de gedrags- en neurowetenschappen.

In dit artikel geven we je een aantal tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Even tussendoor iets over ons ;)

0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 FTE Specialisten in social media, SEO, SEA, analytics, website en design

1. Size matters

Ja, niet in alle gevallen natuurlijk, maar in copywriting wel. Houd rekening met de grootte van je woorden en zinnen, want het bepaalt voor een groot gedeelte waar het oog als eerste naartoe getrokken wordt. Kijk hier maar.

Takeaway: maak gebruik van hiërarchie om lezers te sturen naar specifieke tekst.

2. Shakespeariaans schrijven

In de tijd van Shakespeare bestond de term ‘neurowetenschap’ natuurlijk nog helemaal niet. Hoe kan het dan dat de beste man toch stukken wist te schrijven die eeuwenlang boeiend bleken te zijn? Onderzoekers merkten op dat het o.a. komt door zijn gebruik van wat wij “functional shift” noemen: het proces waarbij een woord of een zinsdeel van functie verandert in een zin, maar wel ongeveer dezelfde vorm behoudt.Zo maakte Shakespeare met het grootste gemak van ieder adjectief of zelfstandig naamwoord een werkwoord.

Takeaway: herhaaldelijk gebruik maken van dezelfde woorden voor dezelfde onderwerpen, maakt het brein lui. Probeer synoniemen te gebruiken om de lezer te prikkelen.

3. Mentale stimulatie

Mentale simulatie betekent simpelweg dat de lezer zich een concrete voorstelling kan maken van wat er geschreven staat. Je kunt lezen over een voordeel van een nieuwe dienst, maar het is een compleet andere ervaring om jezelf voor te stellen wat dat voordeel in je eigen leven zal veranderen.

Het lastige van mentale simulatie is dat het de taak is van de lezer. Je kunt het als copywriter niet afdwingen, maar hoogstens stimuleren.

Voorbeelden:

 • ‘Hij loopt naar binnen’ in plaats van ‘hij gaat naar binnen’
 • Maak percentages menselijk: ’95 van de 100 klanten zijn blij’ in plaats van ‘95% is blij’
 • Vraag of iemand zichzelf inleeft: ‘wat zou zo’n oorlog in Oekraïne betekenen als het in Nederland zou zijn?’

4. Rhyme as a reason

Waarom zijn zoveel overheidscampagnes gericht op rijm? Omdat het makkelijker blijft hangen. “Ben je bob, zeg het hardop!”, “hoesten of niezen, zakdoek kiezen”, “beter leven, check het label even” etc. De voorbeelden zijn niet aan te slepen, maar het Eaton-Rosen fenomeen (McOwan, Willian & Curzon, 2017) heeft ons laten zien dat zinnen die rijmen, vloeiender de hersenen in komen, en daarmee als betrouwbaarder worden ervaren dan zinnen die niet rijmen.

5. Associaties

Het toevoegen van de juiste associaties is ontzettend belangrijk. Oral B probeert haar tandenborstels zo high-tech mogelijk in de markt te zetten, en gebruikt daar met name Aziatische mensen voor. Waarom? Omdat het Westen Aziaten associeert met techniek en vooruitgang.

Evi van Lanschot, de hippe beleggingstak van Kempen van Lanschot, sloeg in het begin in hun branding geheel de plank mis. Ze waren gericht op jongeren, die vanaf €1.000 konden beleggen, maar gebruikten in hun marketing oudere mensen en oubollig taalgebruik. Dit kwam totaal niet coherent over met het merk en is al gauw aangepast voor iets dat beter paste bij de associaties die ze wilden oproepen.
Oud beeldmerk

Nieuw beeldmerk

Conclusie

De vijf inzichten in dit blog helpen je als copywriter je teksten beter af te stemmen op hoe het brein graag de wereld verwerkt. Ze laten zich in tal van schrijfklussen inzetten om beter de aandacht te grijpen en vast te houden, positieve merkassociaties in het geheugen te verankeren en daarmee uiteindelijk (koop)gedrag te beïnvloeden.

Wil je meer weten? Bekijk dan onze training over Beïnvloeding.

Of lees meer...

 • 13 september 2023

  Joost op IMPACT Cube van Channable

  Joost mocht spreken op IMPACT Cube van Channable. Wil je weten wat systeem 1 en 2 inhoudt en met welke 4 elementen je betere ads kunt maken? Bekijk de video […]
  Lees verder
  Lees meer over
 • 31 augustus 2023

  Wat zijn audience ads?

  Ontdek de voordelen van Microsoft Advertising en leer hoe je met Microsoft Audience Ads jouw online advertenties effectiever kunt maken. Vergroot je naamsbekendheid, bereik een breder publiek en behaal jouw […]
  Lees verder
  Lees meer over
 • 9 augustus 2023

  Gluren bij de buren én marktpositionering bepalen

  Ok, voordat ik begin met mijn relaas even full disclosure: ik ben geen merkstrateeg, geen branding expert, ik laat geen merken tot leven komen, al die dingen. Ik schrijf geen […]
  Lees verder
  Lees meer over