Buyer persona’ kunnen jouw strategie en campagne succesvol kunnen maken. Een campagne kan op vele manieren beinvloed worden. Namelijk door de strategie, media inkoop, de doelgroep en de content. We leggen hier het belang van de doelgroep en de kennis over de doelgroep uit.

Wat weet jij van je doelgroep en hoe leer je je doelgroep beter kennen?

Een goede manier om meer van je doelgroep te weten te komen, is door het opstellen van buyer persona’s. Dit is niets anders dan een gedetailleerd overzicht van een voorbeeldklant. Je maakt een klantprofiel dat een belangrijk gedeelte van de doelgroep vertegenwoordigt.

Buyer Persona Header

 

Een goed buyer persona zorgt ervoor dat jij en je collega’s zich beter kunnen inleven in de klant. Denk hierbij aan:

  • Hoe ziet de zoektocht van mijn klant eruit, en welke rol spelen mijn concurrenten daarin?
  • Welke contactmomenten maken hier het verschil?
  • Wanneer heeft mijn klant het liefst contact?
  • Wat zijn de twijfels en motivaties van mijn klant?
  • Waar reageert mijn klant niet op?

Er zijn nog veel meer vragen die je jezelf kan stellen om een goede buyer persona op te stellen. Let wel, hoe gedetailleerder, hoe scherper jouw inzicht. Een buyer persona zorgt ervoor dat er namelijk voor dat je beslissingen scherper en concreter worden wanneer je kiest voor bepaalde mediakanalen en budgetten, welke content je maakt en wanneer je die content onder de aandacht wil brengen. Praktisch gezien helpt een duidelijk buyer persona je bij het opmaken van jouw marketing strategie.

See Think Do Care KD ABC

Input verzamelen voor je buyer persona

Je kan op een aantal verschillende manier informatie inzullen om tot de juiste inzichten te komen. Denk hierbij aan het houden van interviews of verspreiden van enquetes bij je huidige klantenbestand. Je kan ook kijken naar de kenmerken die je klanten overeenkomen door de data uit je Google Analytics of je Facebook Analytics te evalueren.

Wij hadden nog niet eerder een campagne op deze manier opgezet en zo uitgevoerd. Wij hebben daarom ook veel geleerd en de resultaten waren boven verwachting. Veel mensen hebben ook hun mailadres achtergelaten, zodat we hen direct op de hoogte kunnen houden van de voortgang en van de participatiemomenten die nog komen.
Clara
Clara van Foreest Communicatieadviseur bij Provincie Utrecht
We zien elkaar maandelijks in een creatieve sessie. ODIV is heel transparant in alle stappen die ze zetten. Ik kan de gegevens altijd inzien en zij denken voortdurend vooruit.
Sjoerd
Sjoerd van Barneveld Marketingmanager bij DEBUUT

Websitebezoekers geven je informatie

Bekijk welke pagina’s, blogs en artikelen de bezoekers van je website het meest gelezen worden een beeld te krijgen welke onderwerpen je doelgroep bezighoudt. Heeft je website een zoekfunctie? Zorg dan dat je de zoekopdrachten op je website bijhoudt, zodat je weet met welke vragen de bezoeker op je website zit.

Wanneer je een stapje verder gaat en kijkt naar de informatie die Google Analytics je geeft in het onderdeel “Doelgroep” krijg je nog betere inzichten voor je Buyer Persona. Staar je hier niet blind op, want je ‘doelgroepen’ geven inzicht in je website bezoekers. Deze kunnen dus verschillen met de personen die bij je kopen. Deze kun je terugvinden onder ‘conversies’. De demografische kenmerken van deze groep kunnen je buyer persona verscherpen.

Buyer persona
Man/vrouwverdeling ten opzichte van websiteconversies

Affiniteits-categorieën en marktsegmenten

Je kan je buyer persona ook optimaliseren door te kijken naar de in-market audiences van Google. Een in-market segment in Google Analytics is samengesteld uit mensen die actief zoeken naar vergelijkbare producten of diensten. Google evalueert de zoekopdrachten en websitebezoek van personen en analyseert of ze op dit moment geinteresseerd zijn in bepaalde, vooraf vastgestelde, categorieën. Dit zijn dus wat kortstondige interesses.
Een affiniteitscategorie analyseert algemene interesses, passies en lifestyle. Personen die ingedeeld zijn in bepaalde affiniteits-categorieën hebben dus een langdurige interesse in deze onderwerpen.

Upload en analyseer je klantdata via je Social Media

Dit kun je doen door te kijken naar de date die Facebook beschikbaar stelt in Audience Insights. In LinkedIn kun je deze informatie vinden onder Demographics. Je krijgt op zo meer informatie over je doelgroepen om je buyer persona te definieren. Voor de meest concrete inzichten kun je een lijst met bestaande goede klanten (e-mailadressen of mobiele telefoonnummers) naar Facebook of LinkedIn uploaden en daar een “Custom audience” van maken.

0 gemiddeld Bekijk onze reviews, onze klanten waarderen onze diensten met een 10
0 jaar klant Meer dan 3 jaar blijft een klant gemiddeld bij ons - daar zijn we trots op!
0 FTE Specialisten in social media, SEO, SEA, analytics, website en design

Kenmerken buyer persona via Facebook

Via de Analytics van Facebook kun je de verhoudingen tussen mannen en vrouwen zien, de leeftijdsverdeling. Deze komt meestal overeen met je Google Analytics data. Andere info kun je in Facebook Analytics vinden via de onderdelen relatiestatus, opleidingsniveau en functie.

Maak je buyer persona’s op basis van data

Er zijn dus verscheidene manieren om een goed inzicht te krijgen in je doelgroep door je huidige klanten te analyseren. Onthoud hierbij wel dat je dus ook een grote groep niet analyseert. Namelijk de mensen die geen klanten zijn geworden.

Gebruik dus verstandig alle data die je beschikbaar en combineer dit met eventuele interviews en/of enquetes zodat je een compleet beeld krijgt. Pas dan kun je een goede buyer persona opmaken en dit zal je enorm helpen om een goede marketingstrategie te bedenken!

Stuur onze analytics specialist een mailtje: