Hoe worden we beïnvloed door het weer?

Een interessant onderzoek van Kliger et. al. (2015) toont aan dat we meer geld uitgeven op dagen dat het goed weer is. Er zijn zelfs interessante longitudinale onderzoeken waarbij de prijs van kunst is bekeken op veilingen, en er bleek altijd meer geboden te worden op kunst wanneer het buiten lekker weer was – heel goed om te weten!

Dit Duitse onderzoek heeft zelfs heel mooi duidelijk gemaakt hoe erg we beïnvloed worden door het weer, dus zeker even bekijken. Het weer kan onze keuzes beïnvloeden, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we het weer inzetten om onze communicatie te verbeteren?

0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 jaar klant Meer dan 3 jaar blijft een klant gemiddeld bij ons - daar zijn we trots op!
0 FTE Specialisten in social media, SEO, SEA, analytics, website en design

Wat houdt weermarketing in?

Eigenlijk is weermarketing heel simpel: andere communicatie tonen bij ander weer. Waar moet je mee rekening houden?

  • Producten: Of het interessant is voor jouw bedrijf ligt eraan welke producten je verkoopt. Weermarketing is niet enkel interessant voor reizen en voedsel, maar ook voor kledingwinkels, vrije tijd, gezondheid, entertainment, elektronica, auto’s, meubels en meer.Wellicht heb je al een idee of je producten interessant zijn om geadverteerd te worden op basis van weer. Worden je producten meer verkocht in warme of koude temperaturen? Als het zonnetje schijnt of als het bewolkt is? Het is verstandig om hierover na te denken en dit na te gaan.Bezit je een koffiezaak? Door middel van weermarketing kan je advertenties maken die het bijvoorbeeld aanraden om koffie te komen drinken als het buiten regent – en de advertentie richten op personen die in de buurt zijn van je koffiezaak.
  • Tweeledige campagnes: Zet een tweeledige campagne op. Zorg ervoor dat je bij zowel mooi als slecht weer een campagne kunt tonen. Zo weet je zeker dat jouw doelgroep altijd een relevante advertentie te zien krijgt, ongeacht het weer. Als reisorganisatie toon je bij mooi en zonnig weer bijvoorbeeld advertenties van reisbestemmingen met indrukwekkende landschappen en bij regenachtig weer advertenties van zonnige last-minute bestemmingen.
  • Afzetkanalen: Via het afzetkanaal van Semilo kunnen wij met ODIV zelfs KNMI data inkopen en dat betekent dat we alleen wanneer het bijvoorbeeld X graden is, of er regen valt, een specifieke banner kunnen tonen. Buiten dat kunnen wij via het netwerk van RTL video’s aan jouw doelgroep laten zien op basis van KNMI data. Facebook heeft een koppeling met WeatherAds, waardoor je ook op social media weermarketing kan doen. Daarnaast kan je zelfs pas advertenties tonen op Google Ads met specifieke weertargeting. Dat betekent hele relevante content, die automatisch zelfs kan aanpassen als het stopt met regenen bijvoorbeeld.
Fijne partij om mee samen te werken: professioneel, duidelijk en to the point.
Sjoerd
Sjoerd de Wert Marketing en Communicatie Manager GlobalTalk
Top partij om mee samen te werken!
Esther
Esther Dusseldorp Directeur Tulpenfonds
Denken goed mee, reageren snel en zijn proactief.
Iris
Iris Reinhard Business Unit Manager Kenneth Smit Direct
Fijn om mee samen te werken! Veel positieve energie & kennis van zaken en fijne manier van communiceren. Denkt goed mee met de klant. Aanrader! :-)
Roana
Roana Luhulima Eigenaar Berg & Maan
ODIV denkt met ons mee over onze internetmarketing- dat doen ze op een manier die wij nodig hebben: vernieuwend, onderzoekend & professioneel. Écht een aanvulling op onze eigen activiteiten. Gastvrij en ondersteunend op velden die je niet meteen zou verwachten.
Marco
Marco Tankink Directeur Salsaparilla
Goede kennis van marketing en online video inzet bij het team van ODIV. Vriendelijk, snel en super behulpzaam! Aanrader.
Angela
Angela Haisma Consultant ShowHeroes
Wij werken nu 2 jaar met ODIV. Wat prettig is dat de lijnen kort en informeel zijn, en er verschillende specialisten zijn die soepel samenwerken. Vanuit een psychologische basis en goede kennis van techniek, leren en optimaliseren we elke maand. Aanrader.
Gijsbert
Gijsbert Croes Managing Partner Branddoctors
Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd bij ODIV. Werken voor leuke klanten, vrijheid om jezelf breder te ontwikkelen, sportieve en gezellige evenementen en dat alles binnen team van gedreven collega's!
Daan van Vliet CRO specialist bij PLUS Retail
De (best ingewikkelde) techniek werd helder en prettig uitgelegd!
Fridy Visser Knof
Fridy Visser Knof GoldenSports
ODIV is een erg dynamisch team dat ons geholpen heeft onze doelen en visies te vertalen naar een professioneel marketing plan. De gevraagde leads zijn ruimschoots geleverd maar zeker zo belangrijk ook is de vooraf geplande target groep is bereikt.
Rens Dilven Sales Manager bij MS Schippers
Wij hadden nog niet eerder een campagne op deze manier opgezet en zo uitgevoerd. Wij hebben daarom ook veel geleerd en de resultaten waren boven verwachting. Veel mensen hebben ook hun mailadres achtergelaten, zodat we hen direct op de hoogte kunnen houden van de voortgang en van de participatiemomenten die nog komen.
Clara van Foreest Communicatieadviseur bij Provincie Utrecht
ODIV heeft ons ondersteund met hun kennis en ideeën op het gebied van online marketing. Ze zijn eerlijk over wat ze verwachten te kunnen bereiken, denken altijd met je mee, communiceren snel en de campagnes die ze opleveren zijn professioneel. Een fijne partner!
Madelon Schepers Communicatie bij NTFU
We zien elkaar maandelijks in een creatieve sessie. ODIV is heel transparant in alle stappen die ze zetten. Ik kan de gegevens altijd inzien en zij denken voortdurend vooruit.
Sjoerd van Barneveld Marketingmanager bij DEBUUT
Je leert van elkaar, vult elkaar aan en werkt in nauwe samenwerking aan een succesvol online marketingplan dat gericht is op onze doelstellingen. Het is niet: u vraagt wij draaien, het is een heus partnership met wederzijds leereffect.
Evelyne Middleton Salesmanager bij Van Aetsveld
ODIV heeft een SEO workshop aan onze communicatiemensen gegeven. Dat was een heel helder verhaal met duidelijke stappen om te volgen. En ook niet onbelangrijk, het nodigde direct uit om tot actie te komen. Aanrader dus!
Alma Streefkerk Projectleider Educatie, Communicatie en Participatie
ODIV is een prettig en effectief bedrijf. Denkt mee met de klant en gaan verder dan de rest. Oprechte interesse in je product en hoe deze waarde kan geven aan de potentiële consument. Proactieve houding, alertheid, goede communicatie en ze houden ons scherp. Denken sneller dan de rest en zijn niet te nuffig om echt zich te verdiepen in het waarom van alles.
Anna-Maria Giannattasio Eigenaar bij Puur Events
ODIV ondersteunt en adviseert ons op het gebied van online marketing. Hun transparante werkwijze en persoonlijke aandacht is erg fijn. Kennis delen is voor hun geen probleem, ze nemen de tijd om je op te leiden zodat je samen steeds meer stappen kan zetten. Een leuke club mensen met veel kennis en ervaring op de verschillende gebieden van online marketing.
Anouk Boekhoff Marketeer bij Global Talk
Heldere communicatie, afspraken worden goed nagekomen en ze zijn zeer pro-actief. Tot nu toe onwijs tevreden over de samenwerking.
Maartje Brokking Eigenaar bij Brokking
Wij zijn erg blij met ODIV. Zij hebben brede kennis, geven goed en werkbaar advies en zijn prettig om mee samen te werken.
Djony Jurg Marketing manager bij UBN Uitzendbureau
ODIV is een professioneel bedrijf met kundige adviezen en vooral altijd een prettige samenwerking. Het is meer een partnership dan een adverteerder - bureau relatie. Ik kan ODIV van harte aanbevelen.
Geert Pelsma Eigenaar bij ACLARO
Met Stuurlui werken we al jaren samen met ODIV. Een betrouwbare partner op het gebied van online marketing. Onze klanten worden erg goed geholpen, dankzij de inzet van ODIV weten zij de juiste doelgroep te bereiken én kunnen ze als bedrijf verder groeien. Een absolute aanrader!
Sjoerd Kuipers Eigenaar van Stuurlui
De jongens bij ODIV namen goed de tijd om me alles uit te leggen en dachten goed mee over wat het beste zou zijn voor mijn bedrijf in de fase waarin het zich bevindt. Ook als ik vragen had tussendoor reageerden ze op korte termijn. Zeer tevreden is de juiste beschrijving!
Richard van der Put Eigenaar bij Mindelevators
Experts in hun vak en prettig om mee samen te werken! Samen met Joost, Daan en Martijn al vele mooie resultaten behaald!
René Zandvliet Marketing Manager bij Puur Events
Fijn bureau! Schakelt snel, veel kennis in huis en denkt goed mee van doel naar resultaat. Absolute aanrader!
Maurice Romijn Marketing Manager bij One Fox
Professionele organisatie met superfijne mensen om mee samen te werken. Een half jaar geleden gestart met de samenwerking en nu al hele mooie resultaten bereikt. We kijken uit naar wat 2020 ons gaat brengen maar zijn al positief!
Céleste Romijn Corporate Recruiter bij ZHGA
Wat een fijne club mensen om mee samen te werken! Naast het uitstekende inhoudelijke werk wat ze voor mijn bedrijven hebben gedaan en blijven doen ben ik voornamelijk erg te spreken over hun transparante en persoonlijke werkwijze. Ik kan een samenwerking met ODIV van harte aanbevelen!
Remco Hergaarden Eigenaar bij 100ms
Leerzame & praktische marketingtraining gevolgd over o.a. Google Grants & Google Display. Was top!
Thijs Waardenburg Online Marketeer bij Red een Kind
Opleiding gehad van Timothy en Duco. Goed gebracht. Interactief, open en inspirerend! En ook gewoon toffe gasten :)
Jeff Jacobs Digital Strateeg bij The Online Nut Company
Joost en Martijn communiceren prettig en heel snel. We staan nu weer lekker hoog bovenaan in Google. :-)
Hugo Kranenburg Eigenaar bij Florencius
Het team van ODIV helpt ons altijd fantastisch! Ook voor de kleinere vraagstukken kunnen we altijd bij ze aankloppen.
Joris Vermeulen Sales Manager Gloryfy

Interessante voorbeelden weermarketing

Nu je weet hoe weermarketing in elkaar zit, laten we eens kijken naar interessante voorbeelden:

Stella Artois

Stella Artois heeft uitgezocht hoeveel omzet ze op welke dagen haalde in de afgelopen jaren en zette die omzet af tegen de temperatuur. Wat bleek, wanneer het 2 graden warmer was dan de norm, dan kreeg Stella Artois een omzetboost. Toen gingen ze middels dit soort PDOOH billboards advertenties tonen wanneer het iets warmer werd, omdat deze borden dichtbij winkels stonden.

Resultaten: 65,6% omzetstijging. En omdat de advertenties alleen getoond werden tijdens optimale momenten die ze uit hun eigen data hebben gehaald, waren de mediakosten ook nog eens 50% minder dan wat Stella Artois normaal gesproken uitgeeft.

Coors

Molson Coors heeft een mobiele Facebook campagne gedraaid waarbij de locatiedata en weerdata werd ingeladen. De advertenties werden pas getoond vanaf 23 graden en zonnig, anders werd het niet getoond. Hieronder zie je hoe het eruit zag:


Resultaten: 89% hogere engagement, 67% lagere CPC’s

Meer winst, minder verspilling

Het grootste voordeel van weermarketing is dat het je meer winst op zal leveren, omdat je advertenties interessanter zijn voor je doelgroep. Doordat je naast bijvoorbeeld leeftijd-targeting en interesse-targeting nog een stap verder gaat en door middel van het weer een impressie krijgt hoe je doelgroep zich voelt, leidt dit zo tot meer klikken naar je website en tot eventuele hogere conversies.

Weermarketing advertenties in Google Ads hebben ook nog een ander voordeel: doordat ze relevanter zijn voor de doelgroep krijgen ze een hogere kwaliteitsscore waardoor je advertenties beter scoren in Google Ads. Een hogere kwaliteit score betekent tevens dat je kost per klik verlaagd. Dit betekent betere presentaties van je advertenties en lagere kosten.

Wij zijn een groot voorstander van weermarketing en hopen dat jij dat ook bent geworden na het lezen van dit artikel. Succes en mocht je meer willen weten, neem vooral contact op!