In de DDMA Social Advertising Benchmark zijn maar liefst 154.000 campagnes onder de loep genomen, die samen goed zijn voor een mediabudget van 140 miljoen euro. De verzamelde data bestrijkt een periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2023. Deze periode bestrijkt verschillende fases van recente ontwikkelingen, waaronder een jaar tijdens de corona pandemie, gevolgd door het eerste jaar na de pandemie en de periode daarna. De benchmark bevat hierdoor een breder beeld van de markt in verschillende omstandigheden.

ODIV heeft een bijdrage geleverd aan deze benchmark door eigen data te leveren over platforms zoals TikTok, Meta, LinkedIn, en Twitter/X. Vanuit onze wil naar transparantie vonden we het belangrijk om mee te werken aan dit onderzoek. We geloven sterk in het belang van openheid in de markt, en deze benchmark is een stap vooruit in het creëren van een transparantere industrie. Dit onderzoek is niet alleen een mijlpaal voor de branche, maar het is ook een bron van waardevolle inzichten voor klanten en bedrijven die streven naar effectievere social advertising strategieën.

DDMA Social Advertising Benchmark 2023

In de Social Advertising Benchmark zijn vier belangrijke trends naar voren gekomen die zowel voor B2B als B2C bedrijven interessant zijn:

 • Marktaandeel: Meta domineert nog steeds de markt en maakt grote vorderingen in de B2B-sector. Tegelijkertijd is er een opmerkelijke groei te zien bij TikTok, een platform dat steeds meer aandacht trekt.
 • Invloed van de economie: Er is een verschuiving zichtbaar waarbij bedrijven zich meer focussen op korte termijn resultaten in social advertising, mogelijk een reactie op de huidige economische situatie.
 • Seasonality: Vanuit consumenten pieken de uitgaven vooral in het najaar. Interessant is dat TikTok hier een uitzondering op vormt, wat nieuwe kansen biedt buiten de traditionele piekperiodes.
 • Prijstrends: We zien een dalende trend in de prijzen bij platforms als LinkedIn, Meta en Pinterest in 2023. Tegelijkertijd is er een toenemende concurrentie op Snapchat en TikTok, wat wijst op hun groeiende populariteit.
Social media ads

Ontdek onze nieuwste artikelen:

 • 16 mei 2024

  8 tips voor een effectieve LinkedIn nieuwsbrief

  Heb jij ooit overwogen om een LinkedIn nieuwsbrief te starten om je bereik te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken? Door regelmatig goed geschreven en relevante artikelen te delen, […]
  Lees verder
  Lees meer over
 • 5 Learnings van BrightonSEO april 2024
  8 mei 2024

  5 Learnings van BrightonSEO april 2024

  Op donderdag 25 en vrijdag 26 april was het weer tijd voor de tweejaarlijkse BrightonSEO conferentie. Martijn, Bruna, Wim en Maikel waren er bij en delen in dit artikel de […]
  Lees verder
  Lees meer over
 • ODIV Collega: SEO Specialist Bruna
  3 mei 2024

  Even voorstellen: Bruna

  We gaan zo weer de zomer in, maar we mogen nog een mooie transfer aankondingen. Het is de eerste internationale transfer van ODIV. We hebben team SEO weten te versterken […]
  Lees verder
  Lees meer over
 • Social media strategie
  1 mei 2024

  Marketingtips voor Vaderdag

  Vaderdag nadert snel en het is tijd om je marketingstrategie in volle gang te brengen. Met elke derde zondag van juni die eraan komt, is het jouw kans om de […]
  Lees verder
  Lees meer over