Polykit3x1. Onze oudste klant bij ODIV, en daarom hartstikke leuk om er een achtergrondverhaal over te schrijven. Eerst even een beetje achtergrond in Polykit.

Wat doet Polykit3x1?

Polykit 3×1 kan vocht bestrijden als geen ander. Ze leveren verf en kit om huizen vochtvrij te houden. Daarnaast helpt de eigenaar, Ruud Nevels, ook renovaties en duurzaam bouwen. In 1963 rondde de vader van Ruud, L.L.M. Nevels zijn studie technische chemie aan de TH Delft af met een onderzoek naar betere species, beton en verf voor de bouw. Samen met de toenmalige directeur van de afdeling bouwmaterialen van TNO in Rijswijck werd de ideale cement-zand-specie ontwikkeld.

Het resultaat: watervaste, beton-en speciesamenstellingen werden mogelijk met onverwachte bijzondere eigenschappen zoals 10 x hogere aanhechtingskracht op vrijwel elk steenachtige of glasachtige ondergrond. Het wondermiddel werd Polykit genoeg. Vanaf 1963 vergaapten architecten, aannemers en schilders zich aan de bijzondere toepassingen van Polykit en het daarvan afgeleide 3×1 verfsysteem zich. Kortom, een buitengewoon product. En stiekem ook nog eens het best bewaarde geheim van Limburg, want Polykit is niet te koop bij een tussenpartij, zoals de Gamma of Praxis.

Waarom?

Ruud en z’n team gelooft in een persoonlijke aanpak, met goed advies en echte vakinhoudelijke kennis. Dus geen massaproductie, geen wereldfaam, maar heel gericht in Limburg en omstreken een bijzonder product, wat al 57 jaar bizarre resultaten behaalt ten opzichte van de reguliere producten. Daar werken wij graag voor.

Al 57 jaar een pionier

Naast de Polykit heeft de vader van Ruud vele andere uitvindingen gedaan waarbij zijn levenswerk de “Nuloptie” is geweest.

Een procedé om chemisch afval te recycleren en terug te brengen tot de basiselementen. Hierdoor is Polykit en het 3×1 verfsysteem als het ware maar mondjesmaat toegepast en heeft in die tijd nooit de commerciële aandacht gekregen die het verdient. Wel zijn er vele toepassingen gevonden voor deze producten.

  • Zo bleek Polykit zeer doeltreffend in het verbeteren van Portlandcement species waardoor je waterdichter en sterker kon bouwen/metselen/stuken.
  • Tevens bleek het een zeer effectief beschermingsmiddel voor bakstenengevels tegen doorslaand vocht.

Later is het 3×1 verfsysteem ontwikkeld waarbij Polykit een belangrijke rol speelt. Tezamen vormen ze de twee pilaren waar het bedrijf op staat.

De commercialisatie van Polykit en het 3×1 verfsysteem zijn door mij opgepakt in 2010 toen ik was afgestudeerd als chemisch technoloog. Gezien ik mijn hele leven al bekend was met het product en zelf ook veel thuis heb toegepast, was ik overtuigd van de kracht van deze producten. De uiterst enthousiaste klantenervaringen van oudere mensen uit mijn buurt die het product sinds zeer lange tijd gebruikten maakten voor mij de doorslag. Anno 2021 bestaat het bedrijf nog steeds en hebben de enthousiaste klanten zich verspreid van Suriname tot Italië. De strategie van het bedrijf is dan ook altijd geweest, het creëren van zoveel mogelijke spreekwoordelijke olievlekken door het hele land en daarbuiten waarbij de mond-op-mond reclame er voor zorgt dat de olievlek zich uitbreidt.

Dit proces gaat langzaam, maar mijn hoop is dat net zoals in het verhaal, de schildpad het wint van de haas.

Wij vinden dit een prachtig verhaal, en zullen ons best blijven doen om Polykit3x1 op de juiste manier onder de aandacht te blijven brengen, en we hopen dat jullie zeker eens kijken naar de producten van Ruud.