Het was een normale werkdag toen een collega mij vroeg of ik een case wilde schrijven. Het was voor de Global Social Media Awards, met als onderwerp een campagne van één van onze klanten. Ik had nog nooit eerder een case geschreven, maar het leek mij erg leuk om te doen. Ik ging onze klanten af en selecteerde er een aantal. Allemaal hadden ze iets gemeen: goede resultaten. Maar er was er één die eruit sprong, niet alleen qua resultaat maar ook qua strategie en de weg naar succes. Dat was de employer branding campagne van SThree. 

Direct de case lezen?
Bekijk hier de case van SThree


Wie is SThree?

SThree is een wereldwijde staffing-partner, gespecialiseerd in de STEM industrie. Ze verbinden gewilde specialisten op het gebied Science, Technology, Engineering, Mathematics met dynamische organisaties over de hele wereld.

De ontmoeting met SThree

SThree kwam in de zomer van 2022 bij ons met de vraag of wij konden helpen bij het vertalen van hun employer branding strategie van offline naar online. Het doel was het werven van recruiters, die vervolgens de STEM specialisten kunnen verbinden aan organisaties die daar om vragen. Wij werken al voor meerdere uitzendbureau’s, recruitmentbureau’s  en detacheerders, dus arbeidsmarktcommunicatie (ACM) en Employer Branding is voor ons geen onbekend terrein. Het klikte goed tussen ons beiden en we stonden te popelen om aan de slag te gaan.

De kick-off en strategie

Zoals bij elk nieuw project zijn we gestart met een kick-off. Het fijne aan SThree is dat het een organisatie is die op het gebied van werkgeverschap en merkpositionering erg “volwassen” is. Zo hebben ze ons goed gebriefd over de doelstellingen, doelgroep, kernwaarden, missie en visie. Daarnaast hebben ze onderzoek laten doen naar wat hun merk uniek maakt en wat mensen drijft om voor SThree te gaan werken. Dit hebben ze vastgelegd in een EVP (Employee Value Proposition). Iets waarin SThree ook uitblinkt is hun offline marketing en strategie. Zo hebben ze een tram laten wrappen in hun huisstijl. Gaaf! 

Het enige wat nog ontbrak was een vertaalslag naar online. Er was behoefte aan een strategie waarin offline en online samenkomen. En dat is waar Odiv een onmisbare schakel is gebleken. We analyseerden de huidige situatie van SThree, bestudeerden hun doelgroep en deden onderzoek naar de best practices in hun sector. Tevens namen we de learnings mee vanuit andere klanten in dezelfde niche. Deze informatie was, tezamen met de bevindingen vanuit de EVP, ideaal als input voor de contentcreatie. 

Doelgroep onderzoek wees uit dat we het beste gebruik konden maken van de populaire social media platformen Facebook en Instagram. We hebben geadviseerd om gebruik te maken van een 2-laagse funnel, met als doel mensen eerst bekend te laten maken met SThree, merkvoorkeur te creëren,  geïnteresseerden op te warmen en vervolgens in een tweede fase te retargeten en te laten converteren. Het plan was het verkeer vanuit de tweede fase te laten landen op een hiervoor geoptimaliseerde landingspagina. Op LinkedIn kozen we voor een andere aanpak, namelijk een leadgeneratie campagne met een formulier binnen LinkedIn. Door deze aanpak komen de leads op aparte formulieren binnen en konden we goed de kwaliteit van de leads beoordelen en hierop sturen. Het resultaat was een op maat gemaakte multichannel marketingstrategie die aansloot bij hun specifieke behoeften.

Implementatie en optimalisatie

De strategie was bepaald. De content was gereed. De meetbaarheid was ingesteld. Tijd om te gaan draaien! De resultaten na één maand? In één woord, matig! Om je een idee te geven, in de eerste maand dat we zijn begonnen, hebben we duizenden euro’s stuk geslagen voor slechts een aantal leads. Het heeft weliswaar veel gedaan voor de zichtbaarheid maar onderin de funnel betaalden we veel te hoge kosten per conversie.

Waar lag dat aan? We zijn goed gaan kijken naar de data en zagen in de conversiefase lage CTR’s en hoge CPC’s. Met andere woorden, de content sloeg niet aan. Of althans, niet goed genoeg. Ook was het conversieratio op de landingspagina te laag. We zijn o.a. gaan testen met concretere teksten, hebben voordelen (zoals salaris ) toegevoegd, zijn “echte” afbeeldingen gaan gebruiken en hebben een aantal quick wins voor  conversieoptimalisatie op de landingspagina toegepast. Ook hebben we veelvuldig met verschillende campagneinstellingen en inkoopdoelstellingen getest. Daaruit bleek de combinatie van inkoopdoelstellingen voor naamsbekendheid en conversie de best presterende setup. Daar hebben we met vernieuwde content vervolgens vol op ingezet.

Weten wat we nog meer hebben getest?
Bekijk hier de case van SThree

 

Resultaat

Na maanden van testen en optimaliseren, zagen we eindelijk de vruchten van onze inspanningen. De online aanwezigheid van SThree was aanzienlijk verbeterd, meer website bezoeken en meer leads tegen aanzienlijk lagere kosten per conversie. Het was een duidelijk succes en bewijs van onze effectieve samenwerking. Het resultaat? Doelstellingen ruimschoots behaald en een groei van 69% in sollicitanten t.o.v. vorig jaar. Dit was “case-waardig” materiaal!

Het schrijven van de case

En case-waardig materiaal moet je inzenden. Zo geschiedde. We hebben een entry form aangevraagd bij de Global Social Media Awards en de campagne volgens de richtlijnen zo kort en bondig mogelijk proberen te formuleren. De opdrachtgever heeft het offline stuk voor haar rekening genomen en ik het online gedeelte. Collega’s die meer ervaring hebben met het indienen van dit soort cases hebben het geheel gecontroleerd en goed gekeken of het voldeed aan de jury criteria. Hier kwamen zeer concrete verbeter voorstellen uit die ik nog net voor de deadline heb doorgevoerd. Team on fire! Een aantal weken na inzending hoorden we dat we samen met nog negen andere bureau’s genomineerd waren voor de entry “Best use of Paid Social”. Cool! Gespannen hebben we de prijsuitreiking afgewacht en tot onze grote vreugde hoorden we enige tijd later dat we de Silver Price hebben behaald. Tijd voor een feestje! Geen winst helaas, maar voor een eerste inzending was dit natuurlijk een super mooi resultaat. Volgend jaar gaan we voor de winst!

What’s next?

Het pad naar dit succes was niet gemakkelijk. Het vereiste veel testen, doorzettingsvermogen en constante optimalisatie. Dit project heeft me niet alleen een waardevolle ervaring gegeven, maar ook het bewijs dat met de juiste strategie en toewijding, we samen met de opdrachtgever geweldige resultaten kunnen bereiken. Wij danken SThree voor deze geweldige opdracht en kijken uit naar een nog jarenlange durende samenwerking waarin we de resultaten nog verder gaan verbeteren. Want we zullen blijven streven naar verbetering en innovatie in ons werk. Bij ODIV, zijn we altijd klaar voor de volgende uitdaging!

Lees de case waarmee we de silver price hebben behaald!
Bekijk hier de case van SThree