Buyer persona’ kunnen jouw strategie en campagne succesvol kunnen maken. Een campagne kan op vele manieren beinvloed worden. Namelijk door de strategie, media inkoop, de doelgroep en de content. We leggen hier het belang van de doelgroep en de kennis over de doelgroep uit.

Wat weet jij van je doelgroep en hoe leer je je doelgroep beter kennen?

Een goede manier om meer van je doelgroep te weten te komen, is door het opstellen van buyer persona’s. Dit is niets anders dan een gedetailleerd overzicht van een voorbeeldklant. Je maakt een klantprofiel dat een belangrijk gedeelte van de doelgroep vertegenwoordigt.

Buyer Persona Header

 

Een goed buyer persona zorgt ervoor dat jij en je collega’s zich beter kunnen inleven in de klant. Denk hierbij aan:

  • Hoe ziet de zoektocht van mijn klant eruit, en welke rol spelen mijn concurrenten daarin?
  • Welke contactmomenten maken hier het verschil?
  • Wanneer heeft mijn klant het liefst contact?
  • Wat zijn de twijfels en motivaties van mijn klant?
  • Waar reageert mijn klant niet op?

Er zijn nog veel meer vragen die je jezelf kan stellen om een goede buyer persona op te stellen. Let wel, hoe gedetailleerder, hoe scherper jouw inzicht. Een buyer persona zorgt ervoor dat er namelijk voor dat je beslissingen scherper en concreter worden wanneer je kiest voor bepaalde mediakanalen en budgetten, welke content je maakt en wanneer je die content onder de aandacht wil brengen. Praktisch gezien helpt een duidelijk buyer persona je bij het opmaken van jouw marketing strategie.

See Think Do Care KD ABC

Input verzamelen voor je buyer persona

Je kan op een aantal verschillende manier informatie inzullen om tot de juiste inzichten te komen. Denk hierbij aan het houden van interviews of verspreiden van enquetes bij je huidige klantenbestand. Je kan ook kijken naar de kenmerken die je klanten overeenkomen door de data uit je Google Analytics of je Facebook Analytics te evalueren.

Fijne partij om mee samen te werken: professioneel, duidelijk en to the point.
Sjoerd
Sjoerd de Wert Marketing en Communicatie Manager GlobalTalk
Top partij om mee samen te werken!
Esther
Esther Dusseldorp Directeur Tulpenfonds
Denken goed mee, reageren snel en zijn proactief.
Iris
Iris Reinhard Business Unit Manager Kenneth Smit Direct
Fijn om mee samen te werken! Veel positieve energie & kennis van zaken en fijne manier van communiceren. Denkt goed mee met de klant. Aanrader! :-)
Roana
Roana Luhulima Eigenaar Berg & Maan
ODIV denkt met ons mee over onze internetmarketing- dat doen ze op een manier die wij nodig hebben: vernieuwend, onderzoekend & professioneel. Écht een aanvulling op onze eigen activiteiten. Gastvrij en ondersteunend op velden die je niet meteen zou verwachten.
Marco
Marco Tankink Directeur Salsaparilla
Goede kennis van marketing en online video inzet bij het team van ODIV. Vriendelijk, snel en super behulpzaam! Aanrader.
Angela
Angela Haisma Consultant ShowHeroes
Wij werken nu 2 jaar met ODIV. Wat prettig is dat de lijnen kort en informeel zijn, en er verschillende specialisten zijn die soepel samenwerken. Vanuit een psychologische basis en goede kennis van techniek, leren en optimaliseren we elke maand. Aanrader.
Gijsbert
Gijsbert Croes Managing Partner Branddoctors
Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd bij ODIV. Werken voor leuke klanten, vrijheid om jezelf breder te ontwikkelen, sportieve en gezellige evenementen en dat alles binnen team van gedreven collega's!
Daan van Vliet CRO specialist bij PLUS Retail
De (best ingewikkelde) techniek werd helder en prettig uitgelegd!
Fridy Visser Knof
Fridy Visser Knof GoldenSports
ODIV is een erg dynamisch team dat ons geholpen heeft onze doelen en visies te vertalen naar een professioneel marketing plan. De gevraagde leads zijn ruimschoots geleverd maar zeker zo belangrijk ook is de vooraf geplande target groep is bereikt.
Rens
Rens Dilven Sales Manager bij MS Schippers
Wij hadden nog niet eerder een campagne op deze manier opgezet en zo uitgevoerd. Wij hebben daarom ook veel geleerd en de resultaten waren boven verwachting. Veel mensen hebben ook hun mailadres achtergelaten, zodat we hen direct op de hoogte kunnen houden van de voortgang en van de participatiemomenten die nog komen.
Clara
Clara van Foreest Communicatieadviseur bij Provincie Utrecht
ODIV heeft ons ondersteund met hun kennis en ideeën op het gebied van online marketing. Ze zijn eerlijk over wat ze verwachten te kunnen bereiken, denken altijd met je mee, communiceren snel en de campagnes die ze opleveren zijn professioneel. Een fijne partner!
Madelon
Madelon Schepers Communicatie bij NTFU
We zien elkaar maandelijks in een creatieve sessie. ODIV is heel transparant in alle stappen die ze zetten. Ik kan de gegevens altijd inzien en zij denken voortdurend vooruit.
Sjoerd
Sjoerd van Barneveld Marketingmanager bij DEBUUT
Je leert van elkaar, vult elkaar aan en werkt in nauwe samenwerking aan een succesvol online marketingplan dat gericht is op onze doelstellingen. Het is niet: u vraagt wij draaien, het is een heus partnership met wederzijds leereffect.
Evelyne
Evelyne Middleton Salesmanager bij Van Aetsveld
ODIV heeft een SEO workshop aan onze communicatiemensen gegeven. Dat was een heel helder verhaal met duidelijke stappen om te volgen. En ook niet onbelangrijk, het nodigde direct uit om tot actie te komen. Aanrader dus!
NMF
Alma Streefkerk Projectleider Educatie, Communicatie en Participatie
ODIV is een prettig en effectief bedrijf. Denkt mee met de klant en gaan verder dan de rest. Oprechte interesse in je product en hoe deze waarde kan geven aan de potentiële consument. Proactieve houding, alertheid, goede communicatie en ze houden ons scherp. Denken sneller dan de rest en zijn niet te nuffig om echt zich te verdiepen in het waarom van alles.
Puur
Anna-Maria Giannattasio Eigenaar bij Puur Events
ODIV ondersteunt en adviseert ons op het gebied van online marketing. Hun transparante werkwijze en persoonlijke aandacht is erg fijn. Kennis delen is voor hun geen probleem, ze nemen de tijd om je op te leiden zodat je samen steeds meer stappen kan zetten. Een leuke club mensen met veel kennis en ervaring op de verschillende gebieden van online marketing.
Globa talk Anouk
Anouk Boekhoff Marketeer bij Global Talk
Heldere communicatie, afspraken worden goed nagekomen en ze zijn zeer pro-actief. Tot nu toe onwijs tevreden over de samenwerking.
Brokking
Maartje Brokking Eigenaar bij Brokking
Wij zijn erg blij met ODIV. Zij hebben brede kennis, geven goed en werkbaar advies en zijn prettig om mee samen te werken.
UBN Djoy
Djony Jurg Marketing manager bij UBN Uitzendbureau
ODIV is een professioneel bedrijf met kundige adviezen en vooral altijd een prettige samenwerking. Het is meer een partnership dan een adverteerder - bureau relatie. Ik kan ODIV van harte aanbevelen.
Geert
Geert Pelsma Eigenaar bij ACLARO
Met Stuurlui werken we al jaren samen met ODIV. Een betrouwbare partner op het gebied van online marketing. Onze klanten worden erg goed geholpen, dankzij de inzet van ODIV weten zij de juiste doelgroep te bereiken én kunnen ze als bedrijf verder groeien. Een absolute aanrader!
Sjoerd sjoerd
Sjoerd Kuipers Eigenaar van Stuurlui
De jongens bij ODIV namen goed de tijd om me alles uit te leggen en dachten goed mee over wat het beste zou zijn voor mijn bedrijf in de fase waarin het zich bevindt. Ook als ik vragen had tussendoor reageerden ze op korte termijn. Zeer tevreden is de juiste beschrijving!
Mindelevator Richard
Richard van der Put Eigenaar bij Mindelevators
Experts in hun vak en prettig om mee samen te werken! Samen met Joost, Daan en Martijn al vele mooie resultaten behaald!
Rene Puur
René Zandvliet Marketing Manager bij Puur Events
Fijn bureau! Schakelt snel, veel kennis in huis en denkt goed mee van doel naar resultaat. Absolute aanrader!
One Fox Maurice
Maurice Romijn Marketing Manager bij One Fox
Professionele organisatie met superfijne mensen om mee samen te werken. Een half jaar geleden gestart met de samenwerking en nu al hele mooie resultaten bereikt. We kijken uit naar wat 2020 ons gaat brengen maar zijn al positief!
Zonnehuisgroep
Céleste Romijn Corporate Recruiter bij ZHGA
Wat een fijne club mensen om mee samen te werken! Naast het uitstekende inhoudelijke werk wat ze voor mijn bedrijven hebben gedaan en blijven doen ben ik voornamelijk erg te spreken over hun transparante en persoonlijke werkwijze. Ik kan een samenwerking met ODIV van harte aanbevelen!
Remco-Hergaarden 100ms
Remco Hergaarden Eigenaar bij 100ms
Leerzame & praktische marketingtraining gevolgd over o.a. Google Grants & Google Display. Was top!
red een kind
Thijs Waardenburg Online Marketeer bij Red een Kind
Opleiding gehad van Timothy en Duco. Goed gebracht. Interactief, open en inspirerend! En ook gewoon toffe gasten :)
Nut
Jeff Jacobs Digital Strateeg bij The Online Nut Company
Joost en Martijn communiceren prettig en heel snel. We staan nu weer lekker hoog bovenaan in Google. :-)
Florencius
Hugo Kranenburg Eigenaar bij Florencius
Het team van ODIV helpt ons altijd fantastisch! Ook voor de kleinere vraagstukken kunnen we altijd bij ze aankloppen.
Gloryfy
Joris Vermeulen Sales Manager Gloryfy

Websitebezoekers geven je informatie

Bekijk welke pagina’s, blogs en artikelen de bezoekers van je website het meest gelezen worden een beeld te krijgen welke onderwerpen je doelgroep bezighoudt. Heeft je website een zoekfunctie? Zorg dan dat je de zoekopdrachten op je website bijhoudt, zodat je weet met welke vragen de bezoeker op je website zit.

Wanneer je een stapje verder gaat en kijkt naar de informatie die Google Analytics je geeft in het onderdeel “Doelgroep” krijg je nog betere inzichten voor je Buyer Persona. Staar je hier niet blind op, want je ‘doelgroepen’ geven inzicht in je website bezoekers. Deze kunnen dus verschillen met de personen die bij je kopen. Deze kun je terugvinden onder ‘conversies’. De demografische kenmerken van deze groep kunnen je buyer persona verscherpen.

Buyer persona
Man/vrouwverdeling ten opzichte van websiteconversies

Affiniteits-categorieën en marktsegmenten

Je kan je buyer persona ook optimaliseren door te kijken naar de in-market audiences van Google. Een in-market segment in Google Analytics is samengesteld uit mensen die actief zoeken naar vergelijkbare producten of diensten. Google evalueert de zoekopdrachten en websitebezoek van personen en analyseert of ze op dit moment geinteresseerd zijn in bepaalde, vooraf vastgestelde, categorieën. Dit zijn dus wat kortstondige interesses.
Een affiniteitscategorie analyseert algemene interesses, passies en lifestyle. Personen die ingedeeld zijn in bepaalde affiniteits-categorieën hebben dus een langdurige interesse in deze onderwerpen.

Upload en analyseer je klantdata via je Social Media

Dit kun je doen door te kijken naar de date die Facebook beschikbaar stelt in Audience Insights. In LinkedIn kun je deze informatie vinden onder Demographics. Je krijgt op zo meer informatie over je doelgroepen om je buyer persona te definieren. Voor de meest concrete inzichten kun je een lijst met bestaande goede klanten (e-mailadressen of mobiele telefoonnummers) naar Facebook of LinkedIn uploaden en daar een “Custom audience” van maken.

0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 jaar klant Meer dan 3 jaar blijft een klant gemiddeld bij ons - daar zijn we trots op!
0 FTE Specialisten in social media, SEO, SEA, analytics, website en design

Kenmerken buyer persona via Facebook

Via de Analytics van Facebook kun je de verhoudingen tussen mannen en vrouwen zien, de leeftijdsverdeling. Deze komt meestal overeen met je Google Analytics data. Andere info kun je in Facebook Analytics vinden via de onderdelen relatiestatus, opleidingsniveau en functie.

Maak je buyer persona’s op basis van data

Er zijn dus verscheidene manieren om een goed inzicht te krijgen in je doelgroep door je huidige klanten te analyseren. Onthoud hierbij wel dat je dus ook een grote groep niet analyseert. Namelijk de mensen die geen klanten zijn geworden.

Gebruik dus verstandig alle data die je beschikbaar en combineer dit met eventuele interviews en/of enquetes zodat je een compleet beeld krijgt. Pas dan kun je een goede buyer persona opmaken en dit zal je enorm helpen om een goede marketingstrategie te bedenken!

Stuur onze analytics specialist een mailtje: