Digital Marketing Live 2019: Het was weer een energieke en leerzame dag voor de (digitale) marketeer in de Beurs van Berlage. Team ODIV was dan ook bijna met het volledige sterrenensemble aanwezig bij DML19. Doordat sommige teamleden te laat aankwamen op deze training, moesten ze de koffie helaas overslaan. Gelukkig waren er dit jaar er meer dan genoeg mooie presentaties met interessante take aways! Daarover lees je meer in dit blog.

Data gedreven ondernemen

Loes Meys van Parkmobile opende de dag met een presentatie over hoe zij de parkeerapp laten groeien middels de inzet van data. Daan was hierbij aanwezig en zag hoe Loes de vergelijking maakte tussen de KPI’s in het dashboard van Parkmobile en haar eigen dieet van een jaar terug: Loes werd fitter en fitter, toch bleef haar gewicht stabiel. Deze vergelijking trok zij om aan te tonen dat diverse KPIi’s een rol spelen bij de ontwikkeling van een bedrijf/mens. Het is essentieel de data in perspectief te plaatsen: Ja, er is enorme vergrijzing in Nederland, maar rijden die oudere mensen zelf nog auto? Tevens stipte zij aan dat er veel waardevolle data, buiten eigen data, voor op het oprapen ligt. Zo liet zij waardevolle voorbeelden zien voor Parkmobile m.b.t. parkeergedrag in Amsterdam. Dit waren onderzoeken van de Gemeente Amsterdam en het CBS. Onderzoeken die online in te zien zijn en je dus helpen bepaalde KPIi’s in een perspectief te plaatsen.

Shoppable video en shoppertainment

De eerste presentatie die Timothy en Duco volgden, ging over shoppable video. Branco Scherer van Ex Machina liet aan de hand van een aantal praktische cases zien hoe belangrijk video in marketing momenteel is en hoe shoppable video werkt. Aan de hand van de ‘Single’s Day’ case van Alibaba waarbij door middel livestreaming ongeveer 30 miljard in een dag wordt omgezet, wordt duidelijk hoe ver de techniek achter shoppable video is. Zo kunnen consumenten producten (van t-shirt tot Maserati’s) direct kopen, wanneer ze deze interessant vonden als deze verscheen op hun tv, desktop of mobiel. Let wel op dat de video entertaining en interactief gemaakt wordt. Als de consument voelt dat hij een aantal acties moet uitvoeren, zal hij sneller geneigd zijn tot koop over te gaan dan wanneer hij een video ziet met als eindboodschap: “koop nu!”. In Europa noemen we het nog shoppable video, in Azie wordt het ‘shoppertainment’ genoemd.

Digital Marketing

Best practices voor dynamisch adverteren middels SEA-tooling

Ondertussen volgden Martijn en Matthijs de sessie van Channable over dynamisch adverteren met Google Ads en Microsoft Advertising (Bing). In de sessie deelde Robert Schavemaker nieuwe inzichten en best practices voor het dynamisch opzetten van Google Ads en Bing campagnes. Voor partijen met een groot aanbod is het een uitdaging om de search-campagnes in Google en Bing actueel te houden.

Met Channable wordt het mogelijk om de eigenschappen van het productaanbod (bijvoorbeeld prijzen of voorraad) dynamisch in te laden in de advertentieteksten door middel van een dynamisch veld. Een concrete tip uit de sessie was om het aanbod elk uur opnieuw op te halen (verversen) zodat er altijd actuele informatie in advertenties wordt getoond. Ook kunnen advertenties voor een product automatisch worden gepauzeerd als het is uitverkocht. Hierdoor wordt er geen onnodig budget meer uitgegeven voor deze advertenties.

Verder gaf Robert veel concrete voorbeelden van de mogelijkheden van de tool. Naast de eerder genoemde dynamische velden zijn er ook datum- en tijd regels. Hiermee kunnen bijvoorbeeld speciale advertentieteksten worden getoond tijdens bepaalde (feest-) dagen of actieperiodes. Of denk aan het tonen van de tekst “Morgen in huis” als het voor 16:15 is. Ten slotte is het ook mogelijk om advertenties aan te passen aan het weer. Met data vanuit Buienradar kan bijvoorbeeld alleen geadverteerd worden bij goed weer. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld barbeque-producten verkoopt.

Winning in the age of empowered consumers

Duco en Timothy mochten blijven zitten voor de tweede presentatie van de dag. Hier gingen we horen hoe we konden ‘winnen in het tijdperk van de empowered consumer’. De moderne consument is slim, connected, global, hands-on en emotioneel. Hij wil met name gemak en geholpen of begeleid worden. Het maakt hem niet uit waar hij zijn behoefte bevredigd krijgt, als het maar snel en gemakkelijk gebeurd. Zorg er dus ook voor dat jouw strategie daar op gebaseerd is. Ongeacht of het nou online, offline of een combinatie van beide is. Maak ook duidelijk dat de consument weet wat en wanneer hij iets kan verwachten. Hij heeft liever dat bepaalde keuzes al voor hem gemaakt worden zodat hij zelf minder hoeft te doen. Ook maakt het hem niet echt uit waar het product vandaan komt. Hij koopt liever nationaal, maar als het net zo gemakkelijk en snel uit Azië komt, heeft hij daar geen moeite mee. Zo werd ook de verwachting uitgesproken dat verzendtijd zal verminderen en verzendkosten binnen enkele jaren zullen verdwijnen. Dit was voor mij interessant, want het lange wachten op de pakketbezorger nadat ik iets besteld heb, kost me jaren van mijn leven.

The power of native advertising

Native Advertising is een effectieve manier van adverteren op verschillende websites en platformen. Eric Ariëns van Strossle deelde in deze sessie een aantal praktische handvaten en voorbeelden hier van. Een goed voorbeeld van Native Advertising dat in de sessie werd aangehaald is de app van nieuwszender AT5. In de app wordt gewone, redactionele content gecombineerd met gesponsorde branded content. Hier is de branded content exact hetzelfde opgemaakt als de redactionele content. Daarnaast ligt de nadruk meer op informeren dan op direct verkopen. Dit zorgt voor minder irritatie bij de consument en betere resultaten voor adverteerders.

Verder liet Eric de belangrijkste redenen zien om Native Advertising in te zetten. Zo is het aankoopproces van consumenten in de afgelopen jaren complexer en langer geworden. Over het algemeen geldt dat hoe complexer of duurder het product is, hoe langer/complexer het aankoopproces wordt. In dit proces speelt informatievoorziening een belangrijke rol. Dit kan goed ingevuld worden door middel van goed geplaatste branded content. Ten slotte is native advertising een vorm van pull-marketing (en dus niet push-), draait het om vertellen en niet verkopen en wil je zoveel mogelijk waarde meegeven aan de lezer.

Een laatste belangrijke les uit deze sessie is: besteed meer aandacht aan de distributie van je content. Veel bedrijven steken veel tijd en energie in het creëren van content, maar laten het vervolgens liggen bij de distributie hiervan. Je content kan immers geen impact maken als deze door niemand gezien wordt!

KLM Experience

Innovatie om de Customer Experience te verbeteren

Daan bleef zitten bij stage 1, waar het de beurt was aan Schiphol. Bij Schiphol staan ze absoluut niet stil! Dat werd snel duidelijk toen Vincent Thamm zijn verhaal begon over hyperloops. Binnen veertig minuten van Amsterdam naar Stuttgart: een gevaar, of juist een kans voor Schiphol? Ze houden de ontwikkelingen in ieder geval scherp in de gaten. Zelf innoveert Schiphol middels een agile werkwijze de gehele organisatie. Zo zijn diverse gebieden op Schiphol voorzien van sensoren om de verdeling van reizigers in kaart te brengen en direct te kunnen schakelen als het ergens te druk lijkt te worden. Middels deze “AirPort Control” heeft de luchthaven de routing van zijn passagiers op ieder moment in kaart. Maar ook de landingsbaan ontkomen niet aan moderne sensoren om vluchtinformatie zo up to date mogelijk te houden. Middels de “pre-travel” app stelt Schiphol zijn reizigers tijdig op de hoogte van reisinformatie en biedt de app diverse mogelijkheden op het gebied van upsellen. Tot slot gaf Vincent Thamm aan een grote verandering te verwachten bij het inchecken. Je kan natuurlijk al zelf inchecken, maar het is nu ook steeds vaker mogelijk om ook zelf je bagage in te checken en deze zelf te “droppen” bij de drop-off.

Digital Marketing

The hyper engaged consumer

Data: Hoe en wanneer vraag je hierom. Dit stond centraal in de presentatie van Jeroen de Graaf van E-matters. Wanneer verzamel je data van je mogelijke klant en gebruik je deze om hem door de customer journey te leiden. Het gebruik van harde data in combinatie met zachte data en een goede uitgedachte communicatie in de customer journey zorgt ervoor dat je constant in contact blijft met je (potentiële) klant. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de automotive industrie werd duidelijk gemaakt hoe je harde data (naam, demografische gegevens en mail) verzamelt om de wat zachtere data (koopintentie) te kunnen krijgen om vervolgens een de consument door de funnel te leiden.

Schieten met hagel of 700% groei door marketing automation?

700% groei door marketing automation. Dat was het onderwerp van deze Webpower case in samenwerking met Mijn Domein. Jacco Bouw van Webpower opende de sessie door te laten zien dat bedrijven vaak veel geld en tijd steken in het genereren van website-verkeer. Maar dat de echte winst zit in het verzamelen van e-mailadressen van mensen en deze automatisch op te volgen. Dit proces heet marketing automation.

Een gemiddelde advertentie op Facebook of Instagram is slechts 1,7 seconde in beeld. Leuk feitje: de gemiddelde persoon scrollt elke dag 91 meter op zijn of haar smartphone. Het is dus lastig om op te vallen, en al helemaal om een band op te bouwen met je potentiële klant. Daarom is het belangrijk om naast het verzamelen van meer e-mailadressen ook de opvolging hiervan goed in te richten. Hiermee wordt het mogelijk meer leads om te zetten in betalende klanten.

Dit werd verder gedemonstreerd door Leon van der Kolk van Mijn Domein. Zij bouwden met de software van Webpower een automatische e-mailserie die mensen van een gratis website-maker converteert naar de betaalde versie. De belangrijkste tips die Leon mee kon geven waren:

  • Experimenteer met een pre-selected opt-in. In het geval van Mijn Domein leidde dit tot een opt-in ratio van 93% (tegen 57% als de opt-in niet standaard geselecteerd was).
  • Haal mensen automatisch uit de e-mailflow die geconverteerd zijn
  • Maak gebruik van video om je product nog beter te laten zien
  • Vraag klanten wat ze nog missen in je product
  • Maak je e-mailflow niet te uitgebreid: houd het simpel
  • Bepaal van tevoren het doel van de e-mails en maak dit meetbaar
  • Teken je flow uit op een whiteboard
  • Start met kleine aantallen mensen en schaal vanaf daar langzaam op
  • En tenslotte: falen mag, niets is fout!

De 10 belangrijkste lessen uit 100 digital marketingcampagnes

Om 12:00 uur was het woord in zaal 5 aan Nick de Reuver en Bob Oord van RIFF, een onderneming die zich met name richt op de customer journey en het bieden van een impactvolle klantervaring. Aan de hand van een aantal zonden en deugden, die hier haaks op staan, werd geschetst op welke manier je de klant kan bieden waaraan hij behoefte heeft. De volgende voorbeelden passeerden de revue:

  • Narcisme vs. Empathie: De klant is het belangrijkst, pas op dat je je niet dood staart op wat je zelf wilt.
  • Luiheid vs. Behulpzaamheid: Dit werd treffend samengevat in de zin “Smart marketing is about help, not hype”; je dient nuttig te zijn en hulp te bieden en niet in te gaan op iets wat op dat moment “hip” is. Denken vanuit de doelgroep, het bieden meerwaarde, aantrekkelijk zijn, en het maken van een SEO-plan werden hierbij genoemd als belangrijkste peilers.
  • Hebzucht vs. Geduld: Duik niet bovenop koude leads. Luister eerst goed naar wat de klant wil en respecteer de buyer journey. Ook wanneer je op dit moment niet kunt bieden wat de klant verwacht, kun je hier beter eerlijk over zijn. Hiermee kun je namelijk wel de basis leggen voor een duurzame klantrelatie; wellicht komt de klant op een later tijdstip bij je terug.
  • IJdelheid vs. Rentmeesterschap: Het belangrijkste aan een campagne is dat het doel, dat de klant voor ogen heeft, vervuld wordt. Creativiteit is natuurlijk goed, maar is slechts een middel om het uiteindelijke doel te bereiken. Hierbij werd het voorbeeld van een rentmeester (iemand die bijv. een landgoed tijdelijk beheerde wanneer de eigenaar langdurig afwezig was) uit het feodale tijdperk aangehaald. Je dient op dezelfde wijze met de website van een klant om te gaan als een rentmeester met het landgoed van zijn heer: beheer het alsof het van jezelf is.
  • Lusteloosheid vs. Drie strategieën van Kranz:
    – Saaie producten: Er zijn geen saaie producten, alleen verveelde marketeers. Zo is een “saai” product altijd relevant voor iemand.
    – Complexe producten: Wanneer je een complex product aan de man wilt brengen, dienen boodschappen toegankelijk gemaakt te worden en moet het eerste contact laagdrempelig zijn.
    – Ongedifferentieerde producten: Wanneer je een product verkoopt dat niet of nauwelijks uniek is, dien je ervoor te zorgen dat je het “meest begaanbare pad” wordt.
  • Plezier: Dit werd goed samengevat in de uitdrukking “Entertain to engage”. Wees vermakelijk met als doel de betrokkenheid te verhogen.

Kan digital advertising tv vervangen?

Als (digital) marketeer moest de titel van deze presentatie je wel aanspreken. Het liep echter anders dan verwacht. Een duet presentatie van T-Mobile en Searchresult belichtte juist de kracht van tv en hoe digitale media daar tegenover staat. Het ging hier met name om het versterken van de naamsbekendheid. Zij namen tv als benchmark en berekenden een bepaalde factor die digitale media zou hebben om hetzelfde effect te realiseren als tv. De volgende indicatoren speelden hierin een rol: impact, zichtbaarheid en de mate waarin iemand passief of actief het medium gebruikt. Uit dit onderzoek komt naar voren dat tv een grotere impact heeft op de naamsbekendheid van een merk. Zelf vond ik deze presentatie erg kort door de bocht. Zo werd er namelijk alleen maar gekeken vanuit de media (tv en digitaal), maar ging de presentatie verder niet in op de doelgroep en budget grootte & de gevestigde naam die T-Mobile al heeft. Zelf blijven wij van mening dat een goede afweging tussen meerdere factoren zal leiden tot succes. Wel dient men hierbij te letten op de doelgroep die bereikt moet worden.

De uitdagingen van de digitale marketeer: Hoe goed moet je je klant eigenlijk kennen?

Bas van den Beld van State of Digital had een leuke, prikkelende sessie over of gedrag van marketeers nog aansluit op wat een (potentiële) klant wil (hint: meestal niet). Marketeers proberen namelijk te interpreteren wat een klant wil en denken vaak “ik weet wel wat ze willen”. In de praktijk blijkt dit vaak erg tegen te vallen. Je kan bijvoorbeeld beginnen bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek om te achterhalen welke vragen er spelen bij je potentiële klant. Maar dat is niet genoeg. “Als je denkt dat je de klant kent, ken je hem eigenlijk nog niet.”

Iedereen wordt steeds meer gebombardeerd met online informatie. We zien gemiddeld meer dan 2000 banners per maand. En 16 minuten aan video advertenties. 91% van de consumenten zegt dat advertenties opdringeriger zijn dan 2-3 jaar geleden. De irritatie bij mensen wordt groter, en het gebruik van adblockers neemt toe. Slechts 32% van de mensen geeft aan dat ze advertenties vertrouwen. Kortom: marketeers moeten werken aan het vertouwen van potentiële klanten. Bas vatte het zelf samen als “we zijn niet echt meer, dus worden we genegeerd”.

Om dit te bereiken moeten we op zoek naar de gemeenschappelijke passie tussen bedrijf en klant. Communiceer hierover met je klant om de band op te bouwen en te versterken. Maar het moet wel echt zijn, mensen willen authenticiteit. Houd het persoonlijk en bied de helpende hand waar dat mogelijk is. Op die manier zorg je voor een echte connectie tussen jouw bedrijf en je klanten.

Should you win the attention war?

Anno 2019 heeft het publiek – zeker online – een historisch lage aandachtsspanne wanneer het gaat om de aandacht voor advertenties. Het contentaanbod is immers overvloedig, er zijn alternatieven te over. Heeft het daarom wel nut om zoveel mogelijk mensen te bereiken, wanneer ze niet of nauwelijks aandacht voor je advertenties hebben? Deze vraag legt de sympathieke Vlaming Jonas de Cooman het aanwezige publiek in zaal 6 voor, en is tevens een belangrijke reden waarom hij zelf marketingbureau Spott is gestart. Spott wil door middel van marketing de controle over de customer journey terug krijgen en doet dit onder andere door gebruik te maken van reverse engineer attention: het geven van aandacht aan de (potentiële) klant, in plaats van het vragen van aandacht. Er dient niet puur gedacht te worden in campagnes; er dient een always-on dialoog met de klant gevoerd te worden. Dit kan bewerkstelligd worden door de doelgroep – wellicht ietwat cliché maar daarom niet minder waar – de juiste boodschap op het juiste moment te bieden. Het creëren van unieke content is daarbij van levensbelang: maak iets wat de doelgroep interessant vindt om te kijken en bied iets extra’s.

Optimising Pinterest in the era of visual

Op zo een dag als vandaag mocht Pinterest natuurlijk niet ontbreken. Sinds maart is het mogelijk om te adverteren op het platform dat momenteel zo een drie miljoen gebruikers heeft in Nederland. Toch waren de advertentie mogelijkheden een klein onderdeel van de presentatie. Het ging met name om het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Zo werden de verschillen tussen Pinterest en andere sociale media benadrukt. Zo heeft Pinterest wel een aantal social features, maar gaat het niet om likes en engagement van anderen. Het is juist een platform gericht op het individu zelf. Hierdoor wordt Pinterest dus ook anders gebruikt dan bijvoorbeeld Instagram of Facebook. Waar de laatste twee vooral om gisteren en het nu gaat, wordt Pinterest juist gebruikt om vooruit te kijken. Om inspiratie, beelden te verzamelen of kennis op te doen voor zaken die in de toekomst gaan spelen. Bijvoorbeeld om ideeen te vergaren omtrent home-deco, mode of architectuur. Zeker met de advertentie mogelijkheden die het bied op het gebied van brand awareness en sales is Pinterest een platform om in de gaten te houden!

Digital Marketing

Swipen met Zwitsal

Voor mij de leukste en interessantste presentatie van de dag. Een bewezen en simpele oplossing gebruiken om een probleem voor 170 duizend personen per jaar op te lossen. Heel veel mensen hebben moeite met het kiezen van een babynaam. Er zijn meer dan genoeg lijstjes die je allemaal kunnen helpen. Er bestaat voor elke categorie wel een top-10 of je bladert gewoon even door het grote babynamen boek. Dan heb je de mogelijkheid dat je al gauw 2.500 babynamen tegenkomt en wie wil er nou zoveel tijd besteden aan het lezen van een paar duizend namen. Probeer dan ook nog maar een babynaam te vinden die jij en je partner leuk vinden.

Keuzestress! Zwitsal zag dit probleem en wil op meerdere momenten contact maken met ouders. Zelfs nog voor de kids er zijn. Hierop bedachten ze een “swipe” app. Hoe gemakkelijk wil je het hebben. Je veegt links als je naam leuk vind en rechts als je er helemaal niets aan vindt. Je partner doet hetzelfde, en liken jullie beiden dezelfde naam is het een ‘match’. Simpel, helder, oplossingsgericht en constant de Zwitsal branding in je gezichtsveld! Opvallend: lezen vindt men vervelend, maar (gemiddeld) 890 keer swipen om de juiste babynaam te vinden is dan wel weer time well spent! Wij zeggen: job well done Zwitsal!

Hoe Google SSD digital marketing van retailers koppelt aan offline winkelverkopen

Store Sales Direct (SSD) is een nieuwe, additionele service van Google die sinds dit jaar is gestart. Het geeft adverteerders inzicht in het effect van de online advertentie-inspanningen op de offline winkelverkopen. Vooralsnog loopt deze service in Nederland exclusief via EDM, waarvan Raymond Ros de presentatie verzorgde. SSD speelt in op ROPO-effect: Research Online, Purchase Offline. Veel mensen doen eerst online onderzoek naar een product, om vervolgens naar de winkel te gaan om het product zelf te zien/voelen/ervaren, om tenslotte de aankoop te doen.

Store Sales Direct koppelt de offline omzet dus aan de online advertenties. Het werkt zo: een klant oriënteert zich online en klikt op een advertentie. Vervolgens gaat de klant naar de winkel en koopt het product. Hierbij worden klantgegevens gekoppeld aan de aankoop (bijvoorbeeld via een klantenkaart of factuur). EDM verzameld dit en stuurt dit geanonimiseerd naar Google. Google matcht de aankopen vervolgens met Google profielen en registreert deze (inclusief waarde) als conversie. Dit levert vervolgens betere data op om advertentiecampagnes mee te optimaliseren.

Voorlopig is Google Store Sales Direct alleen nog voor grote partijen beschikbaar. Hopelijk komt hier in de komende jaren verandering in, zodat dit ook voor kleinere partijen inzetbaar wordt!

Gen Z does not give a F*CK about your marketing strategy.

Als er een presentatie van VICE is en er staat F*CK in de titel weet je dat de zaal vol zal zitten. Zo was ook nu het geval. Een dertig minuten durende presentatie over een generatie die totaal anders is dan de voorgaande generaties X en Y. Deze generatie geeft aan veel meer verbonden te zijn met tech en hun mobile. Ze waarderen het offline samenzijn met vrienden net zo erg als het online gamen met elkaar. Gen Z laat zich niet in hokjes plaatsen en is meer fluïde. Seksualiteit is minder concreet, ze zijn niet hetero of homoseksueel, maar kan de ene dag panseksueel, sapioseksueel of poli seksueel zijn. Deze generatie beschrijft zichzelf als experimenteel, vernieuwend en actief.

Uit onderzoeken komt naar voren dat Gen Z zich ook sterk betrokken voelt met natuur, milieu en wil hier niet alleen over praten, maar ook actie voor voeren! Als voorbeeld werd de Zweedse Greta Thunberg genoemd. Het gegeven advies was dan ook: luister goed naar deze nieuwe generatie, onderzoek wat zij belangrijk vinden en pas je communicatie en acties hierop aan! Zelf vond ik het een interessante presentatie omdat het weer even een kijkje in de wereld van een ander geeft. Hoe de (technologische) ontwikkelingen (op aarde) een sterke invloed op verschillende generaties heeft.

De continue dialoog met de klant via social media

Het aantal conversaties dat KLM dagelijks via social media voert verdubbelt nog ieder jaar. De Koninklijke Nederlandse Luchtvaartmaatschappij ziet social media dan ook als haar Super Power. Deze woorden worden kracht bijgezet met het toevoegen van KLM Family Updates. Middels KLM Family Updates stelt KLM de familie van de KLM-reizigers op de hoogte wanneer papa zijn vlucht bijna vertrekt, moeders veilig in Parijs is geland en vriendlief een klein half uurtje vertraging heeft. Naast deze digitale innovatie presenteerde Martine van der Lee (verantwoordelijk voor de social media van KLM) de indrukwekkende cijfers van KLM op Giphy. Martine constateerde dat reizigers voor vertrek, of juist bij aankomst, graag even een update van zichzelf delen op social media. Hierbij worden vaak gifjes ingezet. Kortom, een perfect match met groot succes. Naast dit succes werden indrukwekkende ontwikkelingen gedeeld op het gebied van voice en artificial intelligence. Zo kwam de spraakgestuurde assistent aan bod die je helpt bij het inpakken van je koffer, kan je middels augmented reality controleren of je handbagage voldoet aan de maximale afmetingen en krijg je in de app bij vertraging automatisch een kortingscoupon voor een kopje koffie aangeboden.

De toekomst van Instagram & Facebook: een-op-een, stories en shopping

Als afsluiter van de dag werd er door algeheel Instagram-expert Kirsten Jassies een interessante kijk gegeven op de toekomst van Instagram en Facebook. Waar sommigen verwachten dat deze platformen op den duur zullen uitsterven, verwacht Kirsten dat de macht van met name Instagram alleen maar zal toenemen. Dit is vooral toe te schrijven aan de zogeheten social lock-in: Instagram komt met allerlei nieuwe functionaliteiten binnen het platform zelf, waardoor de noodzaak om Instagram te verlaten (voor bijvoorbeeld het doen van een aankoop) steeds kleiner wordt. Instagram Shopping is hier bijvoorbeeld een invloedrijk onderdeel van, al helemaal nu er betaald kan worden met Facebooks eigen cryptovaluta Libra. Verder verwacht ze dat de feed met berichten en foto’s vanwege de overkill aan informatie steeds minder belangrijk zal worden en Stories de overhand zullen krijgen. Last but not least geeft ze aan dat privé-communicatie met klanten en betrokkenheid in de toekomst doorslaggevende onderdelen zullen zijn voor het opbouwen van een duurzame klantrelatie.

Mocht je meer willen weten over onze dag of is je interesse gewekt om te kijken naar de mogelijkheden van nieuwe media. Wij helpen je graag!